Δευτέρα, Μαΐου 11, 2015

ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ 50 ΗΜΕΡΩΝ ΣΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ EUROGROUP

Οι μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση έως το τέλος Ιουνίου, όποτε εκπνέει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης, θα απασχολήσουν σήμερα Δευτέρα το Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Η ατζέντα των υπουργών της ευρωζώνης αναφέρει ότι στο Eurogroup οι υπουργοί θα συνεχίσουν τη συζήτηση για την κατάσταση στην Ελλάδα και θα ενημερωθούν για τις εν εξελίξει συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των τριών θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) και ειδικά για τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ολοκληρώσει στο πλαίσιο της ισχύουσας συμφωνίας.


«Ο κατάλογος μεταρρυθμίσεων είναι ένα αναγκαίο βήμα για την ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης και, προκειμένου να ξεκλειδώσει η καταβολή της υπολειπόμενης δόσης της οικονομικής βοήθειας», υπογραμμίζεται σχετικά.

Οι δηλώσεις στις οποίες προχώρησαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι τις τελευταίες ημέρες δείχνουν πως προσέρχονται στο Eurogroup με χαμηλές προσδοκίες για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση θεωρεί πως με μια δήλωση προόδου εκ μέρους της ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μπορούσε να αυξήσει το όριο συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών στις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων, ωστόσο πηγές τους ευρωσυστήματος ξεκαθάριζαν ότι δεν αναμένεται κάτι τέτοιο με μια απλή δήλωση προόδου.

Στην απογευματινή συνεδρίαση του Eurogroup (ξεκινά στις 16:00 ώρα Ελλάδας) εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη θα μετέχει και ο Γιώργος Χουλιαράκης ως επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ).

Η παρουσία του κ. Χουλιαράκη -η οποία χαρακτηρίστηκε ως «επιτροπεία» του κ. Βαρουφάκη- κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς είναι εκείνος που διαπραγματεύεται απευθείας με τους θεσμούς στην Ομάδα των Βρυξελλών (Brussels Group).

Τόσο ο Έλληνας αξιωματούχος όσο και οι επί κεφαλής των κλιμακίων των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα ενημερώσουν για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και ειδικά για τα σημεία που είναι τα πλέον ακανθώδη όπως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, η φορολογία και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 .

Από τα προαναφερόμενα οι μεγαλύτερες αποκλίσεις διαπιστώνονται στα εργασιακά, καθώς στο ασφαλιστικό και στα δημοσιονομικά έχουν υπάρξει πολλές συγκλίσεις.

Η τρόικα είναι αντίθετη στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με το «νόμο Σκουρλέτη», ζητά απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και δεν συζητά καν την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.

Κατά πληροφορίες την προηγούμενη εβδομάδα στο Brussels Group συνεργάτης του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη είχε μια «υψηλής έντασης» συνεργασία με τους εκπρόσωπους των θεσμών σχετικά με τα εργασιακά.

Προκείμενου να ξεπεραστεί με θεσμικό εμπόδιο το εμπόδιο των εργασιακών, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει επίσκεψη του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη στο Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO) προκειμένου να πάρει το «πράσινο φως» για τις ελληνικές προτάσεις, ώστε να ενισχύσει την διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης.

Θανάσης Κουκάκης  IN.GR 

ΠΡΕΖΑ TV
11-5-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: