Σάββατο, Αυγούστου 22, 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Ερώτηση προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Διαμάντω Μανωλάκου και Σταύρος Τάσσος σχετικά με τους απλήρωτους παραγωγούς οινοστάφυλων περιφερειακής ενότητας Δήμου Ηρακλείου Κρήτης. Αναλυτικά, το κείμενο:


«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Απλήρωτοι παραγωγοί οινοστάφυλων περιφερειακής ενότητας Δήμου Ηρακλείου Κρήτης

Η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου παραδοσιακά στηρίζονταν στην αμπελοκαλλιέργεια, παρά το γεγονός ότι τελευταία έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα από την ΚΑΠ και τους κανονισμούς της ΕΕ, οι οποίοι ευνοούν τους μεγάλους και χτυπούν τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

Η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την ίδια αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, δίνει ακόμη ένα πλήγμα στους φτωχούς αγρότες, οι οποίοι βλέπουν συνεχώς το εισόδημά τους να συρρικνώνεται από την άγρια φορολογία, το υψηλό κόστος παραγωγής, την άρση κάθε προστασίας των αμπελουργικών προϊόντων, τη μετατροπή των Ενώσεων σε ΑΕ, με γνώμονα το κέρδος.

Οινοποιοί και Ενώσεις ΑΕ πιέζουν και εκβιάζουν τους μικρούς παραγωγούς να παραδίδουν τα οινοστάφυλα σε εξευτελιστικές τιμές, διαφορετικά δεν παίρνουν την παραγωγή τους και μάλιστα υπό την απειλή εισαγωγής σταφυλοχυμού από άλλες χώρες. Δεν φτάνει όμως αυτό, οι οινοποιοί και Ενώσεις ΑΕ παίρνουν τα οινοστάφυλα από τον παραγωγό με την υπόσχεση πληρωμής στο απώτερο μέλλον!

Στην περιφερειακή ενότητα του Δήμου Ηρακλείου αυτό είναι σχεδόν πάγια τακτική για κάποια οινοποιεία όπως της "Creta Olympias", της Ένωση Πεζών και της τέως ΕΑΣΗ, γνωστή για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και τα εργατικά ατυχήματα. Τα συγκεκριμένα οινοποιεία χρωστούν στους παραγωγούς την περσινή συγκομιδή ή έχουν αποπληρώσει μεμονωμένα και επιλεκτικά κάποιους παραγωγούς, όπως η τέως ΕΑΣΗ, εξυπηρετώντας μικροπολιτικά συμφέροντα.

Δεδομένου πως οι μικρομεσαίοι παραγωγοί οινοστάφυλων είναι τελείως εκτεθειμένοι στους εκβιασμούς των οινοποιών και των Ενώσεων ΑΕ ερωτάται ο κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα και ποιες αποφάσεις θα πάρει προκειμένου:

Οι αμπελουργοί άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις να πληρωθούν για την περσινή συγκομιδή.

Το εισόδημα των παραγωγών οινοστάφυλων να προστατεύεται αποτελεσματικά από τους οικονομικούς εκβιασμούς των οινοποιών και των Ενώσεων ΑΕ με την εξασφάλιση τιμών που να ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής». 902.gr
ΠΡΕΖΑ TV
22-8-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: