Δευτέρα, Ιουνίου 08, 2015

Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ: ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ "ΓΙΑΝΗΣ FORGET IT"

Την ασφυξία της ελληνικής κυβέρνησης τη δεδομένη στιγμή παραδέχτηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά την ομιλία του στο ινστιτούτο στο Βερολίνο, τονίζοντας ότι η χώρας μας ειναι διατεθειμένη να δείξει περαιτέρω ευελιξία και να δεχτεί σκληρά μέτρα, αρκεί να συνοδεύονται από διευθέτηση του χρέους και επενδυτικό πρόγραμμα.

Όπως αποκάλυψε, οι Ευρωπαίοι εταίροι είχαν ζητήσει από τον κ. Βαρουφάκη να ξεχάσει τις προτάσεις του ήδη από το πρώτο Eurogroup στο οποίο συμμετείχε.


Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι στο πρώτο Eurogroup που συμμετείχε τόνισε στους εταίρους της χώρας ότι "οι διαπραγματεύσεις μεταξύ μας θα είναι δύσκολες, καθώς εμείς θέτουμε υπό αμφισβήτηση τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα".

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως τους μετέφερε πως έχουν ορισμένα κοινά σημεία, όπως αυτά που αφορούν στη φοροδιαφυγή, στη διαφθορά, στην ανάγκη μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στο να μπει τέλος στα ολιγοπώλια και τους πρότεινε να κλείσουν μια συμφωνία στα στα θέματα που οι δύο πλευρές είχαν κοινή θέση.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο κ. Βαρουφάκης και οι τρεις θεσμοί του είπαν να ξεχάσει κάτι τέτοιο, λέγοντάς του χαρακτηριστικά: "Forget it Yanis".

"Γιατί, λοιπόν, δεν κλείνουμε μία συμφωνία στα θέματα που έχουμε κοινή θέση, ώστε να μπορέσουμε να τα προωθήσουμε στο ελληνικό κοινοβούλιο; Εν τω μεταξύ θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για τα υπόλοιπα θέματα. Και οι τρεις θεσμοί μου απάντησαν: Forget it", είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην αρχή και στα αίτια της κρίσης και, χρησιμοποιώντας την ιστορία του Τζίτζικα και του Μέρμηγκα, τόνισε ότι τζιτζίκια υπάρχουν παντού, όπως και μυρμήγκια και πρόσθεσε ότι σε αυτή την κρίση, τα τζιτζίκια βρήκαν ασφαλές καταφύγιο, ενώ τα μυρμήγκια εκλήθησαν να πληρώσουν την διάσωση.

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση, υποστήριξε ότι οι προτάσεις των θεσμών αναφέρονται σε οικονομικά ανέφικτα νούμερα, όπως η πρόβλεψη για την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα και επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται υψηλότερους φόρους, αλλά αποτελεσματικό σύστημα είσπραξής τους. Κάλεσε μάλιστα τους εταίρους να βοηθήσουν στην δημιουργία ανεξάρτητης υπηρεσίας και να συμβάλουν με την διάθεση ειδικευμένου προσωπικού, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η λύση μπορεί να επιτευχθεί σε μια νύχτα και να σημάνει και την οριστική λήξη της κρίσης.

Και συνέχισε: “Από την στιγμή που εκλεγήκαμε πήγαμε στους θεσμούς και τους είπαμε: πείτε ότι θέλετε για εμάς, δεν είμαστε διφθαρμένοι, χρησιμοποιήστε μας ... Η Ελλάδα δέχτηκε τα μεγαλύτερα ιστορικά δάνεια για να μασκαρέψει την μη βιωσιμότητα των πρηγούμενων δανείων".

Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει νέο μνημόνιο, ενώ σημείωσε κατ´ επανάληψη ότι η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμιστικό πακέτο και ότι δεν συνιστούν μεταρρυθμίσεις οι περικοπές στις συντάξεις ή η αύξηση των τιμών των φαρμάκων.

"Παρακαλούμε, επιτρέψτε μας να κάνουμε τη δουλειά μας, να μεταρρυθμιστούμε. Διότι αν στύψετε τον λαό σε σημείο δυστυχίας, δεν θα κάνουμε ποτέ μεταρρυθμίσεις. Αυτή η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να πείσει τον κόσμο ότι χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις (...) Δεν περιμένουμε να σας αρέσουμε. Αλλά δεν είμαστε διεφθαρμένοι. Χρησιμοποιήστε μας για να αντιμετωπίσετε την διαφθορά στην Ελλάδα (...) Είμαστε διατεθειμένοι να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις. Αλλά λείπει ένα συστατικό, η ελπίδα",

Αμέσως μετά, είπε για τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: "Δεν κατηγορώ τον κύριο Γιούνκερ, δεν πιστεύω ότι ήταν δικό του κείμενο ... Χρειαζομαστε μια συμφωνία γρήγορα. Μπορούμε να έχουμε μια συμφωνια σε ΕΝΑ βράδυ". 

Για να προσθέσει μεταξύ άλλων: "Είμαστε έτοιμοι για βαθιές μεταρρυθμίσεις με ΕΕ, ΔΝΤ για να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα που μας έφεραν εδώ. Αλλά η Ελλάδα χρειάζεται μια Ομιλία Ελπίδας. Και ποιος πρέπει να δώσει αυτή την ομιλία ελπίδας...νομίζω η καγκελάριος Μέρκελ και πού; Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο..διαλέξτε".  
http://www.newsit.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
8-6-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: