Παρασκευή, Ιουνίου 12, 2015

ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Συνεχίζονται και σήμερα με εντατικούς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες παρά την επιστροφή στην Αθήνα του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά, προκειμένου να βρεθεί μαζί με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, στην εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του ραδιομέγαρου της Μεσογείων για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.
Από ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης  Ευ. Τσακαλώτος και ο επικεφαλής της ομάδας Γ. Χουλιαράκης, ενώ από πλευράς δανειστών βασικό ρόλο πλέον έχει αναλάβει ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Αν και η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, εκτός από το ύψος του πρωτογενούς  πλεονάσματος, όπου γνωρίζουμε ακριβώς τι ζητούν οι δανειστές, ανώτερη κυβερνητική πηγή, σε κατ’ ιδίαν συνομιλία, έλεγε χθες το βράδυ ότι η ελληνική πλευρά δεν ευθύνεται για την όποια διάσταση απόψεων υπάρχει εντός των θεσμών.
Η ίδια μάλιστα πηγή σημειώνει ότι η αποχώρηση των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες και οι αναφορές του σε ασφαλιστικό και φορολογικό δεν επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις. Μάλιστα χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός από τον προαύλιο χώρο της ΕΡΤ, ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων από τον διευθύνοντα σύμβουλο της κρατικής τηλεόρασης Λ. Ταγματάρχη, απάντησε πως «όσο ο ελληνικός λαός στηρίζει τις προσπάθειές μας θα αντέχουμε», ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, δήλωσε ότι «η ελληνική αντιπροσωπεία, όπως έχει συμφωνηθεί, είναι έτοιμη να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σύντομα, ακόμα και τα επόμενα 24ωρα».
Συνταξιοδοτικό, ΦΠΑ και πρωτογενές πλεόνασμα, συνεχίζουν να είναι τα πεδία εκείνα όπου αναζητούνται λύσεις, ενώ η πλευρά των Ευρωπαίων εντείνει τις πιέσεις ώστε η Αθήνα να υπάρξει λύση εδώ και τώρα.
Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Ντ. Τουσκ ο οποίος δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε αποφάσεις και όχι διαπραγματεύσεις» και ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι λίγο πιο ρεαλίστρια». Στόχος όλων είναι να υπάρξει συμφωνία ώστε αυτή να επικυρωθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης στις 18 Ιουνίου.   
http://www.naftemporiki.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
12-6-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: