Δευτέρα, Μαΐου 11, 2015

ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΣΤΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ EUROGROUP»

Η συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες ανεβαίνει ψηλά στο ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ, με τις προσδοκίες πάντως για υπέρβαση να παραμένουν χαμηλές. Στο φόντο της συνάντησης των «19», δεν λείπουν οι αναφορές για σενάρια των θεσμών γύρω από το ελληνικό ζήτημα.

Οι υπουργοί της Ευρωζώνης «συναντώνται ενώ η Ελλάδα βρίσκεται υπό πίεση καθώς βρίσκεται την επόμενη ημέρα αντιμέτωπη με την αποπληρωμή 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ» γράφει το Reuters, που επισημαίνει τις αναφορές ευρωπαίων αξιωματούχων (με πιο πρόσφατη, του γάλλου ΥΠΟΙΚ) πως η συνάντηση θα είναι «σημαντική, αλλά όχι καθοριστική». 


Ο βρετανικός Guardian, η ιστοσελίδα του οποίου αφιερώνει το πρωινό της live στη συνάντηση για την Ελλάδα, σχηματίζει ανάλογη εικόνα, γράφοντας πως ήδη από τη συνεδρίαση της ελληνικής κυβέρνησης την Κυριακή «οι τόνοι είναι σκληροί, και η Αθήνα επιμένει στις κόκκινες γραμμές στο συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά και τον ΦΠΑ».

Το βρετανικό BBC, που έχει δεύτερο θέμα την συνάντηση, επισημαίνει ότι η Αθήνα ελπίζει μεν σε θετικό μήνυμα, όμως οι ευρωπαίοι υπουργοί «δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξει συμφωνία» τη Δευτέρα, καθώς «πολλά ζητήματα παραμένουν ανεπίλυτα». 

Στον γερμανικό Τύπο, από το πρωί της Δευτέρας δίνεται ιδιαίτερη έκταση σε τρία αρνητικά σενάρια που, σύμφωνα με την Welt, επεξεργάζονται οι θεσμοί. Η εφημερίδα επικαλείται κύκλους των διαπραγματεύσεων και υποστηρίζει ότι το πρώτο «σενάριο» προβλέπει πως η Αθήνα θα παρουσιάσει μεν συγκεκριμένες προτάσεις μεταρρυθμίσεων, όμως θα έχει υπερεκτιμήσει τις οικονομικές της δυνατότητες.

Το δεύτερο αρνητικό σενάριο που φέρονται, σύμφωνα πάντοτε με την εφημερίδα, να επεξεργάζονται οι θεσμοί, είναι πως δεν θα γίνουν αποδεκτές οι «μεταρρυθμίσεις με μισή καρδιά» που θα προτείνει η ελληνική πλευρά, και στις επόμενες εβδομάδες δεν θα μπορεί να αποπληρώσει υποχρεώσεις της. «Εάν στη συνέχεια η Αθήνα συμφωνήσει σε μέτρα, η κατάσταση θα μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο», υποστηρίζεται στο σενάριο για το οποίο γράφει η Welt.

Το τρίτο φερόμενο σενάριο των θεσμών προβλέπει πως η Αθήνα «δεν θα δείξει διάθεση συνεργασίας» και θα αναγκαστεί να πληρώσει «συντάξεις και μισθούς με "IOU", ανοίγοντας έτσι το δρόμο για παράλληλο νόμισμα».

Στον ίδιο τόνο κινείται το πρωί της Δευτέρας και η FAZ, η οποία επιπλέον επισημαίνει ότι υπάρχει ακόμη το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου προς την Ελλάδα, από το οποίο όμως «βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά». 

Πριν τη συνάντηση του Eurogroup «δεν φαίνεται σύγκλιση στον ορίζοντα» γράφει, ως εκ τούτου το Spiegel, λέγοντας πως το κλίμα είναι μεν πιο θετικό αλλά τα παραπάνω σενάρια «στην πλειονότητά τους επικεντρώνονται στο ότι θα αθετηθούν κεντρικές απαιτήσεις».

Στη συνέχεια, μετά τις αναφορές από την Αθήνα, το περιοδικό αναφέρει πως «στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, η σκληρή γραμμή καλεί να μην γίνει η πληρωμή στο ΔΝΤ την Τρίτη, ενώ άλλες τάσεις επιζητούν το συμβιβασμό». Οι σχετικές αναφορές στα ελληνικά ΜΜΕ -το Spiegel αναφέρει μεταξύ άλλων και το Βήμα- «ξεκαθαρίζουν στις Βρυξέλλες πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει τουλάχιστον η ριζοσπαστική πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ», γράφει το περιοδικό. 

H γαλλική Mοnde γράφει πως «για άλλη μία φορά εδώ και τρεις μήνες, ξανά και ξανά, η Ελλάδα βρίσκεται στο μενού του Eurogroup». Οι θέσεις των δύο πλευρών παραμένουν «αρκετά απομακρυσμένες» σχολιάζει, αλλά βλέπει τη συνάντηση ως δίλημμα μεταξύ «απαρχών ενός συμβιβασμού ή κρίσης».

Το ότι δεν διαφαίνεται συμφωνία, γράφει η εφημερίδα, «δεν σημαίνει πως η συνάντηση πρέπει να πάει χαμένη: Μπορεί να γίνει η ευκαιρία να καταγραφεί πρόοδος στις συνομιλίες του Brussels Group, πράγμα που δεν θα ήταν λίγο, καθώς μέχρι τώρα αυτές οι συνομιλίες δεν κυλούν κυρίως, σύμφωνα με την πλευρά των πιστωτών, εξαιτίας της έλλειψης καλής θέλησης της ελληνικής πλευράς».

«Η δουλειά στο Eurogroup στη συνεχίζεται, η Ελλάδα παραμένει στον αέρα» γράφει από την πλευρά της η Liberation, που επίσης αποκλείει συμφωνία τη Δευτέρα. Ωστόσο, η Αθήνα πιέζεται να κάνει πληρωμές και, «παρά τις ελληνικές προσπάθειες σε ζητήματα μεγάλης συμβολικής σημασίας, [...] το πρόβλημα είναι πως το ποτήρι παραμένει μισογεμάτο και αυτό δεν θα είναι αρκετό για τους "σκληρούς", τη Γερμανία και το ΔΝΤ». 

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός  IN.GR 

ΠΡΕΖΑ TV
11-5-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: