Παρασκευή, Ιουνίου 12, 2015

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΠΕΡΝΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ

Την υπαναχώρηση των θεσμών στο θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους προτάσσει η Ελλάδα ως προϋπόθεση για να συναινέσει στα πρωτογενή πλεονάσματα και στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις που αντιπροτείνουν η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα επέστρεψε στην Αθήνα, όπου θα επεξεργασθεί σενάρια για δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα που θα επιτρέψουν την γεφύρωση των διαφορών έως το Eurogroup της 18ης Ιουνίου.


Ωστόσο, για την ελληνική κυβέρνηση το θέμα της διευθέτησης του χρέους μέσα από την επαναγορά κυρίως των ομολόγων της ΕΚΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στηρίξεως (ESM) είναι βασική επιδίωξη και κεντρικός στόχος της διαπραγμάτευσης.

ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ εμφανίζονται να επιμένουν πως η κοινή πρόταση που κατέθεσαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Ελλάδα είναι η βάση για όποια συμφωνία. Η πρόταση όμως αυτή δεν περιελάμβανε καμία αναφορά στο θέμα του χρέους.

ΕΕ και η ΕΚΤ ήταν εξαρχής αντίθετοι στο να υπάρξει στην παρούσα φάση ελάφρυνση χρέους και στις θέσεις τους φαίνεται πως έχει προσχωρήσει και το ΔΝΤ το οποίο πάντως χθες ανέφερε μέσω του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις πως για το ελληνικό χρέος υπάρχει συμφωνημένο πλαίσιο ήδη από το Νοέμβριο του 2012.

Η ελληνική πλευρά έχει σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο ζητήσει να υπάρξουν τεχνικές ομάδες στο Brussels Group που θα ασχοληθούν αποκλειστικά με το θέμα αυτό, ώστε να εξευρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές και θα διευθετεί άμεσα το ζήτημα.

Στην περίπτωση που οι δανειστές συμφωνήσουν στο θέμα τους χρέους η Ελλάδα φέρεται ότι θα ξανασκεφτόταν το να δεχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1% για εφέτος, όπως και τη μετάθεση των βασικών προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον συντελεστή του 13%.

Αναφορικά με την αποχώρηση του τεχνικού κλιμακίου του ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως στα πλαίσια της πολιτικής διαπραγμάτευσης τα κυβερνητικά στελέχη δεν συζητούν με τον επικεφαλής του κλιμακίου Ρίσι Γκογιάλ, αλλά απευθείας με τη Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και το Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα Πολ Τόμσεν.

Τέλος, αποσαφήνιζαν πως η τεχνική προεργασία συνεχίζεται και πως οι επεξεργασμένες ελληνικές προτάσεις θα παρουσιασθούν στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου, στο οποίο θα μετέχουν οι κ.κ. Λαγκάρντ και Τόμσεν.

Θανάσης Κουκάκης 
in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
12-6-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: