Τετάρτη, Μαΐου 27, 2015

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ FIFA ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΔΩΡΟΔΟΚΙΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ - ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

 Η FIFPro καταδικάζει κάθε είδος διαφθοράς που απειλεί την αξιοπιστία του παιχνιδιού και των ποδοσφαιριστών
Η παγκόσμια ένωση των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών (FIFPro) με ανακοίνωσή της εξέφρασε τον προβληματισμό της για τις τελευταίες εξελίξεις στο ποδόσφαιρο. «Όσα αναφέρονται προκαλούν την ανησυχία και ένας άμεσα εμπλεκόμενος δεν μπορεί απλά να κάτσει και να αποδεχτεί αυτό που είχε γίνει συνήθης διαδικασία στη διοίκηση του πιο δημοφιλούς αθλήματος. Η FIFPro καταδικάζει κάθε είδος διαφθοράς που απειλεί την αξιοπιστία του παιχνιδιού και των ποδοσφαιριστών. Κάθε έρευνα που μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της κατάστασης είναι ευπρόσδεκτη, προκειμένου όσοι κριθούν υπεύθυνοι για τέτοιες καταστάσεις να πληρώσουν».  


Αναβολή των εκλογών της FIFA ζήτησε η UEFA
Η πίεση αυξάνεται προς την FIFA και τον Ζεπ Μπλάτερ (φωτ.). Η UEFA -πριν από λίγο- ζήτησε να αναβληθούν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας οι οποίες είναι προγραμματισμένες για την ερχόμενη Παρασκευή. «Πιστεύουμε ότι πρέπει η Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA θα πρέπει να αποφασίσει την αναβολή των αρχαιρεσιών για τον νέο πρόεδρο, οι οποίες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα στους επόμενους έξι μήνες», η δήλωση του γενικού γραμματέα της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.

FIFA President Sepp Blatter announces Russia as the host nation for the FIFA World Cup 2018, in Zurich December 2, 2010. (Reuters / Arnd Wiegmann)







19:12  Το «βαθύ λαρύγγι» που έκαψε τη FIFA
Ο Μπλέιζερ ήταν επί σειρά ετών εκτελεστικό στέλεχος στον χώρο του ποδοσφαίρου, όντας σε υψηλές θέσεις στην Παγκόσμια Ομοσπονδία. Το 2011 όμως, ένα σκάνδαλο δωροδοκίας τον έφερε αντιμέτωπο με φορολογικά αδικήματα και τον ανάγκασε να γίνει συνεργάτης του FBI. Η νέα του... καριέρα ξεκίνησε μαζεύοντας πληροφορίες για την έρευνα για την διαφθορά. Οπως προκύπτει, έβαλε στην τσέπη του 2 εκατ. δολάρια από προμήθειες marketing χωρίς να πληρώνει την εφορία και από το 2013 ήταν undercover.

   Ενοχοι κρίθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες οι Ντάριαν και Ντάριλ Γουόρνερ, γιοι του πρώην αξιωματούχου της FIFA στο Τρινιντάντ-Τομπάγκο, Τζακ Γουόρνερ. Μαζί τους και ο Ζοσέ Χάουβιλα, εκτελεστικό στέλεχος της της βραζιλιάνικης εταιρίας sports marketing, Traffic Sports. Σύμφωνα με τις αρχές ο τελευταίος έχει συμφωνήσει να επιστρέψει 151 εκατ. δολάρια. Ολοι τους αντιμετωπίζουν τις μέγιστες δυνατές ποινές που είναι 20 χρόνια για απάτη, ξέπλυμα χρήματος, συνωμοσία και παρακώλυση της δικαιοσύνης.

18:53  Οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο - Ανάκριση και για Λευκαρίτη
Σύμφωνα με τον Guardian, τα πρόσωπα που εμπλέκονται είναι τα παρακάτω:



Τζακ Γοόρνερ-πρώην πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βόρειας-Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής. Παραίτηθηκε το 2011, μετά από καταγγελίες για σκάνδαλα τη δεκαετία του '80. Ήταν και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της FIFA δωροδοκήθηκε με 10 εκ. δολάρια από την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής προκειμένου να αναλάβει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010.  Επίσης το ίδιο Υπουργείο θεωρεί ότι ο Γουόρνερ χρησιμοποίησε το ποσό αυτό για προσωπική του χρήση.Ο γενικός εισαγγελέας των Ηνωμένων Πολιτειών δεν απέδωσε -στην παρούσα χρονική στιγμή- καμία κατηγορία εναντίον του προέδρου της FIFA, Σεπ Μπλάτερ.

Τζέφρι Γουέμπ - Πρόεδρος της Concacaf και αντιπρόεδρος της FIFA. Συνελήφθη από τις ελβετικές αρχές για λογαριασμό των ΗΠΑ. Ήταν μέσα στους 7 αξιωματούχος που ζήτησαν δημοσίευση της αναφοράς Γκαρσία για τις κατηγορίες διαφθοράς στην ανάθεση των Μουντιάλ 2018 και 2022.

Εουγένιο Φιγκερέδο - Εκ των αντιπροέδρων και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής. Από το 2013 μέχρι το 2014 ήταν πρόεδρος της Commebol.

Εντουάρντο Λι - Εκλεγμένος στην εκτελεστική επιτροπή της FIFA, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Concacaf και πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Κόστα Ρίκα. 

Χούλιο Ρόχα - Υπεύθυνος ανάπτυξης της Ομοσπονδίας, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Νικαράγουα και της UNCAF.

Ραφαέλ Εσκιβέλ - Πρόεδρος της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βενεζουέλας και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Conmebol.

Χοσέ Μαρία Μαρίν - Πρώην πρόεδρος της Βραζιλιάνικής Ομοσπονδίας και μέλος της επιτροπής της FIFA για τα ολυμπιακά τουρνουά ποδοσφαίρου.

Κώστα Τάκας Πρόκειται, σύμφωνα με το gazzeta.gr, για τον πρώην γενικό γραμματέα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των Νήσων Κέιμαν, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2014 είναι ο γενικός διευθυντής οικονομικών και λογιστικών υπηρεσιών της εταιρείας Abakan Inc.

Επίσης, γενικός διευθυντής οικονομικών –από τον Δεκέμβριο του 2010- της Feigeda Electronic Technology Inc, διευθυντής οικονομικών και λογιστικών υπηρεσιών και μέλος του Δ.Σ. –από τις 27 Ιουλίου 2009- της Sonnen Corp καθώς και μέλος του Ινστιτούτου Ορκωτών Λογιστών στην Αγγλία και την Ουαλία.

Υπήρξε αντιπρόεδρος Οικονομικών της Paytel Industries Ltd. (1992-1994) και της Westward Exploration Ltd από το 1991 έως το 1995, ενώ το πτυχίο του είναι από το Imperial College of Science and Technology του Λονδίνου το 1978.  

Νικολάς Λεός - Πρόεδρος στην Conmebol από το 1986 μέχρι το 2013, παραιτήθηκε από την εκτελεστική επιτροπή της FIFA το 2013.

Εκτός των παραπάνω, 10 ακόμα άτομα αναζητούνται για ανάκριση. Μεταξύ τους και ο Κύπριος Μάριος Λευκαρίτης! Οι Times τον προηγούμενο Νοέμβριο είχαν γράψει ότι η οικογένειά του πήρε 27 εκατομμύρια για ένα κομμάτι γης από την Qatar Investment Authority. Ο ίδιος, έχει αρνηθεί ότι η ψήφθος του επηρεάστηκε από χρήματα (πηγή: gazzetta.gr)

17:34  Η δήλωση του πρίγκιπα της Ιορδανίας, αντίπαλου του Μπλάτερ για την προεδρία της FIFA
Ο πρίγκιπας της Ιορδανίας, Αλί μπιν Αλ Χουσεΐν, που μαζί με τον νυν πρόεδρο της FIFA Σεπ Μπλάτερ είναι οι δύο υποψήφιοι στις εκλογές της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας της Παρασκευής, δήλωσε ότι η FIFA χρειάζεται μια ηγεσία, η οποία θα μπορέσει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη όλων των φιλάθλων.



Ο Αλ Χουσεΐν έκανε τη δήλωση μετά τις σημερινές συλλήψεις κορυφαίων στελεχών του σώματος που κυβερνά το παγκόσμιο ποδόσφαιρο στη Ζυρίχη, οι οποίοι κατηγορούνται από τις αρχές των  ΗΠΑ για διαφθορά, ενώ οι ελβετικές αρχές άρχισαν ποινική έρευνα για την ανάθεση των επόμενων δύο διοργανώσεων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, του 2018 στη Ρωσία και του 2022 στο Κατάρ.

Στη δήλωσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του, ο Ιορδανός πρίγκιπας αναφέρει ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κρίση στη FIFA, μια κρίση που συνεχίζεται και δεν είναι απλά σχετική με τα σημερινά γεγονότα. Η FIFA χρειάζεται ηγεσία που να διέπει, να καθοδηγεί και να προστατεύει τις εθνικές ομοσπονδίες μας. Ηγεσία που να αναλαμβάνει την ευθύνη για τις ενέργειές της και να μη τη μεταθέτει αλλού. Ηγεσία που να αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στις εκατοντάδες εκατομμυρίων ποδοσφαιρόφιλων σε ολόκληρο τον κόσμο».

16:36  Κατάρ: Απάνθρωπες συνθήκες εργασίας για τα έργα του Μουντιάλ
Την ώρα που υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών για διαφθορά και απειλούνται με έκδοση στις ΗΠΑ,αξίζει να υπενθυμίσουμε το μεγαλύτερο σκάνδαλο σχετικά με το Μουντιάλ του Κατάρ που πρόκειται να διεξαχθεί το 2022: τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας.



   



Όπως σημειώνει το sport24.gr: 



Η μεγαλύτερη ένσταση σχετικά με το Μουντιάλ και το Κατάρ, έρχεται υπό μορφή συνεχόμενων καταγγελιών από διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων για άθλιες συνθήκες εργασίας ανθρώπων, που μετείχαν στα κατασκευαστικά έργα που αφορούσαν εγκαταστάσεις που προορίζονταν για την διοργάνωση. Ειδικότερα η εφημερίδα Guardian ήταν καταπέλτης!



Ομάδες εργατών που αντιμετωπίζονται σαν σκλάβοι, παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, αναγκάζονται να κοιμούνται 10 και 12 μαζί σε ένα δωμάτιο, δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και βλέπουν να παρακρατείται το διαβατήριο τους και οι εργοδότες να μην τους εκδίδουν ταυτότητες (τις οποίες και δικαιούνται βάσει νόμου στο Κατάρ), με αποτέλεσμα να θεωρούνται παράνομοι μετανάστες, να μην μπορούν να εξέλθουν σε δημόσιο χώρο για να μην συλληφθούν, να μην έχουν δικαίωμα νομικής προστασίας  και να μην έχουν την δυνατότητα να αλλάξουν δουλειά ή να φύγουν μακριά από το Κατάρ δίχως προηγουμένως να έχουν την άδεια της εταιρείας στην οποία εργάζονται...



Ακόμη μεγαλύτερο είναι το σκάνδαλο με εργαζόμενους που προέρχονται από το Νεπάλ και τα χρέη που έχουν στην χώρα τους προς τις εταιρίες που τους βρήκαν αυτή τη δουλειά. Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό πως πρόκειται για ξεκάθαρη περίπτωση σύγχρονης ανθρώπινης σκλαβιάς!



Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που προκύπτουν, από την στιγμή που ξεκίνησαν τα έργα στο Κατάρ μιλάμε για εκατοντάδες νεκρούς εξαιτίας των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας, είτε για λόγους υγείας, είτε από εργατικά ατυχήματα.



Τον Μάρτιο του 2014, η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (ΙΤUC), αντλώντας στοιχεία από τις πρεσβείες της Ινδίας και του Νεπάλ, εκτιμούσε ότι περισσότεροι από 4.000 εργαζόμενοι είναι πιθανό να πεθάνουν πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022,  σε περίπτωση που δεν αλλάξουν οι συνθήκες εργασίας.



"Οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται σαν ζώα, όπως τα άλογα που ζουν σε ένα στάβλο. Μία εξουσία από μεσίτες στο Κατάρ μεσίτες έχουν επιλέξει να χτίσουν μία σύγχρονη οικονομία στις πλάτες των εκμεταλλευομένων, υποδουλώνοντας κυριολεκτικά τους εργαζόμενους", τόνιζαν οι συντάκτες της έκθεσης, που ήρθε μετά την έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας στη FIFA, να αντιμετωπίσει τις εμφανείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που περιβάλλουν την κατασκευή των εγκαταστάσεων του Παγκοσμίου Κυπέλλου.



Ποια ήταν η αντίδραση του Μπλάτερ; "Εκφράζω τη συμπόνια που και τη λύπη μου για οτιδήποτε συμβαίνει σε οποιαδήποτε χώρα όπου υπάρχουν θάνατοι σε εργοτάξια, ιδιαίτερα εάν συνδέονται με ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Έχουμε κάποια ευθύνη, αλλά δεν μπορούμε να παρεμβαίνουμε στα δικαιώματα των εργαζομένων.



Επιμένουμε ότι οι ευθύνες πέφτουν πρωτίστως στο κράτος του Κατάρ και δευτερευόντως στις εταιρείες που απασχολούν τους εργαζόμενους. Ελπίζω η FIFA να μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος μέσα από το ποδόσφαιρο".



Ο Σάραν Μπάροου, γενικός γραμματέας της ITUC, δήλωνε πως "Η FIFA μπορεί να κάνει τη διαφορά βοηθώντας στην κατάργηση της Kafala (σ.σ. μια μορφή χορηγίας που "δένει" τον ξένο εργαζόμενο μετανάστη με τον εργοδότη της χώρας υποδοχής) και στο σεβασμό των διεθνών δικαιωμάτων ως απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτραπεί στο Κατάρ να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2022".



Χαρακτηριστική είναι και η καταγγελία της κυβέρνησης του Νεπάλ μέσω του υπουργού Εργασίας Τεκ Μπαχαντούρ Γκουρούνγκ, ο οποίος επιτέθηκε στην FIFA και τους σπόνσορες της, για το γεγονός πως δεν έδωσαν άδεια στους εργαζόμενους που βρίσκονται στο Κατάρ προκειμένου να παρευρεθούν στις κηδείες των συγγενών τους, που έχασαν τη ζωή τους στο φονικό σεισμό του Νεπάλ στις 25 Απριλίου!



"Μετά τον σεισμό της 25ης Απριλίου ζητήσαμε από όλες τις εταιρείες που βρίσκονται στο Κατάρ να δώσουν ειδική άδεια στους υπαλλήλους από το Νεπάλ, προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ενώ κάποιοι εργάτες σε κάποιους τομείς της οικονομίας πήραν αυτήν την άδεια, αυτοί που εργάζονται στα έργα υποδομής για το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν την πήραν.



Έχασαν τους συγγενείς, τα σπίτια τους και εργάζονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες στο Κατάρ. Αυτή η απόφαση ήταν ένα ακόμα χτύπημα για αυτούς. Τίποτα δεν θα αλλάξει για τους ξένους εργάτες στο Κατάρ μέχρι η ΦΙΦΑ και οι πλούσιοι σπόνσορες της να αλλάξουν".



Να θυμίσουμε πως την κριτική πολλών διεθνών Μέσων αντιμετώπισε η υποβολή των μεταναστών εργαζομένων στο Κατάρ για το Μουντιάλ του 2022, σε συμμετοχή σε ημιμαραθώνιο (!), με σκοπό την είσοδο στο βιβλίο των ρεκόρ Guiness...



Ο μαραθώνιος διεξήχθη στις 27 του Φλεβάρη του 2015 και όπως είχε αποκαλύψει η "Telegraph", πολλοί εκ των συμμετεχόντων δεν είχαν την απαραίτητη ενδυμασία κι έτρεχαν με τζιν και με σαγιονάρες!

16:20  Οι ελβετικές Αρχές «πάγωσαν» ύποπτους τραπεζικούς λογαριασμούς
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελβετίας (FOJ) ανακοίνωσε το «πάγωμα» λογαριασμών σε τράπεζες της χώρας, ύστερα από τη σύλληψη μερικών από τα πιο ισχυρά στελέχη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου για υποθέσεις διαφθοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελβετία.

«Σε συνέχεια των τριών αιτημάτων από τις ΗΠΑ για νομική βοήθεια, το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε επίσης το μπλοκάρισμα λογαριασμών σε αρκετές τράπεζες στην Ελβετία, μέσω των οποίων φέρονται να γίνονταν δωροδοκίες, καθώς και την κατάσχεση σχετικών τραπεζικών εγγράφων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του FOJ.

Το υπουργείο γνωστοποίησε, επίσης, τη σύλληψη ακόμη ενός ποδοσφαιρικού στελέχους ύστερα από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε δε ότι τα επτά στελέχη της FIFA που τελούν υπό κράτηση, εν αναμονή της έκδοσής τους, είναι οι Εουτζένιο Φιγκερέδο, Εντουάρντο Λι, Χοσέ Μαρία Μαρίν, Χούλιο Ρότσα, Κώστας Τάκκας, Τζέφρι Γουέμπ και Ραφαέλ Εσκιβέλ. 

A police van drives past the Baur au Lac hotel in Zurich, Switzerland, May 27, 2015. (Reuters / Arnd Wiegmann)







16:08  Ντι Γκριγκόριο: «Δεν αποβάλλονται οι συλληφθέντες μέχρι να καταδικαστούν»
Για τα στελέχη που συνελήφθησαν, ο εκπρόσωπος Τύπου της FIFA τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις, μέχρι να καταδικαστούν: "Τα μέλη που συνελήφθησαν δεν θα αποβληθούν, αφού δεν έχουν καταδικαστεί ακόμα. Για να ψηφίσουν πρέπει να είναι παρόντες, αλλά αφού δεν είναι, δεν θα ψηφίσουν. 



»Υπάρχει το τεκμήριο αθωότητας και υπάρχουν διαδικασίες, επιτροπές και αυτοί θα αποφασίσουν εάν και πότε θα αποβληθούν τα μέλη που συνελήφθησαν. Μην περιμένετε όμως στις 6 το πρωί που έγιναν οι συλλήψεις εμείς να τους αποβάλουμε. Ακόμα προσπαθούμε να συλλέξουμε πληροφορίες και να τις παραχωρήσουμε στους εισαγγελείς. Μετά θα δούμε. Να περιμένουμε τόσο σύντομα αποφάσεις, δεν είναι εφικτό. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω πόσα άτομα έχουν συλληφθεί ή τελούν υπό διερεύνηση. Δεν μπορώ να σας δώσω ονόματα. Θα πρέπει να περιμένετε μέχρι την Παρασκευή και το Σάββατο για να δείτε ποιοι είναι παρόντες και ποιοι απόντες". (πηγή: sport24.gr)

16:06  FIFA: Κανονικά τα Μουντιάλ του 2018 και του 2022
Ο Ντε Γκρεγκόριο ρωτήθηκε αρκετές φορές για τα Μουντιάλ σε Ρωσία και Κατάρ και ήταν κατηγορηματικός: "Το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 και 2022 θα διεξαχθούν στη Ρωσία και στο Κατάρ. Τι περιμένετε από εμάς; Να αρχίσουμε τη φημολογία ότι δεν θα γίνει στη Ρωσία ή στο Κατάρ το Μουντιάλ; Αυτήν τη στιγμή αυτό μπορώ να σας πω. Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο". (πηγή: sport24.gr)

15:44  Έρευνα από τις ελβετικές αρχές για την ανάθεση των Μουντιάλ του 2018 και του 2022
Να σημειωθεί πως σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι ελβετικές αρχές ξεκίνησαν την απόδοση ποινικών ευθυνών για την ανάθεση των παγκοσμίων κυπέλλλων ποδοσφαίρου για το 2018 και το 2022. Σε δήλωση του ελβετού γενικού εισαγγελέα, αναφέρεται πως κατέσχεσαν ηλεκτρονικά δεδομένα από τα κεντρικά γραφεία της FIFA στη Ζυρίχη και άσκησαν ποινικές διώξεις εναντίον  «υπόπτων για κακουργηματική κακοδιαχείριση και ξέπλυμα χρήματος σε σύνδεση με την ανάθεση των παγκοσμίων κυπέλλων το 2018 και το 2022».







Για το 2018 το Μουντιάλ έχει ανατεθεί στη Ρωσία και για το 2022 στο Κατάρ.

14:38  Η FIFA «συνεργάζεται ως παθών με τις ελβετικές αρχές»

Με ανακοίνωσή της πριν από λίγο, που κινούνται στο πνεύμα των δηλώσεων του εκπροσώπου της νωρίτερα (δείτε νωρίτερα, στο 12.23) η FIFA προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις εις βάρος της, σημειώνοντας πως «συνεργάζεται ως παθών» (Injured party) με τις ελβετικές αρχές. 







Σημειώνει πως η ίδια είχε καταθέσει σχετικό φάκελο παλαιότερα για τη διαδικασία ανάθεσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2018/2022 και πως συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές. Καταλήγει πως «είμαστε ευχαριστημένοι βλέποντας πως η έρευνα των αρχών βοηθά ενεργητικά στο καλό του ποδοσφαίρου και πιστεύουμε πως βοηθά να εφαρμοστούν μέτρα που η FIFA είχε ήδη αναλάβει». 

13:46  Ποιος είναι ο Κώστας Τάκας, ο έλληνας εμπλεκόμενος στην υπόθεση διαφθοράς στη FIFA
Πρόκειται, σύμφωνα με το gazzeta.gr, για τον πρώην γενικό γραμματέα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των Νήσων Κέιμαν, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2014 είναι ο γενικός διευθυντής οικονομικών και λογιστικών υπηρεσιών της εταιρείας Abakan Inc.

Επίσης, γενικός διευθυντής οικονομικών –από τον Δεκέμβριο του 2010- της Feigeda Electronic Technology Inc, διευθυντής οικονομικών και λογιστικών υπηρεσιών και μέλος του Δ.Σ. –από τις 27 Ιουλίου 2009- της Sonnen Corp καθώς και μέλος του Ινστιτούτου Ορκωτών Λογιστών στην Αγγλία και την Ουαλία.

Υπήρξε αντιπρόεδρος Οικονομικών της Paytel Industries Ltd. (1992-1994) και της Westward Exploration Ltd από το 1991 έως το 1995, ενώ το πτυχίο του είναι από το Imperial College of Science and Technology του Λονδίνου το 1978.  

13:32  Υπ. Δικαιοσύνης ΗΠ: «Aνεξέλεγκτη, συστηματική, βαθιά ριζωμένη» διαφθορά
Το αμερικανικό υπ. Δικαιοσύνης αποκάλυψε νωρίτερα πως ο αντιπρόεδρος της FIFA, Τζέφρι Γουέμπ, ήταν ανάμεσα στους συλληφθέντες. Η γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ, Λορέτα Λιντς (στη φωτ. παρακάτω), είπε πως οι κατηγορίες δείχνουν πως «η διαφθορά είναι ανεξέλεγκτη, συστηματική και βαθιά ριζωμένη τόσο εντός όσο και εκτός ΗΠΑ».





Πρόσθεσε πως «αφορά τουλάχιστον δυο γενιές αξιωματούχων του ποδοσφαίρου, που όπως φαίνεται χρησιμοποιούσαν τις θέσεις που κατείχαν για να λαμβάνουν εκατομμύρια δολάρια από δωροδοκίες και μπαξίσια*»



Πληροφορίες από τη συνεχή ενημέρωση του Guardian



[*μπαξίσια: η προτεινόμενη μετάφραση για το kickbacks].


13:12  «Διεφθαρμένοι; Εμείς;»: Το διαδίκτυο... περιέλαβε τη FIFA μετά τις αποκαλύψεις για διαφθορά
Χαρακτηριστική η γελοιογραφία:







Περισσότερα:  «Διεφθαρμένοι; Εμείς;»: Το διαδίκτυο... περιέλαβε τη FIFA μετά τις αποκαλύψεις για διαφθορά

13:04  «Ε, δεν χορεύει και στο γραφείο του» ο Σεπ Μπλάτερ...
Οι δημοσιογράφοι επέμειναν ιδιαίτερα κατά τη συνέντευξη Τύπου στην αντίδραση του Σεπ Μπλάτερ, νυν προέδρου της FIFA. Η χαρακτηριστική απάντηση του Ντι Γκριγκόριο ήταν πως «δεν χορεύει κιόλας μες στο γραφείο του. Είναι ήρεμος, και συνεργάζεται για όλα. Αυτό εννοούσα, δεν είναι χαρούμενος, λέγοντας "γουάου-γουάου"»!





O πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ (φωτ. αρχείου)



Λίγο πριν ο Ντι Γκριγκόριο είχε πει επίσης πως «Ο Σεπ Μπλάτερ επικεντρώνεται στα ζητήματα της συνδιάσκεψης. Ας πούμε πως ο παράγοντας "άγχος" είναι υψηλότερος γι' αυτόν σήμερα. Δεν εμπλέκεται. Οσο για τα υπόλοιπα, θα αποδεχτεί ό,τι συμβεί».

12:57  Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του εκπροσώπου της FIFA
O Γουόλτερ Ντι Γκριγκόριο προσπάθησε να παρουσιάσει τις συλλήψεις ως «μέρος της επιχείρησης αναμόρφωσης της FIFA», «δικαιολογώντας τον υψηλό μισθό του», όπως σχολιάζουν δημοσιογράφοι που παρευρίσκονταν στη συν/ξη Τύπου που μόλις ολοκληρώθηκε.

12:39  H επίσημη ανακοίνωση του υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ
Εκδόθηκε πριν λίγο η επίσημη ανακοίνωση του υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Αναφέρει:



«Στους κατηγορούμενους περιλαμβάνεται δύο ενεργοί αντιπρόεδροι της FIFA και ο τωρινός και ο προηγούμενος πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βόρειας - Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής (CONCACAF) - Εφτά κατηγορούμενοι συνελήφθησαν εκτός ΗΠΑ - Αποσφραγίστηκαν και "δηλώσεις ενοχής" για 4 ακόμη κατηγορούμενους και δύο κατηγορούμενους μέλη εταιρειών»



12:28  Δεν επιβεβαιώνεται η φήμη για αναβολή της συνδιάσκεψης και της προεδρικής εκλογής
Ο Γουόλτερ ντι Γκριγκόριο, εκπρόσωπος Τύπου της FIFA, δεν επιβεβαίωσε ότι θα αναβληθεί η προεδρική εκλογή της FIFA. Αργότερα πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει τον αριθμό των συλληφθέντων.





12:22  Ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του εκπροσώπου του FIFA στη Ζυρίχη
Παρακολουθήστε ζωντανά:




12:17  Ζυρίχη: Εν αναμονή της συνέντευξης Τύπου - Φήμες για αναβολή της εκλογής προέδρου
Εν αναμονή των δηλώσεων του Βάλτερ Ντε Γκριγκόριο, εκπροσώπου της ΦΙΦΑ, βρίσκονται οι δημοσιογράφοι στη Ζυρίχη. Αναμένεται να αναφερθεί στις σημερινές συλλήψεις, αλλά και στην εκλογή νέου προέδρου την Παρασκευή. Ο Γκάρντιαν αναφέρει πως ο νυν πρόεδρος Σεπ Μπλάτερ επιθυμεί να υπάρξει αναβολή μετά τις σημερινές εξελίξεις.





Η αίθουσα όπου αναμένεται να ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου

12:12  Πλάνα από τις πρωινές συλλήψεις


12:00  M. Λευκαρίτης (αντιπρόεδρος της UEFA): «Έπεσα από τα σύννεφα»
Για τις τελευταίες εξελίξεις με τη σύλληψη στελεχών της FIFA μίλησε ο αντιπρόεδρος της UEFA, Μάριος Λευκαρίτης, όπου εμφανίστηκε έκπληκτος, ενώ τόνισε ότι δεν γνώριζε ότι οι έρευνες βρίσκονταν σε τόσο προχωρημένο στάδιο.



Το υψηλόβαθμο στέλεχος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας επισήμανε πως στην UEFA δεν γνώριζαν ότι υπήρχαν τόσο προχωρημένες εξελίξεις για το σκάνδαλο που φαίνεται να ξετυλίγεται στη FIFA, ενώ σημείωσε ότι μόνο ένας από τους συλληφθέντες βρίσκεται στην εκτελεστική επιτροπή της παγκόσμιας ομοσπονδίας.  

«Αν δεν ξέρεις πράγματα, καταστάσεις και ονόματα δεν μπορείς να τοποθετηθείς. Το ότι διεξάγονταν κάποιες έρευνες το ξέραμε. Το πού θα στόχευαν και πού θα κατέληγαν, όχι», ανέφερε αρχικά ο κ.Λευκαρίτης και πρόσθεσε: 

«Τα περισσότερα ονόματα είναι από τη Λατινική Αμερική. Δεν έχω ακούσει ονόματα από την Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία. Εμείς σαν Ευρωπαίοι δεν είχαμε τίποτα υπόψη μας ότι βρίσκονταν έρευνες σε εξέλιξη σε τόσο προχωρημένο βαθμό».

Ακολούθως παραδέχτηκε ότι: «Εχω πέσει από τα σύννεφα», για να κλείσει λέγοντας: «Ας περιμένουμε όμως να δούμε τις λεπτομέρειες αυτής της υπόθεσης. Δεν μπορώ εγώ να βγάλω ένοχο κάποιον. Από όλους αυτούς που έχουν συλληφθεί μόνο ένας είναι στην εκτελεστική επιτροπή της FIFA».  



Πηγή: sdna.gr

11:41  Στο εδώλιο και διευθυντικά στελέχη διαφημιστικών εταιρειών
Εκτός από τους υψηλόβαθμους της FIFA, κατηγορίες θα αντιμετωπίσουν και στελέχη διαφημιστικών εταιρειών στις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική. Αφορά την καταβολή περισσότερων από 150 εκατομμυρίων δολαρίων για δωροδοκίες σε αντάλλαγμα για τη σύναψη συμφωνιών που συνδέονται με μεγάλα αθλητικά γεγονότα.

11:30  Οι συλλήψεις και οι κατηγορίες
Η επιχείρηση στο ξενοδοχείο Baur au Lac, ένα πολυτελές πεντάστερο ξενοδοχείο στη Ζυρίχη με θέα στη λύμνη και τις Άλπεις, από ελβετούς αστυνομικούς ντυμένους με πολιτικά ρούχα. Αφού πήραν τα απαραίτητα κλειδιά, ανέβηκαν στα δωμάτια των κατηγορουμένων, που είχαν μαζευτεί στο ξενοδοχείο για ετήσια συνάντηση της FIFA. Oι συλλήψεις έγιναν χωρίς αντίσταση. Αντιληπτή έγινε η σύλληψη του Εντουάρντο Λι από την Κόστα Ρίκα, ο οποίος οδηγήθηκε σε πλαϊνή έξοδο, κρατώντας τις αποσκευές του, με τα σήματα της FIFA, που του επέτρεψαν οι αστυνομικοί.





Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τώρα το ενδεχόμενο έκδοσης στις ΗΠΑ. Βαρύνονται, με βάση την έρευνα του FBI, για υποθέσεις διαφθοράς σε βάθος δύο δεκαετιών, που αφορούν μεταξύ άλλων και δωροδοκίες για την ανάθεση των Παγκόσμιων Κυπέλλων ποδοσφαίρου, εμπορικές και διαφημιστικές συμφωνίες κ.ά.





Ο συλληφθείς Τζέφρι Γουέμπ, υπήρξε πρόεδρος της Concacaf, της Συνομοσπονδίας Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής.

11:05  Τα ονόματα των 14 κατηγορούμενων
Μεταξύ των συλληφθέντων σύμφωνα με τους ΝΥΤ βρίσκεται ο Τζέφρεϊ Γουέμπ (από τις Νήσους Κέιμαν) και ο Εουχένιο Φιγκερέδο (Ουραουγουάη), δύο από τους αντιπροέδρους της εκτελεστικής επιτροπής. Ο Φιγκερέδο ήταν μέχρι πρότινος πρόεδρος του Ποδοσφαιρικού Συνδέσμου Νότιας Αμερικής.  Μεταξύ των συλληφθέντων φέρεται επίσης να είναι και το πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής Τζακ Γουόρνερ (Τρινιδάδ και Τομπάγκο). 



Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλούνται οι NYT οι κατηγορούμενοι είναι οι:

Τζέφρι Γουέμπ, 

Ευγένιο Φιγουερέδο, 

Τζακ Γουόρνερ, 

Εντουάρντο Λι, 

Χούλιο Ρότσα, 

Κόστας Τάκας, 

Ράφαελ Εσκιβέλ, 

Χοσέ Μαρία Μαρίν και 

Νικολάς Λεόζ.





Ο Τζακ Γουόρνερ, πρώην αντιπρόεδρος της FIFA, είναι ανάμεσα στους κατηγορούμενους



Μεταξύ άλλων κατηγορούμενοι είναι και οι διευθυντές αθλητικού μάρκετινγκ: Αλεχάντρο Μπουρθάκο, Ααρόν Ντάβιντσον, Ούγκο Τζίνκις και Μαριάνο Τζίνκις, ενώ επίσης συνελήφθη και ο Χοσέ Μαργιλιές που παρουσιάζονται ως μεσάζων που διευκόλυνε τις παράνομες πληρωμές. LEFT



ΠΡΕΖΑ TV
27-5-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: