Πέμπτη, Αυγούστου 06, 2015

ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ: ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ ΤΟ ΘΕΑΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Τις εικόνες που αντίκρισαν μόλις έφτασαν στο σημείο της νέας τραγωδίας στη Μεσόγειο περιγράφουν αποκλειστικά στο in.gr οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, καθώς ήταν από τους πρώτους που με πλοιάριό τους προσέγγισαν το σκάφος με τους εκατοντάδες μετανάστες που ανατράπηκε ανοικτά της Λιβύης.

«Αντικρίσαμε ένα τρομακτικό θέαμα. Άνθρωποι απεγνωσμένα προσκολλημένοι σε σωσίβια, βάρκες και σε ό,τιδήποτε από το οποίο θα μπορούσαν να κρατηθούν, αγωνίζονταν για τη ζωή τους ανάμεσα σε ανθρώπους που πνίγονταν και άλλους που είχαν ήδη πεθάνει» περιγράφει ο Χουάν Ματίας, συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο διασωστικό πλοίο «Dignity I».   
Η οργάνωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η νέα τραγωδία στη Μεσόγειο αποδεικνύει την άμεση ανάγκη για αύξηση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.


Όπως περιγράφουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έλαβαν αρχικά μια κλήση από το Κέντρο Συντονισμού Θαλάσσιας Διάσωσης της Ρώμης για το ξύλινο σκάφος που βρισκόταν σε κίνδυνο περίπου στις 9 το πρωί. Ωστόσο, κι ενώ το διασωστικό της οργάνωσης βρισκόταν καθοδόν για το σημείο, άλλαξε πορεία για τη διάσωση παραπλέοντος σκάφους. 

Η διάσωση αυτή, 94 ανθρώπων, ολοκληρώθηκε περίπου στις 12:30, όταν το «Dignity I» έλαβε δεύτερη κλήση να συνεχίσει την πορεία του για τη διάσωση του πρώτου σκάφους. Όταν το διασωστικό πλοίο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έφτασε στο σημείο, ένα ιρλανδικό σκάφος που βρισκόταν ήδη εκεί, είχε ξεκινήσει επιχειρήσεις διάσωσης του σκάφους που είχε ανατραπεί. 

Άλλα πλοία διάσωσης συνέχισαν να καταφτάνουν στην περιοχή για να βοηθήσουν, ενώ το «Dignity I» παρείχε ιατρική περίθαλψη σε δέκα ανθρώπους, οι πέντε εκ των οποίων ήταν σε τόσο σοβαρή κατάσταση και τελικά μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο. 

Στο σημείο κατέφθασαν επίσης τα άλλα δύο πλοία διάσωσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα «Bourbon Argos» και «MY Phoenix» σε συνεργασία με την MOAS.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης τον Μάιο και μέχρι στιγμής έχουν διασώσει περισσότερους από 10.000 ανθρώπους.

Επιμέλεια: Κική Μαργαρίτη

IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
6-8-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: