Σε εξέλιξη είναι στη Βουλή η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση, μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Στην εισαγωγική ομιλία του, ο Αλ.Τσίπρας διεμήνυσε πως η εντολή του λαού μεταφράζεται με τη φράση «σκληρή δουλειά, με συλλογικότητα και χωρίς ιδιοτέλειες» και στο πλαίσιο αυτό -όπως τόνισε- όλοι θα κριθούν από το έργο τους.
«Δεν είστε μόνιμοι, πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να κυβερνήσουμε» είπε, ενώ δεν δίστασε να ζητήσει από τους υπουργούς να μην στελεχώνουν τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά να αφοσιωθούν στα καθήκοντά τους.
Στόχος της κυβέρνησης, όπως ανέφερε, είναι στο τέλος της τετραετίας να έχει διαμορφωθεί μια διαφορετική Ελλάδα, που θα έχει βγει από την κρίση, θα έχει φύγει από την επιτροπεία των δανειστών, θα έχει αποκαταστήσει το κύρος της στο εξωτερικό και θα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι απαιτείται η προσήλωση στην εφαρμογή των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία με τους δανειστές, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για τη διαπραγμάτευση για το χρέος και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
«Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών της συμφωνίας, αλλά αυτή η συμφωνία δεν εμπεριέχει μόνο αγκάθια» είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως υπάρχουν και θετικές δράσεις, που σχετίζονται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την αδήλωτη εργασία και τις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα.
«Ο λαός ζητά να κυβερνήσουμε»
«Δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο. Η διαπραγμάτευση τελείωσε. Πρέπει να ανταποκριθούμε στην απαίτηση του ελληνικού λαού, που ζητά να κυβερνήσουμε. Πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε με ταχύτητα, υπευθυνότητα, μεθοδικότητα» σημείωσε.
Περιγράφοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ο Αλ.Τσίπρας αναφέρθηκε στις αναγκαίες παρεμβάσεις που χρειάζονται στο χώρο της Υγείας, στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, αλλά και στην πάταξη της φοροδιαφυγής. «Πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές, πρέπει να σπάσουμε το απόστημα» είπε χαρακτηριστικά.
«Στην υγεία πρέπει να προχωρήσουμε οργανωμένα και γρήγορα ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια αναβάθμισης του εθνικού συστήματος υγείας και πρέπει να βάλουμε ως μεγάλο στόχο τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος πρόνοιας και πρωτοβάθμιας φροντίδας που μπορεί να αποτελέσει μεταρρύθμιση ιστορικής σημασίας, μια μεταρρύθμιση εμβληματική για την ελληνική κοινωνία» είπε, προσθέτοντας πως «αντιστοίχως εμβληματική πρέπει να είναι και η παρέμβαση μας στα ζητήματα της παιδείας και της έρευνας».
Παράλληλα, χαρακτήρισε πρώτιστη ανάγκη «να αναβαθμίσουμε την ερευνητική κουλτούρα αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό μας και να αφήσουμε το στίγμα με μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που θα αντιμετωπίζει παθογένειας και δυσλειτουργίες».
Ανακοίνωσε, επίσης, ότι είναι έτοιμα και θα κατατεθούν στη Βουλή, μόλις ανοίξει, τα νομοσχέδια για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, τη λαθρεμπορία των καπνικών, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που ρυθμίζει θέματα όλων των βαθμίδων, το νομοσχέδιο για τη συνεταιριστική οργάνωση των αγροτών και το νομοσχέδιο για την έρευνα και την καινοτομία.
«Δεν είστε μόνιμοι»
Ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα στους υπουργούς ότι δεν είναι «μόνιμοι» στις θέσεις τους και πως καλούνται να ανταποκριθούν στην ευθύνη που ανέλαβαν.
«Οποιαδήποτε άλλη στάση δεν θα γίνεται αποδεκτή. Δεν έχετε χρόνο, δεν πρέπει να λειτουργήσετε έχοντας στο μυαλό σας ό,τι έχει ο Θεός» είπε, ζητώντας μάλιστα να μη στελεχώνουν τις πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές, γιατί η δουλειά τους, όπως είπε, είναι στα υπουργεία για το καλό του ελληνικού λαού. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι ο καθένας θα κριθεί από το έργο που θα παράγει.
Συντονισμός κυβερνητικού έργου
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε, επίσης, το σχήμα και τη δομή του κυβερνητικού σχεδιασμού και συντονισμού, ανακοινώνοντας πως θα δημιουργηθούν τρεις βασικοί κύκλοι διυπουργικής επαφής «ώστε να επιλύονται άμεσα τα όποια προβλήματα και ταυτόχρονα να εκπονείται ένας συμπαγής κυβερνητικός σχεδιασμός νομοθετικών αλλά και άλλων παρεμβάσεων».
Ο πρώτος κύκλος αφορά το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), στο οποίο θα συμμετέχουν τα οικονομικά και παραγωγικά υπουργεία. Ρόλος του θα είναι ο σχεδιασμός και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για τον μεγάλο παραγωγικό σχεδιασμό της ελληνικής κοινωνίας.
Ο δεύτερος κύκλος θα είναι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, στο οποίο θα συμμετέχουν τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Παιδείας και θα έχει στόχο τον συντονισμό των πολιτικών για τη στήριξη της εργασίας και του κοινωνικού κράτους.
Ο τρίτος κύκλος του κυβερνητικού συντονισμού θα είναι το ΚΥΣΕΑ, το οποίο δεν θα συνεδριάζει μόνο για να παίρνει αποφάσεις, αλλά για να χαράζει πολιτική και στρατηγική.
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, το επιτελικό όργανο που θα έχει την ευθύνη για την καθημερινή λειτουργία της κυβέρνησης θα είναι ένα ολιγομελές κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο θα ελέγχει και θα αξιολογεί, διαρκώς, τις δομές συντονισμού, ώστε να επιλύονται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο πιθανές δυσλειτουργίες.
«Και εγώ ο ίδιος θα έχω περισσότερο χρόνο να ασχοληθώ με την αξιολόγηση και τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου και κάθε υπουργείο ξεχωριστά» πρόσθεσε.
Δηλώσεις πριν τη συνεδρίαση
«Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Πάνος Καμμένος και ο πρωθυπουργός με τίμησαν να με βάλουν στη θέση ενός πολύ δύσκολου υπουργείου. Ένα υπουργείο, όμως, που χρειάζεται, για να μπορέσει η χώρα να ξαναμπεί στον δρόμο της ανάπτυξης. Το υπουργείο Υποδομών και Δικτύων πρέπει να βρει έναν δρόμο που θα οδηγήσει ξανά τη χώρα μπροστά» δήλωσε προσερχόμενος στη Βουλή ο υφυπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, Παναγιώτης Σγουρίδης.
Ερωτηθείς για τον Δημήτρη Καμμένο ο κ. Σγουρίδης υποστήριξε πως «αδικήθηκε, διότι εξέτασαν μόνο μία πτυχή του ιδίου ως ανθρώπου, διότι, κυρίως, ο κ. Καμμένος είναι ένας εξαίρετος επιστήμονας, οικονομολόγος με μεγάλη δράση, και κοινωνική, και απομόνωσαν ένα μόνο στοιχείο από όσα έχει γράψει ως τώρα. Θεωρώ ότι ήταν άδικο».
Για το ζήτημα του Δημήτρη Καμμένου ρωτήθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ. «Πήγα στην ορκωμοσία για να καμαρώσω τον original Θρακιώτη υπουργό σε αυτή την κυβέρνηση. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι πολύ περήφανοι που έχουν τον Παναγιώτη Σγουρίδη στο υπουργικό συμβούλιο και από εκεί και πέρα θα έλεγα ότι το πρόβλημα είναι το πώς θα εφαρμόσουμε την τριετή συμφωνία εξόδου από την κρίση. Και μέχρι σήμερα οι κουβέντες και ερωτήσεις δεν έχουν να κάνουν με αυτό, αλλά με ένα ζήτημα που έχει κλείσει» δήλωσε, τονίζοντας ότι ο Δημήτρης Καμμένος θα συνεχίσει να είναι μέλος της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
«Ο Παναγιώτης προέρχεται από το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ και εγώ προέρχομαι από την καραμανλική, την ένδοξη εκείνη πλευρά της ΝΔ, και όχι εκείνων που κρατάνε τσεκούρι στο χέρι τους και είναι μέσα στο κόμμα. Συνεπώς, θα ήθελα να είναι πολύ προσεκτικοί όσοι βαφτίζουν και δίνουν πρόσημα που δεν ταιριάζουν στους ΑΝΕΛ. Είμαστε μία πατριωτική κίνηση και αυτό τα λέει όλα» πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας.
Το θέμα των μεταναστευτικών ροών δεν λύνεται από τη μια μέρα στην άλλη, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, προσερχόμενος στη Βουλή. Ο κ. Τόσκας σημείωσε ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα, τονίζοντας: «Εμείς παίρνουμε τα μέτρα μας, εξετάζουμε τι πρέπει να γίνει». Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός θα δώσει τις οδηγίες και θα υπάρξει συντονισμός, ενώ υποστήριξε ότι «το πρόβλημα βρίσκεται σε ύφεση».
Για το εάν θα δοθούν περισσότερα κονδύλια, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας είπε ότι αυτά ζητήσαμε από την Ευρώπη, τα πήραμε, μένει να αποδειχθεί ότι θα τα δώσουν. Για το εάν το πρόβλημα είναι σε ύφεση στα νησιά, ο κ. Μουζάλας είπε ότι «το πρόβλημα είναι σε ύφεση, θα φουντώνει και θα ξανά υφίεται. Η τέχνη είναι να το κρατάς χαμηλά. Δεν πρόκειται να εξαφανιστούν οι πρόσφυγες, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτούς, χωρίς όμως τα παράπλευρα βάρη που δημιουργούν. Αυτό είναι η δουλειά της κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να ανακουφίσει τους πληθυσμούς τους ελληνικούς και έτσι θα βοηθήσει και τους πρόσφυγες».
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης επισήμανε ότι «η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κρίνεται και θα κριθεί από το αποτέλεσμα, από το έργο, σε αυτό είμαστε δεσμευμένοι».
«Με διάλογο θα προγραμματίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο χώρος της εκπαίδευσης και θα δώσουμε τη μάχη της καθημερινότητας στο σχολείο» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Ερωτηθείς πώς θα καλυφθούν τα κενά στα σχολεία, είπε ότι αυτό θα γίνει με το προσωπικό, με τους εκπαιδευτικούς που θα αναλάβουν.
Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, στην ερώτηση αν θα υπάρξουν μειώσεις συντάξεων, δήλωσε ότι «οριζόντιες μειώσεις συντάξεων όπως έκαναν οι άλλοι δεν θα κάνουμε». «Εμείς θέλουμε τα ισοδύναμά μας να προκύπτουν από την αρχιτεκτονική του συστήματος» τόνισε.
Α.Α. in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
25-9-2015
«Δεν είστε μόνιμοι, πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να κυβερνήσουμε» είπε, ενώ δεν δίστασε να ζητήσει από τους υπουργούς να μην στελεχώνουν τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά να αφοσιωθούν στα καθήκοντά τους.
Στόχος της κυβέρνησης, όπως ανέφερε, είναι στο τέλος της τετραετίας να έχει διαμορφωθεί μια διαφορετική Ελλάδα, που θα έχει βγει από την κρίση, θα έχει φύγει από την επιτροπεία των δανειστών, θα έχει αποκαταστήσει το κύρος της στο εξωτερικό και θα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι απαιτείται η προσήλωση στην εφαρμογή των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία με τους δανειστές, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για τη διαπραγμάτευση για το χρέος και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
«Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών της συμφωνίας, αλλά αυτή η συμφωνία δεν εμπεριέχει μόνο αγκάθια» είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως υπάρχουν και θετικές δράσεις, που σχετίζονται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την αδήλωτη εργασία και τις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα.
«Ο λαός ζητά να κυβερνήσουμε»
«Δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο. Η διαπραγμάτευση τελείωσε. Πρέπει να ανταποκριθούμε στην απαίτηση του ελληνικού λαού, που ζητά να κυβερνήσουμε. Πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε με ταχύτητα, υπευθυνότητα, μεθοδικότητα» σημείωσε.
Περιγράφοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ο Αλ.Τσίπρας αναφέρθηκε στις αναγκαίες παρεμβάσεις που χρειάζονται στο χώρο της Υγείας, στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, αλλά και στην πάταξη της φοροδιαφυγής. «Πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές, πρέπει να σπάσουμε το απόστημα» είπε χαρακτηριστικά.
«Στην υγεία πρέπει να προχωρήσουμε οργανωμένα και γρήγορα ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια αναβάθμισης του εθνικού συστήματος υγείας και πρέπει να βάλουμε ως μεγάλο στόχο τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος πρόνοιας και πρωτοβάθμιας φροντίδας που μπορεί να αποτελέσει μεταρρύθμιση ιστορικής σημασίας, μια μεταρρύθμιση εμβληματική για την ελληνική κοινωνία» είπε, προσθέτοντας πως «αντιστοίχως εμβληματική πρέπει να είναι και η παρέμβαση μας στα ζητήματα της παιδείας και της έρευνας».
Παράλληλα, χαρακτήρισε πρώτιστη ανάγκη «να αναβαθμίσουμε την ερευνητική κουλτούρα αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό μας και να αφήσουμε το στίγμα με μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που θα αντιμετωπίζει παθογένειας και δυσλειτουργίες».
Ανακοίνωσε, επίσης, ότι είναι έτοιμα και θα κατατεθούν στη Βουλή, μόλις ανοίξει, τα νομοσχέδια για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, τη λαθρεμπορία των καπνικών, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που ρυθμίζει θέματα όλων των βαθμίδων, το νομοσχέδιο για τη συνεταιριστική οργάνωση των αγροτών και το νομοσχέδιο για την έρευνα και την καινοτομία.
«Δεν είστε μόνιμοι»
Ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα στους υπουργούς ότι δεν είναι «μόνιμοι» στις θέσεις τους και πως καλούνται να ανταποκριθούν στην ευθύνη που ανέλαβαν.
«Οποιαδήποτε άλλη στάση δεν θα γίνεται αποδεκτή. Δεν έχετε χρόνο, δεν πρέπει να λειτουργήσετε έχοντας στο μυαλό σας ό,τι έχει ο Θεός» είπε, ζητώντας μάλιστα να μη στελεχώνουν τις πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές, γιατί η δουλειά τους, όπως είπε, είναι στα υπουργεία για το καλό του ελληνικού λαού. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι ο καθένας θα κριθεί από το έργο που θα παράγει.
Συντονισμός κυβερνητικού έργου
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε, επίσης, το σχήμα και τη δομή του κυβερνητικού σχεδιασμού και συντονισμού, ανακοινώνοντας πως θα δημιουργηθούν τρεις βασικοί κύκλοι διυπουργικής επαφής «ώστε να επιλύονται άμεσα τα όποια προβλήματα και ταυτόχρονα να εκπονείται ένας συμπαγής κυβερνητικός σχεδιασμός νομοθετικών αλλά και άλλων παρεμβάσεων».
Ο πρώτος κύκλος αφορά το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), στο οποίο θα συμμετέχουν τα οικονομικά και παραγωγικά υπουργεία. Ρόλος του θα είναι ο σχεδιασμός και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για τον μεγάλο παραγωγικό σχεδιασμό της ελληνικής κοινωνίας.
Ο δεύτερος κύκλος θα είναι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, στο οποίο θα συμμετέχουν τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Παιδείας και θα έχει στόχο τον συντονισμό των πολιτικών για τη στήριξη της εργασίας και του κοινωνικού κράτους.
Ο τρίτος κύκλος του κυβερνητικού συντονισμού θα είναι το ΚΥΣΕΑ, το οποίο δεν θα συνεδριάζει μόνο για να παίρνει αποφάσεις, αλλά για να χαράζει πολιτική και στρατηγική.
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, το επιτελικό όργανο που θα έχει την ευθύνη για την καθημερινή λειτουργία της κυβέρνησης θα είναι ένα ολιγομελές κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο θα ελέγχει και θα αξιολογεί, διαρκώς, τις δομές συντονισμού, ώστε να επιλύονται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο πιθανές δυσλειτουργίες.
«Και εγώ ο ίδιος θα έχω περισσότερο χρόνο να ασχοληθώ με την αξιολόγηση και τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου και κάθε υπουργείο ξεχωριστά» πρόσθεσε.
Δηλώσεις πριν τη συνεδρίαση
«Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Πάνος Καμμένος και ο πρωθυπουργός με τίμησαν να με βάλουν στη θέση ενός πολύ δύσκολου υπουργείου. Ένα υπουργείο, όμως, που χρειάζεται, για να μπορέσει η χώρα να ξαναμπεί στον δρόμο της ανάπτυξης. Το υπουργείο Υποδομών και Δικτύων πρέπει να βρει έναν δρόμο που θα οδηγήσει ξανά τη χώρα μπροστά» δήλωσε προσερχόμενος στη Βουλή ο υφυπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, Παναγιώτης Σγουρίδης.
Ερωτηθείς για τον Δημήτρη Καμμένο ο κ. Σγουρίδης υποστήριξε πως «αδικήθηκε, διότι εξέτασαν μόνο μία πτυχή του ιδίου ως ανθρώπου, διότι, κυρίως, ο κ. Καμμένος είναι ένας εξαίρετος επιστήμονας, οικονομολόγος με μεγάλη δράση, και κοινωνική, και απομόνωσαν ένα μόνο στοιχείο από όσα έχει γράψει ως τώρα. Θεωρώ ότι ήταν άδικο».
Για το ζήτημα του Δημήτρη Καμμένου ρωτήθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ. «Πήγα στην ορκωμοσία για να καμαρώσω τον original Θρακιώτη υπουργό σε αυτή την κυβέρνηση. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι πολύ περήφανοι που έχουν τον Παναγιώτη Σγουρίδη στο υπουργικό συμβούλιο και από εκεί και πέρα θα έλεγα ότι το πρόβλημα είναι το πώς θα εφαρμόσουμε την τριετή συμφωνία εξόδου από την κρίση. Και μέχρι σήμερα οι κουβέντες και ερωτήσεις δεν έχουν να κάνουν με αυτό, αλλά με ένα ζήτημα που έχει κλείσει» δήλωσε, τονίζοντας ότι ο Δημήτρης Καμμένος θα συνεχίσει να είναι μέλος της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
«Ο Παναγιώτης προέρχεται από το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ και εγώ προέρχομαι από την καραμανλική, την ένδοξη εκείνη πλευρά της ΝΔ, και όχι εκείνων που κρατάνε τσεκούρι στο χέρι τους και είναι μέσα στο κόμμα. Συνεπώς, θα ήθελα να είναι πολύ προσεκτικοί όσοι βαφτίζουν και δίνουν πρόσημα που δεν ταιριάζουν στους ΑΝΕΛ. Είμαστε μία πατριωτική κίνηση και αυτό τα λέει όλα» πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας.
Το θέμα των μεταναστευτικών ροών δεν λύνεται από τη μια μέρα στην άλλη, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, προσερχόμενος στη Βουλή. Ο κ. Τόσκας σημείωσε ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα, τονίζοντας: «Εμείς παίρνουμε τα μέτρα μας, εξετάζουμε τι πρέπει να γίνει». Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός θα δώσει τις οδηγίες και θα υπάρξει συντονισμός, ενώ υποστήριξε ότι «το πρόβλημα βρίσκεται σε ύφεση».
Για το εάν θα δοθούν περισσότερα κονδύλια, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας είπε ότι αυτά ζητήσαμε από την Ευρώπη, τα πήραμε, μένει να αποδειχθεί ότι θα τα δώσουν. Για το εάν το πρόβλημα είναι σε ύφεση στα νησιά, ο κ. Μουζάλας είπε ότι «το πρόβλημα είναι σε ύφεση, θα φουντώνει και θα ξανά υφίεται. Η τέχνη είναι να το κρατάς χαμηλά. Δεν πρόκειται να εξαφανιστούν οι πρόσφυγες, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτούς, χωρίς όμως τα παράπλευρα βάρη που δημιουργούν. Αυτό είναι η δουλειά της κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να ανακουφίσει τους πληθυσμούς τους ελληνικούς και έτσι θα βοηθήσει και τους πρόσφυγες».
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης επισήμανε ότι «η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κρίνεται και θα κριθεί από το αποτέλεσμα, από το έργο, σε αυτό είμαστε δεσμευμένοι».
«Με διάλογο θα προγραμματίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο χώρος της εκπαίδευσης και θα δώσουμε τη μάχη της καθημερινότητας στο σχολείο» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Ερωτηθείς πώς θα καλυφθούν τα κενά στα σχολεία, είπε ότι αυτό θα γίνει με το προσωπικό, με τους εκπαιδευτικούς που θα αναλάβουν.
Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, στην ερώτηση αν θα υπάρξουν μειώσεις συντάξεων, δήλωσε ότι «οριζόντιες μειώσεις συντάξεων όπως έκαναν οι άλλοι δεν θα κάνουμε». «Εμείς θέλουμε τα ισοδύναμά μας να προκύπτουν από την αρχιτεκτονική του συστήματος» τόνισε.
Α.Α. in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
25-9-2015
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου