Σάββατο, Αυγούστου 22, 2015

ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΟΙ 350 ΤΗΣ «SOVEL»

Τις «παρενέργειες» από τα capital controls επικαλείται η εργοδοσία της «Sovel Ελληνική Εταιρεία Επεξεργασίας Χάλυβος ΑΕ», θυγατρικής του ομίλου «Βιοχάλκο», που εδρεύει στον Αλμυρό, για να δικαιολογήσει την απόφασή της να θέσει σε διαθεσιμότητα τους 350 εργαζόμενους μέχρι και τις 15 Σεπτέμβρη. Παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης ότι μετά από αυτό το διάστημα θα επιστρέψουν κανονικά στη δουλειά, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί στους εργαζόμενους ότι οι θέσεις τους είναι διασφαλισμένες.

Με διαρροές στον Τύπο, η εργοδοσία ισχυρίζεται ότι εξαιτίας των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές, προκλήθηκε καθυστέρηση εισαγωγών πρώτης ύλης (scrap) από τις ΗΠΑ, με συνέπεια να μην έχουν οι εργαζόμενοι πρώτη ύλη για να δουλέψουν στην εργοστασιακή μονάδα στον Αλμυρό Μαγνησίας. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση στην εγχώρια αγορά, οδήγησε στην απόφαση για αναστολή λειτουργίας της «Sovel».
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με καταγγελία του Συνδικάτου Μετάλλου Νομού Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», η «Sovel» είχε απολύσει τον Ιούλη 15 εργαζόμενους, πριν στεγνώσει το μελάνι της ανακοίνωσης της εταιρείας «ΣΙΔΕΝΟΡ» (στην οποία ανήκει και η «Sovel») για τη διασυνοριακή συγχώνευσή της με την «ΩΣΗ Viohalco SA». Επίσης, η ίδια εταιρεία, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», είχε επιβάλει ατομικές συμβάσεις εργασίας στο σύνολο του προσωπικού με μειώσεις 15%, τις οποίες είχε βαφτίσει «προσωρινές», παραμένουν όμως μέχρι σήμερα.
Παρόμοια είναι η κατάσταση για τους εργαζόμενους και σε άλλες μεγάλες χαλυβουργίες, εξαιτίας της επίθεσης της εργοδοσίας. Για παράδειγμα, στη «Χαλυβουργική», το χαλυβουργείο είναι κλειστό από τον Ιούνη του 2012 και η εταιρεία απολύει με πρόγραμμα «εθελούσιας αποχώρησης».
Επίσης, η «Χαλυβουργία Ελλάδος», του Μάνεση, έχει κλείσει το εργοστάσιο του Ασπροπύργου από το Φλεβάρη του 2014 και η διοίκηση της βιομηχανίας διαρρέει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε περαιτέρω περιορισμό της δραστηριότητάς της, έχοντας ήδη μειώσει τους μισθούς κατά 12% από τις αρχές του 2015 στο εργοστάσιο του Βόλου.
http://www.rizospastis.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
22-8-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: