Παρασκευή, Ιουνίου 05, 2015

ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΖΩΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΤΗ ΔΗΛΟ

Το ζήτημα της έλλειψης γιατρού στη Δήλο, που στάθηκε μοιραία για έναν συνάδελφό τους, επαναφέρουν οι εργαζόμενοι στον αρχαιολογικό χώρο του νησιού, με ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Πολιτισμού.
Θυμίζουμε ότι τον περασμένο μήνα, ένας 52χρονος υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού, πατέρας δύο παιδιών, που εργαζόταν με 7μηνη σύμβαση στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, υπέστη καρδιακό επεισόδιο.
Οι συνάδελφοί του ειδοποίησαν το Κέντρο Υγείας Μυκόνου και με ένα αυτοσχέδιο φορείο τον μετέφεραν με τα χέρια στο λιμάνι. Εκεί, τον παρέλαβε ένα πλοιάριο που είχε φέρει τουρίστες στη Δήλο και τον μετέφερε στην Μύκονο, αλλά τελικά ο 52χρονος ξεψύχησε.
Οπως καταγγέλλουν οι συνάδελφοί του, θα μπορούσε να είχε σωθεί αν σε ένα νησί με 60 περίπου εργαζόμενους στον αρχαιολογικό χώρο και με χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, υπήρχε έστω και ένας γιατρός.

Τώρα, το αν θα σωθεί κάποιος που κινδυνεύει, εξαρτάται από το αν θα έχει καλό καιρό για να ταξιδέψει το καράβι από τη Μύκονο και αν το δρομολόγιο θα συμπέσει με το περιστατικό.
Σημειώνουμε ότι στη Δήλο, χωρίς ακόμα να έχει κορυφωθεί η τουριστική κίνηση, καταφτάνουν καθημερινά για να επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο τουλάχιστον 1.000 επισκέπτες.
«Με αφορμή τον τραγικό θάνατο του συναδέλφου μας, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την παρουσία ιατρικού προσωπικού στο νησί», σημειώνουν στην επιστολή τους οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους συμβασιούχοι, που διαμένουν για λίγους μήνες στο νησί.
Απαιτούν επίσης: Να φτιαχτεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα εξοπλισμένο ιατρείο στο νησί. Να υπάρχει ειδικό όχημα, για έγκαιρη πρόσβαση σε όλα τα σημεία και γρήγορη μεταφορά στο λιμάνι. Να υπάρχει σταθερά στο νησί ταχύπλοο σκάφος, με χειριστή, για τυχόν μεταφορά ασθενών όπου κριθεί αναγκαίο (Μύκονο, Σύρο).
Με αφορμή αυτό το περιστατικό, έρχονται στην επιφάνεια και μια σειρά από άλλα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον αρχαιολογικό χώρο και τα οποία καταγγέλλουν στον «Ριζοσπάστη».
Οπως λένε, τα σπίτια τα οποία τους παραχωρεί το ΥΠΠΟ, είναι σε άθλια κατάσταση, ασυντήρητα, με πολλές βλάβες στα ηλεκτρολογικά και στα υδραυλικά, με ταβάνια που στάζουν σε περίπτωση βροχής. Καμιά εργασία συντήρησης δεν γίνεται, με τη δικαιολογία ότι «δεν υπάρχουν λεφτά».
Από πάνω, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και δεν πρόκειται να δουν λεφτά πριν από τις 13 Ιούλη, όπως τους ενημέρωσε το υπουργείο. Αυτό σημαίνει ότι οι πρώτοι συμβασιούχοι που έφτασαν στο νησί στις αρχές Απρίλη, θα μείνουν απλήρωτοι για 3,5 μήνες! Μεγάλο είναι, τέλος, το πρόβλημα με τα σκουπίδια, αλλά και με τα κουνούπια, πιθανότατα λόγω έλλειψης ψεκασμών.  http://www.rizospastis.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
5-6-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: