Τρίτη, Ιουνίου 16, 2015

ΜΙΖΕΣ ΣΕ 800 ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ BAYER

Ποινική δίωξη για δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ακόμη και ισόβια, ασκήθηκε χθες για μίζες που δόθηκαν τη διετία 2005-2006 σε περίπου 800 γιατρούς ανά την Ελλάδα, για να συνταγογραφούν προϊόντα του φαρμακευτικού κολοσσού «Bayer».   

Η δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς σε βάρος επτά ατόμων, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι εκπρόσωποι του φαρμακευτικού κολοσσού «Bayer Ελλάς», ενώ ποινική δίωξη για άμεση συνέργεια στο ίδιο αδίκημα ασκήθηκε επίσης εναντίον ενός υπαλλήλου της ίδιας εταιρείας και των νόμιμων εκπροσώπων δύο άλλων ελληνικών εταιρειών, οι οποίες φέρονται ότι εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια για να «ξεπλένονται» οι παράνομες πληρωμές.
Για την υπόθεση διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση με παραγγελία της επικεφαλής εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου, στην οποία έφτασαν ανώνυμες καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες η «Bayer Ελλάς» μέσω υπαλλήλων της δωροδοκούσε Ελληνες γιατρούς του ΕΣΥ προκειμένου να συνταγογραφούν τα δικά της σκευάσματα, με αντάλλαγμα είτε ποσά από 1.000 μέχρι 20.000 ευρώ είτε άλλου είδους δώρα, όπως ταξίδια κ.λπ.
Πάνω από 1,8 εκατ. ευρώ
Υπολογίζεται ότι οι μίζες που έχουν δοθεί μόνο σε γιατρούς της Αττικής υπερβαίνουν το 1,8 εκατ. ευρώ, ωστόσο σε βάρος των γιατρών και των νοσηλευτών δεν ασκήθηκαν διώξεις, καθώς τα ποσά που προέκυψαν ότι έχουν κατατεθεί σε λογαριασμούς τους δεν συνιστούν κακούργημα, με αποτέλεσμα η δωροδοκία που έχουν διαπράξει να θεωρείται παραγεγραμμένη λόγω του πλημμεληματικού χαρακτήρα της (πενταετής παραγραφή).
Τα στοιχεία της δικογραφίας αφορούν τη διετία 2005-2006, ενώ στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται περισσότεροι από 800 γιατροί σε διάφορα νοσοκομεία ανά την Ελλάδα, καθώς και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Εισαγγελία της Κολονίας φέρεται ότι εμφανίστηκε Ελληνας υπήκοος καταγγέλλοντας πως από το 2005 έως το 2008 ως εντολοδόχος της «Bayer Ελλάς» είχε εκδώσει εικονικά τιμολόγια ύψους δύο εκατ. ευρώ, προκειμένου ?με αυτόν τον τρόπο? να καλυφθεί η δωροδοκία των περίπου 800 Ελλήνων γιατρών.
Παράλληλα έγινε έρευνα και από το ΣΔΟΕ, ανοίχτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί, έγιναν έρευνες στα γραφεία της εταιρείας και επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες, ενώ προέκυψε ότι η... ταρίφα ξεκινούσε από 1.000 ευρώ και έφτανε έως τις 20.000 ευρώ.
Μ. ΜΠΕΝΕΑ
http://www.ethnos.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
16-6-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: