Πέμπτη, Μαρτίου 12, 2015

TELEGRAPH: ΠΩΣ Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΑΠΟ ΕΝΑ GREXIT

ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΕΡΙ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Tο πραγματικό κόστος που θα είχε ένα Grexit βρίσκεται στο επίκεντρο δημοσιεύματος της βρετανικής Telegraph, με τίτλο «πώς η Ευρώπη σχεδιάζει να επιβιώσει ενός Grexit» (How Europe plans to survive a Grexit).

Όπως σημειώνεται, η δύσκολη κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, έχει οδηγήσει τον Αλέξη Τσίπρα στο να θέσει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, ενώ παράλληλα γίνεται αναφορά και στα περί δημοψηφίσματος. Παράλληλα, υπογραμμίζεται η συνεχιζόμενα σκληρή στάση της Άνγκελα Μέρκελ.




«Ωστόσο, με την κρίση ρευστού να επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, και χωρίς άμεση προοπτική ικανοποίησης των απαιτήσεων των δανειστών από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ενδεχόμενο ενός Grexit απειλεί την ήπειρο για άλλη μια φορά. Οπότε, εάν η Ελλάδα γίνει η πρώτη χώρα που θα βγει από τη νομισματική ένωση, θα μπορούσε το υπόλοιπο μπλοκ να διαχειριστεί τις συνέπειες;».

Στη συνέχεια παρατίθεται μια σειρά γραφημάτων, καθώς και το τι θα σήμαινε ένα Grexit.  

-Ένα κύμα «πανικού» στις τράπεζες: «Η προοπτική του να πυροδοτήσει ένα πιθανό Grexit μια συστημική τραπεζική κρίση έχει μειωθεί δραστικά, καθώς οι δανειστές της Ευρώπης έχουν καταφέρει να μειώσουν την έκθεσή τους στην πάσχουσα από ύφεση χώρα μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, σημειώνεται. «Η Standard&Poor υπολογίζουν ότι οι τράπεζες της έχουν μειώσει την άμεση έκθεσή τους στην Ελλάδα στα περίπου 42 δισ. από τα 175 δισ. στα οποία είχε κορυφωθεί το 2008». Όπως συμπεραίνει ο αρθρογράφος, σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την ευρωζώνη από την εποχή που η κρίση ήταν στο αποκορύφωμά της, θεωρείται απίθανο να υπάρξει τραπεζικός πανικός όπως το 2007.
-Εμπόριο: Με τα ευρωπαϊκά στάνταρ, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι μια «μικρή, κλειστή οικονομία, που θα είχε μάλλον μικρή επίδραση στο εμπόριο με τους βασικούς Ευρωπαίους εταίρους της, σύμφωνα με ανάλυση του Oxford Economics. Πέρα από την Κύπρο, μόνο η ΠΓΔΜ και η Μάλτα πωλούν πάνω από το 2% των συνολικών εξαγωγών τους στη χώρα».
Σε περίπτωση καταποντισμού των ελληνικών εισαγωγών μετά από ένα Grexit (που θα ακολουθηθεί από μια «δραματική υποτίμηση της δραχμής», η ζήτηση εξαγωγών στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία) θα ήταν μόνο της τάξης του 0,3-0,5%, σύμφωνα με το Oxford Economics, με το ΑΕΠ να επηρεάζεται μόλις κατά 0,2%-0,3%.
-Περιορισμός της κρίσης: Ωστόσο, σημειώνεται ότι, πέρα από τους υπολογισμούς, οι συνέπειες παραμένουν άγνωστες. «Μια αποτυχία ανανέωσης του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας τον Ιούνιο θα «διέλυε την ψευδαίσθηση ότι η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη» προειδοποιούν οι Τζέιμς Νίξον και Μπεν Μέι του Oxford Economics. Τα πιο χρεωμένα μέλη, σημειώνουν, θα αντιμετώπιζαν τη μεγαλύτερη πίεση, καθώς οι αποδόσεις ομολόγων θα σκαρφάλωναν σε ένα υψηλότερο, μόνιμο «νέο στάνταρ». Επίσης, θα κλιμακωνόταν ο κίνδυνος φυγής καταθέσεων από τις τράπεζες, αναγκάζοντας σε περισσότερη εξάρτηση από την ΕΚΤ.
Στο δημοσίευμα τίθεται το ερώτημα εάν η Ιταλία είναι η επόμενη, λόγω του υψηλού χρέους της, ενώ υπογραμμίζεται ότι σε περίπτωση ενός Grexit οι υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα βρίσκονταν ενώπιον αντίστοιχης επιλογής- του αν πρέπει ή όχι να μείνουν στη νομισματική ένωση.

«Από την άλλη πλευρά, ένα Grexit θα μπορούσε να αναγκάσει τους αρχιτέκτονές της να κινηθούν προς μια πια ένωση με μεγαλύτερη ενσωμάτωση, και εν τέλει να σταματήσουν την “πρόχειρη/ μπερδεμένη” προσέγγιση που χαρακτηρίζει τα τελευταία τέσσερα χρόνια κρίσης» καταλήγει ο αρθρογράφος.
KΩΣΤΑΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ
http://www.huffingtonpost.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
12-3-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: