Τετάρτη, Ιουλίου 15, 2015

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΒΑΡΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ

ΦΠΑ 3,2 δισ. ευρώ - συνταξιούχοι 986 εκατ. ευρώ - Δεν υπολογίζει τα έσοδα απο τον ΦΠΑ στα νησιά, την περικοπή των αμυντικών δαπανών, την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ κ.α - Δείτε αναλυτικά ποιοι και πόσα θα πληρώσουν ανά έτος

Λαίλαπα δημοσιονομικών μέτρων τουλάχιστον 4,7 δισ. ευρώ θα αντιμετωπίσουν την τριετία 2015–2018 φορολογούμενοι, συνταξιούχοι και επιχειρηματίες σύμφωνα το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και πρέπει να ψηφιστεί έως αύριο.

Πρόκειται για νέα μέτρα που έρχονται με τη συμφωνία που καλείται αύριο να επικυρώσει η Βουλή. 

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) τα έσοδα από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ υπολογίζονται σε 3,175 δισ. ευρώ και  από την αύξηση της προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων στο 100% σε 445 εκατ. ευρώ.



Οι συνταξιούχοι αναμένεται να χάσουν περίπου 132 εκατ. ευρώ από την περικοπή των πρόωρων συντάξεων και 854 εκατ. ευρώ κατ' έτος από την εισφορά 6% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.


Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί πως η έκθεση του ΓΛΚ δεν υπολογίζει στα έσοδα που θα έχει το κράτος από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, την περικοπή των αμυντικών δαπανών και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση αναμένεται:


1. Αύξηση εσόδων 3,175 δισ. ευρώ που αναλύεται ως εξής:


- 2,39 δισ. ευρώ από τις τροποποιήσεις του κώδικα ΦΠΑ (η οποία περιορίζεται για το 2015 στο ποσό των 795 εκατ. ευρώ)


- 75,6 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου ασφαλίστρων για τους κλάδους πυρός και αυτοκινήτων


- 410 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων


- 48,5 εκατ. ευρώ από την επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης και στα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των 5 μέτρων, καθώς και την αύξηση του συντελεστή του εν λόγω φόρου για τα αυτοκίνητα από 2.500 κ.ε. και άνω, για τα αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα και τις δεξαμενές κολύμβησης


- 251 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ


2. Αύξηση των εσόδων μόνο κατά το πρώτο έτος της εφαρμογής της αυξημένης προκαταβολής των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων η οποία εκτιμάται στα 445 εκατ. ευρώ


Επί των προϋπολογισμών των ασφαλιστικών Ταμείων:


- Εξοικονόμηση δαπάνης από την περικοπή των πρόωρων συντάξεων 4,2 εκατ. ευρώ για το 2015, 25,7 εκατ. ευρώ για το 2016, 42,87 ευρώ για το 2017  και 60 εκατ. ευρώ για το 2018


- Αύξηση εσόδων του ΕΟΠΥΥ κατά 854 εκατ. ευρώ από αύξηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης που παρακρατείται από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Η αύξηση αυτή για το 2015 ανέρχεται σε 422 εκατ. ευρώ


- Ετήσια εξοικονόμηση δαπάνης 16 εκατ. ευρώ από την αναπροσαρμογή των χορηγούμενων επικουρικών συντάξεων λόγω της ένταξης ταμείων και τομέων επικουρικής ασφάλισης στο ΕΤΕΑ.



Χρήστος Μπόκας - ΘΕΜΑ



.....................................................................

H ακτινογραφία του νέου καθεστώτος ΦΠΑ

1) Υψηλός συντελεστής 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών φροντιστηρίων μαθημάτων, ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από τον τρέχοντα μήνα.
2) Αύξηση από το 13% στον υψηλό συντελεστή 23%:
- για όλα τα έτοιμα γεύματα και τα λοιπά είδη που σερβίρονται από τα καταστήματα μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, ουζερί, οινομαγειρεία, καφετέριες, σνακ μπαρ, καντίνες, φαστφουντάδικα)
- για όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα είδη διατροφής
- για τα μη βασικά νωπά τρόφιμα
- για τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς και τα κόμιστρα των ταξί
- για τα εισιτήρια των κινηματογράφων και των λοιπών θεαμάτων (πλην των θεάτρων),
- για τις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών
- για τις υπηρεσίες νοσηλείας που παρέχονται από ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά θεραπευτήρια - για τις υπηρεσίες επιδιόρθωσης και μετατροπής ενδυμάτων και υφασμάτινων ειδών
- για τις υπηρεσίες που παρέχουν συγγραφείς, καλλιτέχνες και συνθέτες και για τις εισαγωγές και τις παραδόσεις αντικειμένων τέχνης ή καλλιτεχνικής αξίας
- για τις υπηρεσίες επισκευής ποδηλάτων, υποδημάτων και δερματίνων ειδών,
- για τις πωλήσεις ανθέων και φυτών.
3) Μείωση του συντελεστή από το 6,5% στο 6% για τα φάρμακα, τα εμβόλια, τις εκδόσεις βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών, καθώς επίσης και για τα εισιτήρια των θεατρικών παραστάσεων.
4) Αύξηση του συντελεστή για τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%.
5) Σταδιακή κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου. Ειδικότερα, η μείωση κατά 30% των συντελεστών ΦΠΑ καταργείται από την 1η-10-2015 στα ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά του Αιγαίου με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα και από την 1η-6-2016 στα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά. Εξαιρούνται της κατάργησης και παραμένουν σε ισχύ οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τα πλέον απομακρυσμένα νησιά.
Άλλα φορολογικά μέτρα
- Αύξηση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα ετήσια ατομικά εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
Ειδικότερα:
1) Για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται από το 1,4% στο 2%.
2) Για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται από 2,1% σε 4%.
3) Για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται από 2,8% σε 6%.
4) Για εισοδήματα πάνω 500.001 ο συντελεστής αυξάνεται από το 2,8% στο 8%.
- Αύξηση του συντελεστή του φόρου εισοδήματος για τις μεγάλες επιχειρήσεις από το 26% στο 29%.
- Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για όλες τις εταιρείες.
Αναλυτικά:
- Από το 80% στο 100% αυξάνεται ο συντελεστής της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις ανώνυμες εταιρείες, τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, τους συνεταιρισμούς.
- Από το 55% στο 75% αυξάνεται ο συντελεστής της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις προσωπικές εταιρείες, τις αστικές εταιρείες, τις κοινοπραξίες.
- Αύξηση κατά 30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, τις πισίνες και τα αεροσκάφη. Ειδικότερα, ο συντελεστής του φόρου αυξάνεται από το 10% στο 13% του ισχύοντος τεκμηρίου διαβίωσης για τα ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, τις πισίνες, τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και τα ανεμόπτερα.
- Επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης και στα σκάφη θαλάσσης μήκους άνω των 5 μέτρων. Συγκεκριμένα, επιβάλλεται φόρος 13% επί του ισχύοντος ποσού τεκμηρίου διαβίωσης σε όλα τα σκάφη αναψυχής μήκους μεγαλύτερου των 5 μέτρων ανοικτού τύπου.
- Αύξηση του φόρου επί των ασφαλίστρων.
Ο συντελεστής του φόρου αυξάνεται από το 20% στο 25% για τον κλάδο πυρός και από το 10% στο 15% για τον κλάδο των αυτοκινήτων (συμπεριλαμβανομένης και της αστικής ευθύνης). 


http://news247.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
15-7-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: