Τρίτη, Ιουλίου 28, 2015

ΜΗ ΦΙΛΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟ... ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει μπει η νομοθεσία για την προστασία της ευρωπαϊκής φύσης, από την οποία εξαρτώνται η άγρια ζωή και οι πιο πολύτιμες οικολογικά περιοχές. Η επιχείρηση υπονόμευσης της συγκεκριμένης νομοθεσίας, που ανατρέπει πρόοδο πολλών χρόνων, διαδραματίζεται σε μια περίοδο ιδιαίτερα αρνητική για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως φανερώνει η ρητορική του προέδρου Γιούνκερ που επιδιώκει τη μείωση της «περιβαλλοντικής γραφειοκρατίας».


Aπέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις, περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες και περισσότερες από 120 περιβαλλοντικές ΜΚΟ έστειλαν ισχυρό μήνυμα στους Ευρωπαίους διαμορφωτές πολιτικής ότι οι νόμοι της Ε.Ε. για τη φύση δεν πρέπει να αλλάξουν.

Οι νόμοι αυτοί, και συγκεκριμένα οι οδηγίες για τα πουλιά και τους οικοτόπους, προστατεύουν περισσότερα από 1.000 είδη και πάνω από 27.000 φυσικές περιοχές στην Ευρώπη. Είναι ο λόγος που σημαντικά -ενδημικά στην Ευρώπη και μέχρι πρότινος απειλούμενα είδη- έχουν διασωθεί, όπως ο λύκος, ο θαλασσαετός και η χελώνα Καρέτα-Καρέτα. Το αποτέλεσμα της προστασίας αυτής είναι ότι η Ευρώπη διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο, το δίκτυο Natura 2000, το οποίο καλύπτει περίπου το 20% της χερσαίας και το 4% της θαλάσσιας έκτασής της.

Πολλαπλά οφέλη   

Οι οδηγίες έχουν προκαλέσει μια επανάσταση στην προστασία της φύσης της Ευρώπης: οι προστατευόμενες περιοχές αυξήθηκαν από το αρχικό 8% και καλύπτουν σήμερα το 18% της έκτασης της Ε.Ε. Υπάρχουν πλέον σημαντικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι οδηγίες αποφέρουν πολλά οφέλη που ξεπερνούν κατά πολύ το κόστος εφαρμογής τους. Οπως εκτιμάται, το δίκτυο Natura 2000 παρέχει οφέλη της τάξης των 200-300 δισ. ευρώ ανά έτος, ενώ το κόστος δεν ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ. Κάθε ευρώ που επενδύεται σε μια περιοχή Natura 2000 αποφέρει περίπου 7 φορές περισσότερες θέσεις εργασίας από ένα ευρώ που επενδύεται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Από την άλλη, η περιβαλλοντική νομοθεσία της Ε.Ε. αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 1% του διοικητικού κόστους.

Εν τούτοις, το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή η υψηλής ποιότητας νομοθεσία είναι η ελλιπής χρηματοδότηση και η ελλιπής επιβολή της και όχι η περιστολή της, καθώς μόνο το 20% των αναγκών για την εφαρμογή της νομοθεσίας καλύπτεται σήμερα, ενώ στη διάρκεια των ετών εφαρμογής των οδηγιών, μερικές δεκάδες περιοχές έχουν καταστραφεί και οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν κάνει τίποτα. Τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα έντονα όσον αφορά όλων των ειδών τα έργα στην Ιταλία και την καταστροφή λιβαδιών στη Γερμανία.

Υπό προστασία

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αν δεν υπήρχε το δίκτυο Natura 2000, το οποίο προστατεύει περισσότερο από το 27% της ελληνικής επικράτειας, δεν θα προστατεύονταν κομμάτια της φύσης που συναποτελούν την ταυτότητα της χώρας μας, όπως σπήλαια, ρεματιές και παράκτιοι υγρότοποι, αλλά και μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα-Καρέτα. Στην πράξη η προστασία της, όπως και των παραλιών ωοτοκίας της, κατέστη δυνατή μόνο μέσα από την εφαρμογή της οδηγίας για τους οικοτόπους. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκοί πόροι αποτελούν βασική πηγή χρηματοδότησης της προστασίας της ελληνικής φύσης, προωθώντας την αποτελεσματική προστασία ειδών και οικοτόπων αλλά και τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη των περιοχών του δικτύου Natura 2000.

«Αξιολόγηση»

Περιβάλλον
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ολοκληρώσει μια εις βάθος αξιολόγηση των δύο οδηγιών για τα πουλιά και τους οικοτόπους, ώστε να καθορίσει εάν είναι αποτελεσματικές στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Εάν στο τέλος της διαδικασίας αυτής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήξει ότι οι οδηγίες δεν πετυχαίνουν τους σκοπούς τους, ενδέχεται να κινήσει τη διαδικασία της αναθεώρησης και τροποποίησής τους.

Τον περασμένο Μάιο, περισσότερες από 120 περιβαλλοντικές οργανώσεις από όλη την Ευρώπη ξεκίνησαν την εκστρατεία «Συναγερμός για τη Φύση», ως απάντηση στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξετάσει αν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο προστασίας της φύσης πρέπει να αλλάξει. Η εκστρατεία έθεσε στο επίκεντρο την ανάγκη για καλύτερη εφαρμογή και επιβολή των προβλέψεων των ευρωπαϊκών οδηγιών για τα πουλιά και τους οικοτόπους.

Στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης που αφορούσε τη νομοθεσία για την προστασία της ευρωπαϊκής φύσης που ολοκληρώθηκε χθες, 489.000 Ευρωπαίοι πολίτες ένωσαν τη φωνή τους, ζητώντας να σωθεί η νομοθεσία για την προστασία της φύσης στην Ευρώπη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών σε δημόσια διαβούλευση στην ιστορία της Ε.Ε.

Παράλληλα με τη δημόσια διαβούλευση, η Επιτροπή διαβουλεύτηκε με ένα μεγάλο εύρος εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένων εθνικών αρχών, εκπροσώπων αγροτών και άλλων παραγωγικών φορέων, την επιχειρηματική κοινότητα και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Η πλειονότητα των στοιχείων που υποβλήθηκαν υποστηρίζουν τις οδηγίες και επισημαίνουν την ανάγκη για καλύτερη εφαρμογή και επιβολή τους, ενώ τονίζουν την ανάγκη για αυξημένη χρηματοδότηση για την προστασία της φύσης.

Ελάχιστοι φορείς αμφισβήτησαν τις οδηγίες στην τωρινή μορφή τους και ζήτησαν την αναθεώρησή τους. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ορισμένους εκπροσώπους του αγροτικού τομέα και της επαγγελματικής αλιείας και τον σύνδεσμο ιδιωτών δασοκτημόνων. Στον αντίποδα, ισχυρή υποστήριξη προς τις οδηγίες παρέχουν εκπρόσωποι κλάδων, όπως η τσιμεντοβιομηχανία, η διαχείριση δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, η βιολογική γεωργία και ο τουρισμός. Η διαδικασία της αξιολόγησης των οδηγιών για τη φύση ξεκίνησε επίσημα τον Ιανουάριο του 2015. Η επίσημη ανάλυση της διαβούλευσης αναμένεται να δημοσιευτεί το φθινόπωρο του 2015, ενώ η τελική απόφαση για το μέλλον των νόμων αναμένεται τον Ιούνιο του 2016.

* Η δράση στην Ελλάδα συντονίζεται από τις οργανώσεις Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και WWF Ελλάς και υποστηρίζεται από πολλές ακόμα περιβαλλοντικές οργανώσεις.


http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
28-7-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: