Τρίτη, Σεπτεμβρίου 15, 2015

ΤΟ ΒΑΡΥ ΦΟΡΤΙΟ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΠΛΑΚΩΣΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙ

Βαρύ και ασήκωτο... φορτίο, συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ, περιμένει αμέσως μετά τις εκλογές της Κυριακής περίπου 6 εκατομμύρια νοικοκυριά, βάσει των επιταγών του νέου μνημονίου.
Αμέσως μετά την κάλπη, βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν χιλιάδες φορολογούμενοι, αγρότες, καθώς και δεκάδες επιχειρήσεις, προκειμένου να καταβάλλουν μια σειρά από αναδρομικές (και όχι μόνο) αυξήσεις φόρων.Πρόκειται για μνημονιακά μέτρα που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι και σηματοδοτούν νέο γύρο φορολογικών επιβαρύνσεων.

Ο μακρύς κατάλογος των νέων μέτρων έχει ως εξής:

Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης

Προβλέπεται αύξηση των συντελεστών της  έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, με αναδρομική ισχύ από 1/1/2015, για όλα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες) με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Παράλληλα, προωθείται η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στον φόρο εισοδήματος από το 2016, γεγονός που θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ δεν καταβάλλεται εισφορά. Οι συντελεστές υπερδιπλασιάζονται ανάλογα με την κλίμακα και κυμαίνονται μέχρι 100.000 ευρώ από 0,7% έως 4%, ενώ για τα μεγαλύτερα εισοδήματα επιβάλλονται συντελεστές 6% και 8%.                                                                                                                                                    
ΦΠΑ στα νησιά                                                                                                           

Από την 1η Οκτωβρίου προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση  των μειωμένων συντελεστών 30% στα νησιά με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα όπως Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος και Κως. Από την 1η Ιουνίου 216 προβλέπεται η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ και στα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά. Οι υφιστάμενοι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ θα ισχύουν μόνο στα πλέον απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου.
Αγρότες

Προβλέπεται διπλασιασμός της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τους αγρότες, με αναδρομική ισχύ, από 1ης Ιανουαρίου 2015 για τη χρήση του 2014.  Με τη διάταξη αυτή προβλέπεται η επαναφορά του συντελεστή προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 55%, αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014. Ο συγκεκριμένος συντελεστής είχε μειωθεί στο 27,5%.
Φόρος πολυτελούς διαβίωσης

Προβλέπεται αύξηση του συντελεστή κατά 30%, από το 10% στο 13%, του αντίστοιχου τεκμηρίου διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών, τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα. Επιπλέον, ο φόρος αυτός επεκτείνεται και στα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των 5 μέτρων.

Προκαταβολή φόρου εισοδήματος για επιχειρήσεις

Προβλέπεται αύξηση της προκαταβολής φόρου για τα εισοδήματα του 2014 στο 100%, από 80% που ίσχυε μέχρι πρότινος για Ανώνυμες Εταιρείες, Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης και συνεταιρισμούς. Αντιθέτως, η αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% στο 75% για τις Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες επιχειρήσεις θα ισχύσει για το οικονομικό έτος 2016 (χρήση 2015).                                                                                                                                
Συντελεστές φορολόγησης εταιρικών κερδών   

Ο συντελεστής επί των εταιρικών κερδών, με περίοδο αναφοράς τη χρήση του 2014, θα ανέλθει στο 29% από 26% που ίσχυε μέχρι πρότινος, μόνο για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Αφορά σε όλα τα νομικά πρόσωπα όπως Ανώνυμες Εταιρείες, Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, καθώς και τις Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν απλογραφικά βιβλία. Από τις διατάξεις αυτές εξαιρούνται οι Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες επιχειρήσεις που διαθέτουν απλογραφικά βιβλία.
Καταργείται η έκπτωση φόρου εισοδήματος

Καταργείται η έκπτωση φόρου 2% για την εφάπαξ εξόφληση φόρου. Πρόκειται για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά.   

Μαρίνα Φούντα   http://news247.gr/ 
ΠΡΕΖΑ TV
15-9-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: