Τετάρτη, Ιουνίου 24, 2015

ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΣΤΟ ΕΛΙΖΕ: ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ»

Γάλλοι πολιτικοί και αξιωματούχοι παίρνουν με τη σειρά τους τον τηλεοπτικό τους χρόνο για να εκφράσουν την οργή ή την «έκπληξή» τους για το «νέο» αμερικανικό σκάνδαλο κατασκοπείας, αυτή τη φορά στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Η πρέσβης των ΗΠΑ στο Παρίσι κλήθηκε στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις και εντός των επόμενων ωρών ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να επαναλάβει τηλεφωνικά στον αμερικανό ομόλογό του ότι η Γαλλία «δεν θα ανεχθεί καμία απειλή στην εθνική της ασφάλεια». 


Κατά πόσον όμως οι γάλλοι αξιωματούχοι έπεσαν από τα σύννεφα όταν πληροφορήθηκαν ότι τρεις γάλλοι πρόεδροι παρακολουθούνταν από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ; Μία μεγάλη μερίδα ειδικών και δημοσιογράφων - γάλλων και Αμερικανών - επιμένουν ότι σε θέματα κατασκοπείας δεν υπάρχουν συμμαχίες και πως εν πάση περιπτώσει υπάρχει μία δόση διεθνούς υποκρισίας στο όλο ζήτημα. 

«Ανακαλύπτουμε τον τροχό...», λέει χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλέν Σουέ, πρώην επικεφαλής των γαλλικών υπηρεσιών εξωτερικής ασφαλείας DGSE (των γαλλικών υπηρεσιών κατασκοπείας), αναφερόμενος στις αποκαλύψεις της Liberation. «Ολοι γνωρίζουν από το 2003 ότι η NSA έχει αναπτύξει ένα σύστημα συλλογής δεδομένων σε ολόκληρο τον κόσμο», προσθέτει ο Σουέ. 

Σύμφωνα με έγγραφα τα οποία αποκάλυψε ο ιστότοπος Wikileaks και επικαλείται ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Mediapart και η Liberation, οι Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ βρίσκονταν υπό το άγρυπνο βλέμμα του αμερικανού Μεγάλου Αδελφού τουλάχιστον από το 2006 έως τον Μάιο του 2012 (οπότε ανέλαβε Ολάντ). Από προηγούμενες αντίστοιχες αποκαλύψεις του Wikileaks ωστόσο, πολύ καιρό πίσω, οι Γάλλοι γνώριζαν καλά ότι παρακολουθούνταν από τους Αμερικανούς. Μόλις προ ολίγων εβδομάδων άλλωστε είχε σκάσει επίσης σαν βόμβα η είδηση ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες κατασκόπευαν υψηλόβαθμους γάλλους αξιωματούχους για λογαριασμό της NSA. 

Στην πραγματικότητα, υπογραμμίζουν οι ειδικοί, η παρακολούθηση των πολιτικών αρχηγών αποτελεί μία «κλασική» πρακτική της διεθνούς διπλωματίας από την εποχή τουλάχιστον του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Οι Αμερικανοί άκουγαν τον ντε Γκολ... Σκεφτείτε τι μέσα παρακολούθησης εφαρμόσθηκαν όταν ο Φρανσουά Μιτεράν ανήλθε στην εξουσία, με τέσσερις κομμουνιστές υπουργούς στην κυβέρνησή του! Η παρακολούθηση των τριών τελευταίων προέδρων, δημιουργεί σήμερα θόρυβο, αλλά δεν είναι κάτι καινούργιο», επισημαίνει από την πλευρά του και ο Ερίκ Ντενεσέ, διευθυντής του Γαλλικού Κέντρου Ερευνας για τις Πληροφορίες (CF2R).

Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου   
IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
24-6-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: