Κυριακή, Αυγούστου 23, 2015

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΑΝΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Στην περίπτωση σχηματισμού εκλογικής κυβέρνησης φαίνεται ότι έχει προβάδισμα για το αξίωμα του πρωθυπουργού η σημερινή Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου. 

Και αυτό διότι είναι πλέον η αρχαιότερη από τους άλλους δύο προεδρεύοντες των ανωτάτων δικαστηρίων (Συμβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο), θέσεις που χηρεύουν έτσι κι αλλιώς από τον περασμένο Ιούνιο.

Έτσι η 65χρονη Πρόεδρος, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Το Βήμα, η κ. Θάνου έλεγε με παρρησία πάντα τη γνώμη της και μοιάζει να «φλερτάρει» κατά καιρούς με την πολιτική αφού είναι φανερό ότι πεποίθησή της είναι πως ο δικαστής «ανάλογα με τον θεσμικό του ρόλο οφείλει να έχει άποψη και για τα δρώμενα της κοινωνίας». 


Πρόκειται για γυναίκα με ισχυρό ευρωπαϊκό όραμα, ανέλυε πώς η Ευρώπη από τη μυθολογία είχε σχέσεις με την Ελλάδα και πώς η αποβολή της χώρας μας από την ευρωπαϊκή οικογένεια θα είχε ολέθριες συνέπειες και για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1950 και προήχθη στη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου την 28η Ιουνίου από το Υπουργικό Συμβούλιο του Αλέξη Τσίπρα και την εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου. Είναι γνωστές και οι θερμές σχέσεις της με τον άλλον ισχυρό άνδρα της Δικαιοσύνης, τον υφυπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Είναι γνωστές οι διεκδικήσεις της επί ΝΔ για τις μισθολογικές περικοπές των δικαστών, οι οποίοι είχαν κατέβει με τηβέννους στην είσοδο του Αρείου Πάγου Η ομιλία της με την τήβεννο ως Προέδρου της Ενωσης Δικαστών μεταδόθηκε από όλα τα ξένα ΜΜΕ. Εφτασε τότε ως το Μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου μπήκε στο δικαστικό σώμα το 1975. Προήχθη σε πρόεδρο Πρωτοδικών το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε πρόεδρο Εφετών το 2005. Αρεοπαγίτης έγινε το 2008 και υπηρέτησε ως το 2014 στο Δ' Πολιτικό Τμήμα. 

Στη συνέχεια προήχθη σε αντιπρόεδρο, ενώ ως Πρόεδρος αντικατέστησε λίγο πριν από το δημοψήφισμα τον Αθανάσιο Κουτρουμάνο και προεδρεύει και του Εκλογοδικείου. Διετέλεσε πρόεδρος και της Ενωσης Δικαστών για δύο θητείες (2012-2014 και 2014-2016). IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
23-8-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: