Τετάρτη, Ιουνίου 17, 2015

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ, Η ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΧΑΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ

Στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των «28» για το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού, οι υπουργοί δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές γύρω από την πρόταση της Κομισιόν για την κατανομή προσφύγων σε όλη την ΕΕ βάση ποσόστωσης, αλλά μιλούν για πρόοδο και παραπέμπουν τις αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής. Πρωταγωνίστρια η Ρώμη που πιέζει για κοινή δράση, με τον ιταλό υπουργό να εμφανίζεται από κοινού με τον Γάλλο και Γερμανό ομόλογό του σε μία επίδειξη ενότητας -την ώρα που στο Βεντιμίλια οι μετέωροι μετανάστες απομακρύνονταν από την αστυνομία.     

«Έχετε μπροστά σας τρεις φίλους»: Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ να μιλά στους δημοσιογράφους, έχοντας δίπλα του τον ιταλό υπουργό Αντζελίνο Αλφάνο και τον γερμανό Τομάς ντε Μεζιέρ, προσπαθώντας να εκτονώσει το δύσκολο κλίμα των τελευταίων ημερών.  

Μετά τους αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα με την Ιταλία που έχουν ξεκινήσει Γαλλία και Αυστρία -που στην πράξη μπλοκάρουν όσους μετανάστες προσπαθούν να περάσουν- η Ρώμη έχει νιώσει όλο και πιο ασφυκτικά την πίεση. Σε αντίδραση, κάλεσε επιτακτικά σε ευρωπαϊκή δράση, με τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να εγείρει την απειλή ενός «plan B» στην αντίθετη περίπτωση. 

Η εικόνα εκείνων που κοιμούνταν στα βράχια του Βεντιμίλια προσπαθώντας να περάσουν στη Γαλλία ή από τους καταυλισμούς σε δύο κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς σε Ρώμη και Μιλάνο έχουν γίνει η ορατή υπενθύμιση των χιλιάδων που έχουν μείνει μετέωροι στην Ιταλία. 

Σε αυτές τις εικόνες προστίθενται οι αναφορές από την Ελλάδα, με τα τελευταία γεγονότα στη Λέσβο. Ωστόσο, η αντίθεση αρκετών από τους «28» στην πρόταση της Κομισιόν για κατανομή σε όλες τις χώρες της ΕΕ έχει ρίξει την σκιά της αμφιβολίας πάνω στο σχέδιο των Βρυξελλών.

Το σχέδιο, που είχε καταρτιστεί μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοικτά Ιταλίας τον Απρίλιο, προβλέπει τόσο ενισχυμένο μηχανισμό επαναπροωθήσεων όσο και σύστημα ανακατανομής προσφύγων μεταξύ των «28». 

«Υπάρχουν ακόμη διαφορετικές απόψεις»

Το πιο προβληματικό σημείο έχει αποδειχθεί, όπως ήταν αναμενόμενο, ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της ανακατανομής. Περίπου 10 από τις 28 χώρες έχουν εμφανιστεί αντίθετες, ενώ ακόμη και όσες δεν έχουν αντιδράσει έχουν ενστάσεις στο πώς θα γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών -δεύτερο σημείο κλειδί. Αυτά αναμένεται να έχουν ξεκαθαρίσει στην πορεία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα κληθεί να λάβει αποφάσεις.

Η παραπομπή στη Σύνοδο ακολουθεί την διάσταση απόψεων που επιβεβαιώθηκε στις συνομιλίες στο Λουξεμβούργο. 

Μετά τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών, ο Λετονός Ρίχαρντς Κοζλόβσκις σημείωσε, όπως αναφέρει η Κομισιόν στα συμπεράσματα της συνάντησης το βράδυ της Τρίτης, ότι «υπήρξε συνεννοήση πως χρειάζεται να υποστηρίξουμε τα κράτη "πρώτης γραμμής" που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πίεση, ταυτόχρονα [όμως] πρέπει να αναγνωριστεί ότι υπάρχουν ακόμη διαφορετικές απόψεις για τις λεπτομέρειες των προτάσεων της Κομισιόν σχετικά με την επανεγκατάσταση όσων ζητούν άσυλο». 

Λέγοντας πως «υπάρχει ακόμη δουλειά για μία συμφωνία που θα μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη», ο λετονός υπουργός τόνισε πως η λύση «πρέπει να είναι πρακτική». 

Νωρίτερα, ενώ οι υπουργοί ετοιμάζονταν για τη συνάντηση, η αστυνομία στο ιταλικό Βεντιμίλια ξεκίνησε να απομακρύνει τους μετανάστες από πρόχειρους καταυλισμούς-σημεία διαμαρτυρίας (αντιθέτως πάντως, όσοι βρίσκονταν στα βράχια του Βεντιμίλια δεν δέχθηκαν «επίσκεψη» από την αστυνομία).

Κάποιοι που αρνούνταν να φύγουν πιάνονταν από πινακίδες, και απομακρύνθηκαν «σηκωτοί» από αστυνομικούς με πλήρη εξάρτυση -εικόνες που δείχνουν με τον σαφέστερο τρόπο το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη.  

Επιμέλεια: Βασίλης Ψυχογιός

in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
17-6-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: