Τρίτη, Απριλίου 14, 2015

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΑΝΤΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΡΩΣΙΚΟΙ S-300 ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Χωρίς να περιμένει μελλοντική, επίσημη άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, η Ρωσία δηλώνει ότι δεν υπάρχουν πλέον νομικά εμπόδια (δεδομένης της συμφωνίας-πλαισίου) στην παράδοση των αντιπυραυλικών συστημάτων S-300 και η Τεχεράνη αναμένει πως θα φθάσουν στο έδαφός της έως το τέλος του έτους. 

Αντιδρούν σε ήπιο διπλωματικό τόνο Λευκός Οίκος και Γερμανία για την άρση του εμπάργκο στην παράδοση των S-300 στην Τεχεράνη, ενώ δεν έχει ακόμη κλείσει η τελική συμφωνία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν. Οι σχετικές συνομιλίες της Ομάδας των 5+1 και του Ιράν συνεχίζονται την 21η Απριλίου σε επίπεδο αντιπροσώπων και εμπειρογνωμόνων, με καταληκτική διορία για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας την 30ή Ιουνίου.


Πέραν της επιβεβαίωσης ότι ήρθη η απαγόρευση στην παράδοση των S-300, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης την Τρίτη πως ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος ιρανικού πετρελαίου έναντι ρωσικών προϊόντων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα, ωστόσο ερωτηθείς την Τρίτη εάν ευσταθεί ξ δήλωση αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών ότι το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει, ο ίδιος απάντησε στους δημοσιογράφους «απολύτως».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν πλέον νομικά εμπόδια στην παράδοση των προηγμένων αντιπυραυλικών συστημάτων S-300 στο Ιράν αφότου υπεγράφη διάταγμα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν που αίρει τη σχετική απαγόρευση.

Η Ρωσία θεωρεί ότι η συμφωνία-πλαίσιο η οποία υπεγράφη στη Λωζάνη ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν βάζει τέλος στο εμπάργκο, προκαταλαμβάνοντας έτσι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και αποσκοπούν στην επίτευξη οριστικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έως την 30ή Ιουνίου.

Η αμερικανική πλευρά εξέφρασε ανησυχία και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι έθεσε το θέμα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το τηλεφώνημα Κέρι-Λαβρόφ, ωστόσο επισήμανε ότι «ο συντονισμός και η ενότητα» με χώρες όπως η Ρωσία αποτέλεσε καίριας σημασίας για τη σύναψη της συμφωνίας με το Ιράν.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε την ίδια στιγμή ότι η ρωσική κίνηση «δεν βοηθά», επισημαίνοντας ότι η αμερικανική ανησυχία μεταφέρεται «μέσα από τα κατάλληλα διπλωματικά κανάλια». 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε την Τρίτη να υπάρξει κοινή προσέγγιση ως προς την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος του Ιράν. Ερωτηθείσα σχετικά με τη ρωσική κίνηση, η Μέρκελ κάλεσε τις χώρες «να άρουν τις κυρώσεις μαζί, όσο αυτό είναι δυνατόν».

Αντιδράσεις υπήρξαν και εκ μέρους του Ισραήλ, το οποίο εξέφρασε ανησυχίες για την «ενίσχυση της επιθετικότητας» της Τεχεράνης.

Η Τεχεράνη αναμένει πάντως την παράδοση των S-300 έως το τέλος του έτους, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, Αλί Σαμχανί.

Η Ρωσία συμφώνησε στην πώληση των αντιπυραυλικών συστημάτων το 2007, αλλά μπλόκαρε την παράδοσή τους το 2010 μετά την επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά του Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος.

Η Τεχεράνη απάντησε στο ρωσικό μπλόκο με την υποβολή αγωγής σε δικαστήριο της Γενεύης διεκδικώντας ζημίες ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ για παραβίαση συμβολαίου. 

Ο Αλί Σαμχανί δήλωσε την Τρίτη ότι η αγωγή θα αποσυρθεί μόνο όταν παραδοθούν οι ρωσικοί S-300.

Ο Ρώσος ομόλογός του Νικολάι Πατρούσεφ δήλωσε ότι για την παράδοση των S-300 θα χρειαστεί χρόνος. «Θα εξαρτηθεί από τους κατασκευαστές μας. Θεωρώ ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες για να ολοκληρώσουν την εργασία» δήλωσε στο Interfax ακολουθώντας πιο προσεκτική στάση συγκριτικά με τον εκπρόσωπο του Βλ.Πούτιν, ο οποίος δήλωσε τη Δευτέρα πως τα συστήματα μπορούν να παραδοθούν ανά πάσα στιγμή.

Ε.Μ.   IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
14-4-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: