Παρασκευή, Αυγούστου 21, 2015

Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ

Άγνωστη παραμένει η ακριβής ημερομηνία των πρόωρων εκλογών, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δείχνουν διατεθειμένα -όπως φάνηκε και από την απόφαση του προέδρου της ΝΔ Β.Μεϊμαράκη να δεχθεί να λάβει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης- να διευκολύνουν το στόχο του Αλ.Τσίπρα για τη διεξαγωγή τους το συντομότερο δυνατόν.

Αντιθέτως, όπως αναφέρει το Βήμα, οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν διαμηνύσει άλλοι δημοσίως και άλλοι ιδιωτικώς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ότι επιθυμούν να εξαντλήσουν τις συνταγματικές διαδικασίες, κάτι που θα φέρει σε οριακό σημείο το σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλ.Τσίπρας επισκέφθηκε το βράδυ της Πέμπτης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησης και ταυτόχρονα παραιτήθηκε από τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, λέγοντας πως «δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή ούτε οικουμενική κυβέρνηση που θα διενεργήσει τις εκλογές».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ωστόσο, θα λάβει τη διερευνητική εντολή εντός της ημέρας και άμεσα θα ξεκινήσει επαφές με τα υπόλοιπα κόμματα. 



Πονοκέφαλος η τρίτη εντολή

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι βουλευτές που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα θα προχωρήσουν στον σχηματισμό Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Εάν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, τότε η ΚΟ θα αριθμεί τουλάχιστον 25 βουλευτές και έτσι θα λάβει την τρίτη εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. 

Αν όχι, η εντολή θα βρεθεί στα χέρια του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου. Στην περίπτωση αυτή, επειδή η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι έχουν από εκλέξει από 17 βουλευτές το κάθε κόμμα, θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητήσει να πάρει διερευνητική εντολή και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Το Σύνταγμα (ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 37) δίνει το δικαίωμα να χορηγηθεί και τέταρτη διερευνητική εντολή όταν υπάρχουν κόμματα ισοδύναμα σε έδρες και η σειρά τους καθορίζεται με κριτήριο τη δύναμη τους σε ψήφους. Μπορεί λοιπόν να χορηγηθούν τέσσερις διερευνητικές εντολές αλλά σε καμία περίπτωση περισσότερες.
            
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, επίσης, πιστεύει ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η Συνταγματική τάξη, χωρίς διάθεση κωλυσιεργίας, αλλά και χωρίς να παραλείπονται τα στάδια που προβλέπονται για τις διαβουλεύσεις μεταξύ  των κομμάτων. Στην περίπτωση που οι διαβουλεύσεις αυτές αποβούν άκαρπες θα ζητήσει και εκείνη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.   

Αντιθέτως, ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε ότι «δεν έχουν κανένα νόημα οι όποιες τυπικές διαδικασίες των διερευνητικών εντολών για σχηματισμό κυβέρνησης, μετά την απόφαση παραίτησης της σημερινής». in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: