Κυριακή, Μαΐου 10, 2015

ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ Η ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΝΑΖΙ

Μήνυμα με αναφορές στο σήμερα έστειλε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σε εκδήλωση στην Καισιαριανή για τα 70 χρόνια από την νίκη επί των ναζί.

Προηγήθηκε κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των πεσόντων από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τους εκπροσώπους της Γραμματείας της «Πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης» που βρίσκονται στην Αθήνα.


Ο κ. Κουτσούμπας εξήρε την καθοριστική συμβολή στη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης και το χρέος κάθε ανθρώπου καλής θέλησης να αποκρούσει την παραχάραξη της ιστορίας, την κατευθυνόμενη, από σημερινά ιμπεριαλιστικά κέντρα, επιχείρηση αποιδεολογικοποίησης της αντιφασιστικής πάλης και την συκοφαντική ταύτιση του κομμουνισμού με τον φασισμό.

Απέτισε φόρο τιμής στα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, σε όσους έπεσαν στον αντιφασιστικό αγώνα και στα ΚΚ που ήταν βασική ψυχή και δύναμη του.

Αναφερόμενος στην πείρα που αντλείται από τους δύο παγκόσμιους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, και την πιο σύγχρονη από τους περιφερειακούς, επισήμανε ότι «ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι σημαίνουν διάσπαση στο στρατόπεδο του ιμπεριαλισμού, πιθανότητα να οδηγήσουν στην αποσταθεροποίηση της αστικής εξουσίας, διασάλευση των αστικών θεσμών και της ίδιας της δυνατότητάς τους να χειραγωγούν και να καταστέλλουν, ενώ διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για την απελευθέρωση των αγωνιστικών λαϊκών διαθέσεων των μαζών».

Πρόσθεσε ότι τα «διδάγματα και σωστά συμπεράσματα του παρελθόντος μας οδηγούν και στο σήμερα» τόνισε ότι οι μεγάλες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις καθορίζουν και την πορεία της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την ΕΕ και το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι «οι εξελίξεις είναι συνεχείς και δεν πρόκειται να σταματήσουν κι όταν υπάρξει συμφωνία».

Βάσει της δυναμικής που έχει η ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη και της εξ αυτής απορρέουσας όξυνσης των ανταγωνισμών, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε λόγο για «σχετικό και εύθραυστο συμβιβασμό, σε μια περίοδο μάλιστα που δεν αποκλείεται καθόλου το ενδεχόμενο συνολικής αποσταθεροποίησης της ευρωζώνης».

Ο κ. Κουτσούμπας προειδοποίησε, επίσης, για «κίνδυνο μιας γενικευμένης ιμπεριαλιστικής αναμέτρησης στη Μέση Ανατολή και γενικότερα στην Ευρασία».
Εγκάλεσε την ελληνική κυβέρνηση ότι με βάση τα δείγματα γραφής της έως σήμερα «φαίνεται ότι παίζει επικίνδυνα παιγνίδια και προς όλες τις κατευθύνσεις» και για προθυμία ενεργού συμβολής στην υλοποίηση των ατλαντικών σχεδίων στην περιοχή της Ευρασίας και ιδιαίτερα στο τρίγωνο αστάθειας Βόρειας Αφρικής - Μέσης Ανατολής - Ουκρανίας».

Είπε ότι «παρά τις "φιλειρηνικές" της δηλώσεις για τα μάτια του κόσμου», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωρά σε νέα πιο επικίνδυνα βήματα.

Ο κ. Κουτσούμπας προειδοποίησε ότι με τέτοια πολιτική ο ελληνικός λαός εμπλέκεται στο κουβάρι των επικίνδυνων αντιθέσεων και ότι «η ενεργός συμμετοχή της κυβέρνησης στα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ υπονομεύει την ειρήνη και αυξάνει τον κίνδυνο ενός μεγάλου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην περιοχή».

Είπε ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμο το νέο μνημόνιο με διατήρηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων των προηγούμενων μνημονίων και νέα πλήγματα σε εργασιακά, συντάξεις, συλλογικές συμβάσεις, φορολογία και ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας.

Κάλεσε σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση με απαίτηση άμεσης κατάργησης όλων των αντιλαϊκών νόμων και ανάκτησης των απωλειών της περιόδου της κρίσης και πρόσθεσε ότι «αυτή την φορά πρέπει να στραφούμε σωστά, στην καρδιά του προβλήματος, να φύγει ο πραγματικός αντίπαλος, οι μονοπωλιακοί όμιλοι, η αστική τάξη και το κράτος τους, η ΕΕ που τους στηρίζει».

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που λέει ξεκάθαρα στον λαό πως «καμία αλλαγή νομίσματος, καμιά αλλαγή επιλογής ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, καμιά αλλαγή του μείγματος διαχείρισης, δεν μπορεί να μεταβάλει τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος που σαπίζει, τη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει την προσπάθεια για ανάπτυξη της ταξικής πάλης, για σπάσιμο του κλίματος αναμονής και για ανέβασμα της μαχητικότητας και απαιτητικότητας του ελληνικού λαού και κατέληξε λέγοντας ότι «στο κάλπικο δίλημμα: "Συμφωνία με το νέο αντιλαϊκό πρόγραμμα ή κρατική χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ;" προβάλλουμε τη μοναδική ελπιδοφόρα και ρεαλιστική διέξοδο, με οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης για απόρριψη των οποιωνδήποτε εναλλακτικών αντιλαϊκών αστικών πολιτικών, τη ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου και την ΕΕ, σε συμπαράταξη και συσπείρωση με το ΚΚΕ».  . in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
10-5-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: