Πέμπτη, Απριλίου 16, 2015

ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ.. ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Του Σπύρου Γεράρδη

Περίπου 3,5 δις ευρώ ετησίως, αντί για τις τσέπες των ασφαλισμένων, καταλήγουν στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, λόγω των διαδοχικών περικοπών που επέβαλλαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις. 

Πρόκειται για τέσσερις διαδοχικές νομοθετικές παρεμβάσεις (3986/11, 4024/11, 4051/11, 4093/12) με δραστικές περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. 


Από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το τελευταίο διάστημα η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προκύπτει ότι η μέση σύνταξη στην Ελλάδα δεν ανέρχεται σε 950 ευρώ, όπως ανακοίνωνε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αλλά μόλις 700-720 ευρώ, και αυτό γιατί στο σύστημα ΗΛΙΟΣ δεν συμπεριλαμβάνονταν οι κρατήσεις για τις περικοπές αυτές.
Ενδεικτικό πάντως του πόσο πλασματικό είναι το στοιχείο αυτό, είναι και το γεγονός ότι το 66% των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη, κύρια και επικουρική, κάτω από 500 ευρώ το μήνα. 


"Τους έχει κάτσει στο στομάχι"

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται σε ψυχροπολεμικό κλίμα οι επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με τους εκπροσώπους των δανειστών να ασκούν αφόρητες πιέσεις για νέες δραστικές περικοπές... στα πάντα: κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ. 

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στελέχη της γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης, οι εταίροι δεν ακούν καν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για την εξεύρεση νέων πόρων για την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος και.. ''τους έχει κάτσει στο στομάχι που δεν μπορούν να μπουν στα υπουργεία". 

Στον αντίποδα, η νέα κυβέρνηση φέρνει άμεσα στη Βουλή ρυθμίσεις για το ξήλωμα των μνημονιακών περικοπών: ενδεχομένως σήμερα ή και αύριο αποστέλλονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οι διατάξεις που θα προχωρούν σε αναστολή εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, καθώς επίσης και σε κατάργηση των δύο παλαιότερων άρθρων, που προκαλούν μειώσεις στις κύριες συντάξεις και οι οποίες θα εισαχθούν σε μορφή τροπολογιών σε νομοσχέδια που είναι στην τελική φάση ψήφισης στη Βουλή. 
  ww.stokokkino.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
16-4-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: