Τρίτη, Σεπτεμβρίου 15, 2015

ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΜΕ ΤΗΝ «ΜΑΣΚΑ» ΤΟΥ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ

Όσο ραγδαία κι αν κινούνται τα πράγματα στην μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μεταπολεμικά, ένα πράγμα φάνηκε να μένει ίδιο στην Ευρώπη: Τα αμετακίνητα μέτωπα στις Βρυξέλλες, με τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των «28» να αποτυγχάνει να καταλήξει σε κοινή γραμμή και να μην κάνει καμία αναφορά σε ποσοστώσεις. 

Τα βήματα φαίνεται να μετατίθενται το νωρίτερο για τη Σύνοδο του Οκτωβρίου, ενώ οι αντιστάσεις από χώρες της ανατολικής Ευρώπης σε αποδοχή προσφύγων δεν κάμπτονται. Η κοινή ώθηση που έδωσε το «κινητήριο δίπολο» της ΕΕ, Γαλλία και Γερμανία, δεν κατάφερε να φέρουν αποτέλεσμα.

Στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου αναφέρεται ότι η πρόταση για την ανακατανομή 120.000 προσφύγων «συμφωνήθηκε επί της αρχής», και οι αριθμοί στην πρόταση «συνιστούν τη βάση για συμφωνία», τονίζοντας πως θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις «για την προετοιμασία επίσημης απόφασης για την εφαρμογή της δέσμευσης», σε κάθε περίπτωση «λαμβάνοντας υπόψη την ευελιξία που θα χρειαστούν ορισμένα κράτη μέλη». 



Στη γλώσσα των Βρυξελλών, η διατύπωση αυτή είναι ό,τι κοντινότερο στην ανοικτή παραδοχή πως δεν υπήρξε καμία σύγκλιση. Η αναφορά σε υποχρεωτική ανακατανομή -την οποία ενδεικτικά ο γάλλος πρόεδρος Ολάντ είχε χαρακτηρίσει «λέξη κλειδί»- έλειπε και στη συνέχεια μέχρι κι η Κομισιόν, διά στόματος του Δημήτρη Αβραμόπουλου, αναγνώρισε ότι «όταν δεν πετύχουμε την πρώτη φορά, πρέπει να προσπαθήσουμε ξανά». 

Ακόμη και οι αναφορές σε σύσταση κέντρων «θερμών σημείων», για ταχύτερη εξέταση αιτήσεων ασύλου, ελήφθησαν χωρίς ομοφωνία (με τις διπλωματικές πηγές να δείχνουν προς την Ουγγαρία). «Η πλειοψηφία όμως είναι πλειοψηφία», σχολίασε ενδεικτικά μετά τη συνάντηση ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών. 

Η αποτυχία υπογραμμίζεται ακόμη περισσότερο, πέραν των απανωτών τραγωδιών στις θάλασσες γύρω από την Ευρώπη, με την επαναφορά συνοριακών ελέγχων μέσα στην ήπειρο που απειλούν να κλονίσουν την συνθήκη του Σένγκεν. Ο ευρωπαϊκός τύπος αναγνωρίζει σύσσωμος ως αποτυχία την σύνοδο.

«Γαλλία και Γερμανία αποτυγχάνουν να φέρουν ευρωπαϊκή συμφωνία για τους πρόσφυγες» γράφει η γαλλική Monde, που βλέπει, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, την προσπάθεια Βερολίνου και Παρισιού «μέχρι την τελευταία στιγμή» να κατέληξε σε μάχη για την τελική διατύπωση γύρω από την φράση «συμφωνίας επί της αρχής».

Ο βρετανικός Guardian σχολιάζει από την πλευρά του πως η συνάντηση «διαλύθηκε μέσα σε διαφωνίες με φόντο την αποτυχία να συμφωνηθεί σύστημα δεσμευτικών ποσοστώσεων». «Η χλιαρή απάντηση επικεντρώθηκε σε πολιτικές τύπου "Ευρώπης Φρούριου" με στόχο να αποκλειστούν οι πρόσφυγες και να μετακυλιστεί το βάρος σε τρίτες χώρες, είτε προορισμού είτε διέλευσης» διαπιστώνει.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι δύο εφημερίδες, φαίνεται πως οι υπουργοί απέφυγαν να καταφύγουν σε ψηφοφορία για το κεντρικό ζήτημα της ανακατανομής βάσει ποσοστώσεων. Συμβιβαστική πρόταση που υποβλήθηκε από την πλευρά του Λουξεμβούργου (που προεδρεύει της ΕΕ) απορρίφθηκε ως ασαφής. 

Η γερμανική Sueddeutsche διαπιστώνει «αποτυχία σε πρώτη φάση», ενώ το γερμανικό Spiegel μιλά για «αποτυχία μεταμφιεσμένη ως συνεννόηση». Δεδομένης της αντίθεσης των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, «οι οιωνοί δεν είναι καλοί για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης» αναφέρει το περιοδικό, που καταλήγει ότι ακόμη κι αν παρακάμπτονταν μέσω της αρχής της πλειοψηφίας χώρες όπως Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία, «μοιάζει αδύνατη η ανακατανομή χιλιάδων προσφύγων σε χώρες που δεν συμφωνούν». 

Τη «βαθιά του απογοήτευση» δεν δίστασε να εκφράζει και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σχολιάζοντας την έκβαση της συνόδου των ευρωπαίων υπουργών. «Χρειάζεται αποφασιστική συμφωνία χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, όπως και τολμηρή δράση αλληλεγγύης από όλα τα κράτη μέλη» της ΕΕ, ανέφερε σε σχετική της ανοκοίνωση της Αρμοστείας.  

Σχετικά συγκεκριμένα με την κατάσταση στα ουγγρο-σερβικά σύνορα, η Αρμοστεία προειδοποίησε πως δεν πρέπει να επιλεχθεί η επαναπροώθηση στη Σερβία επειδή το Βελιγράδι «δεν έχει τη δυνατότητα» να διαχειριστεί την κατάσταση.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ), που υπογράμμισε ότι «όσο περισσότερο αργούν οι ευρωπαϊκές αποφάσεις, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το χάος και τόσο μεγαλύτερο βάρος θα πέφτει στην Ελλάδα». Οι αποφάσεις για συνοριακούς ελέγχους, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΙΟΜ, «θα έχουν πολύ επιβλαβείς συνέπειες». 

Επιμέλεια: Β. Ψυχογιός   .in.gr


ΠΡΕΖΑ TV
15-9-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: