Τρίτη, Ιουλίου 28, 2015

ΤΑ TOR Μ1 ΚΑΙ Ο ΠΑΝΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Τον δρόμο προς το εδώλιο «έδειξε» η εισαγγελέας για τον επιχειρηματία Πάνο Γερμανό και τέσσερις ακόμη κατηγορουμένους για σκέλος της υπόθεσης, το οποίο αφορά τις «χρυσές μίζες» που διακινήθηκαν για την αγορά των ΤΟR Μ1 επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου.

Η εισαγγελέας Ευγενία Κυβέλου με πρότασή της (1149/15) ζητεί να παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τις κατηγορίες, κατά περίπτωση, της απιστίας από κοινού, παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα οι: Ιωάννης Σμπώκος, πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης εξοπλισμών του ΥΕΘΑ, Γιώργος Κάμαρης, στέλεχος επιχειρήσεων, ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός και οι αδελφοί Γιώργος και Πιερ Χριστοδουλίδης, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.


Η υπόθεση αφορά μέρος από τις «μίζες» που φέρονται να διακινήθηκαν για τη συμφωνία της αγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR M1, μέσω της εταιρείας CLAVIS. Η συγκεκριμένη εταιρεία ιδρύθηκε από τον κατηγορούμενο Γ. Κάμαρη, ωστόσο οι ανακριτικές αρχές που χειρίζονται την υπόθεση εκτιμούν ότι είναι συμφερόντων του Ιωάννη Σμπώκου και φέρονται να τη διαχειρίζονταν οι αδελφοί Χριστοδουλίδη.

Πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ

Από την CLAVIS φαίνεται να διακινήθηκαν προς τον κατηγορούμενο επιχειρηματία Π. Γερμανό περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ τα οποία μέσω μιας πολυδαίδαλης διαδρομής είχαν, σύμφωνα με τις αρχές, τελικό αποδέκτη τον Ιωάννη Σμπώκο. Από την επίμαχη εταιρεία υπολογίζεται ότι διακινήθηκαν συνολικά περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ τα οποία, σύμφωνα με την κατηγορία, έφτασαν στον Γιάννη Σμπώκο. Το ποσό αυτό ήταν μέρος των περίπου 90 εκατομμυρίων που εκτιμάται ότι δόθηκαν συνολικά… κάτω από το τραπέζι, για τα ρωσικά όπλα.

Η εισαγγελέας εισηγείται να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη σε βάρος του εμπόρου οπλικών συστημάτων Βλάσση Καμπούρογλου, ο οποίος φέρεται να είχε κομβικό ρόλο στην υπόθεση και βρέθηκε νεκρός στην Τζακάρτα, τον Οκτώβριο του 2012.

Πάντως, ο 82χρονος Γ. Καμάρης, ο οποίος θεωρείται στενός φίλος του Ι. Σμπώκου, έχει επιστρέψει 7,5 εκατ. ευρώ από τη «μίζα» που διακινήθηκε. Παράλληλα και ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός επέστρεψε το σύνολο του ποσού που φέρεται να έφτασε σ’ εκείνον, υποστηρίζοντας πως δεν γνώριζε την άνομη προέλευση των χρημάτων. Τον τελευταίο λόγο για την παραπομπή ή όχι των κατηγορουμένων σε δίκη έχει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα εκδώσει βούλευμα.   
Μαρία Ζαχαροπούλου http://www.efsyn.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
28-7-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: