Πέμπτη, Ιουλίου 16, 2015

ΜΕ 229 «ΝΑΙ» ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3, 39 ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ

Με 229 «ναι» από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, έναντι 64 «όχι», πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας. Σημαντικές απώλειες μέτρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού 32 βουλευτές είπαν «όχι» (μεταξύ των οποίων τρεις υπουργοί) και 6 «παρών», ενώ η βουλευτής Καβάλας Αλεξάνδρα Τσανάκα απουσίαζε.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ «όχι» ψήφισαν οι: Γιάνης Βαρουφάκης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αγλαΐα Κυρίτση, Κώστας Ήσυχος, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ιωάννης Σταθάς, Κώστας Ζαχαριάς, Αθανάσιος Σκούμας, Κώστας Λαπαβίτσας, Θωμάς Κώτσιας, Ιωάννα Γαϊτάνη, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Ραχήλ Μακρή, Αμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Ιωάννης Ζερδελής, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Κώστας Δελημήτρος, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης, Στέφανος Σαμοΐλης, Ευγενία Ουζουνίδου.


«Παρών» ψήφισαν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι: Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Ηρώ Διώτη, Νίκος Μιχαλάκης, Βασιλική Λέβα.

Νωρίτερα, κάλεσμα στους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουν όλοι μαζί απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αναφερόμενος στη συμφωνία παραδέχθηκε ότι δεν είναι καλή και τόνισε: «Tη Δευτέρα το πρωί στις 09.30 ήταν η πιο δύσκολη μέρα της ζωής μου. Ήταν μια απόφαση που θα με βαραίνει σε όλη τη ζωή μου. Δεν ξέρω αν κάναμε το σωστό. Ξέρω όμως ότι κάναμε κάτι που αισθανόμαστε ότι δεν είχαμε καμιά επιλογή. Και δεν είχαμε ούτε βεβαιότητες και δεν έχουμε ούτε σιγουριές».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας παραδέχτηκε ότι πρόκειται για μία συμφωνία δύσκολη και εκτίμησε ότι υπάρχει η προσπάθεια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να είναι μια παρένθεση και η προσπάθεια αυτή δεν πρόκειται να σταματήσει.

Δεν υπερασπίζομαι το νομοσχέδιο, αλλά την ανάγκη ψήφισής του, είπε ο κ. Βίτσας. Η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι το νέο μονοπάτι της ιστορίας, πρόσθεσε για να συμπληρώσει ότι ο ελληνικός λαός δεν μας επιτρέπει να αναδιπλωθούμε από την ηγεσία του πολιτικού σκηνικού.

«Για όλους έρχεται η ώρα της αλήθειας. Για εσάς κ. Τσίπρα η ώρα είναι αυτή. Η δημαγωγία, η συνειδητή εξαπάτηση έφτασε στο τέλος της. Ο λογαριασμός που καλείται να πληρώσει ο λαός είναι μεγάλος. Ο λαός θα πληρώσει το άθλιο "μνημόνιο Τσίπρα"» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. 

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, σε παρέμβασή του, είπε ότι εάν σήμερα αυτή η κυβέρνηση πέσει δεν θα υπάρχει ελπίδα, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Ευρώπη. «Η συμφωνία είναι προϊόν εκβιασμού, είναι συνθηκολόγηση, εάν δεν επικυρωθεί από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης δεν θα υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα και για την Ευρώπη» τόνισε.

Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ο λαός είπε όχι στην τρομοκρατία, στα μνημόνια. Δεν έχουμε δικαίωμα το «όχι» του λαού να το κάνουμε «ναι» με την ψήφο μας, ούτε να το ερμηνεύουμε ως «όχι» υπό προϋποθέσεις, δήλωσε.

Όπως είπε, «το "όχι" του λαού δεν ήταν "όχι" με αστερίσκους. Το ερώτημα δεν μπορεί να είναι ευρώ ή δημοκρατία, ευρώ ή Ευρώπη. Αυτά είναι αντιδημοκρατικά, αντιευρωπαϊκά διλήμματα».

Ο πρωθυπουργός έκανε ό,τι περνά από το χέρι του για να αποκρούσει τον εκβιασμό. Δεν πρέπει να επιτρέψει το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης το Κοινοβούλιο και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. 
Εάν ο εκβιασμός προς την κυβέρνηση ολοκληρωθεί απόψε, τίποτε δεν εμποδίζει την επανάληψή του, συμπλήρωσε η κ. Κωνσταντοπούλου.


in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
16-7-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: