Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 25, 2015

ΟΙ ΦΙΛΟΡΩΣΟΙ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Την «έντονη ανησυχία» του εκφράζει ο επικεφαλής των υπηρεσιών ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για την οδηγία που τους έδωσαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία να έχουν φύγει μέχρι την Παρασκευή από το Λουγκάνσκ. Και στο Ντονέτσκ έχουν παγώσει οι δραστηριότητες των υπηρεσιών του ΟΗΕ «εν αναμονή» ανάλογης απόφασης.

O Στέφεν Ο' Μπράιεν, επικεφαλής της υπηρεσίας συντονισμοανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), υπογράμμισε σε ανακοίνωσή την «ανησυχία του από την οδηγία των ντε φάκτο αρχών στην ανατολική Ουκρανία που διατάσσει τερματισμό δραστηριότητων των υπηρεσιών του ΟΗΕ στο Λουγκάνσκ και να έχουν εγκαταλείψει την περιοχή μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου». 


Επιπλέον, άλλες διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις -όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα- έχουν ήδη λάβει ανάλογες οδηγίες να έχουν εγκαταλείψει την περιοχή μέχρι το Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου. 

Σύμφωνα με τον Ο'Μπράιεν, και στο Ντονέτσκ είναι αβέβαιη η παραμονή ξένων υπηρεσιών ανθρωπιστικής βοήθειας. «Εκκρεμεί ακόμη απόφαση των ντε φάκτο αρχών στο Ντονέτσκ για την διαπίστευση και καταγραφή των διεθνών ΜΚΟ» ανέφερει, λέγοντας πως εω εκ τούτου όλες οι δραστηριότητες υπηρεσιών ανθρωπιστικής υποστήριξης του ΟΗΕ έχουν ανασταλεί. 

«Οι ντε φάκτο αρχές σε Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ έχουν την υποχρέωση να επιτρέψουν και να μεριμνήσουν για την απρόσκοπητη και ταχεία πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια, και η συνεχιζόμενη αποτυχία τους συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου» τονίζει στην σκληρότατη ανακοίνωσή του ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Την Πέμπτη, οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Λουγκάνσκ δεν είχαν δώσει «διαπίστευση» σε 10 από τις 11 ξένες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, σύμφωνα με το BBC. Ειδικά για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, η άρνηση αποδόθηκε από τους φιλορώσους σε φερόμενη «παράνομη κατοχή ψυχοτρόπων ουσιών», κατηγορία που MSF αρνούνται.  IN.GR 

ΠΡΕΖΑ TV
25-9-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: