Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 04, 2015

ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Τρεις ασθενείς έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε στις 4:30 το απόγευμα της Παρασκευής σε πτέρυγα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής στο Δαφνί, με 17 νοσηλευόμενους, η οποία και εκκενώθηκε.

Οι δύο σοβαρά τραυματίες (ένας με εγκαύματα και ένας με αναπνευστικά προβλήματα) νοσηλεύονται στο Αττικό Νοσοκομείο και στο Σωτηρία αντίστοιχα.


Τα θύματα είναι όλα άνδρες νοσηλευόμενοι. 

Οι υπόλοιποι ασθενείς που βρίσκονταν στο κτίριο στο οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά μετακινήθηκαν και νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική του ΨΝΑ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, για τη φωτιά φέρεται να ευθύνεται ασθενής που νοσηλευόταν σε ειδικό απομονωμένο θάλαμο.Αρχικά φαίνεται πως πήρε φωτιά το στρώμα και στη συνέχεια οι φλόγες επεκτάθηκαν στο αφρολέξ με το οποίο ήταν επενδεδυμένοι οι τοίχοι του θαλάμου, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να πάρει γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και πυκνοί καπνοί να κατακλύσουν όλη την πτέρυγα, όπου νοσηλεύονταν συνολικά 17 άτομα, ορισμένα εκ των οποίων ήταν καθηλωμένα.

«Φτάνοντας εδώ η πληροφορία που είχαμε αρχικά από τους νοσηλευτές ήταν ότι υπάρχουν ασθενείς και ότι κάποιοι από αυτούς ήταν δεμένοι για λόγους ασφαλείας, απ' ό,τι μας είπαν» ανέφερε στο Mega ο περιφερειάρχης της Πυροσβεστικής Αττικής Θανάσης Σερεντελος.

«Είχαν βγει όλες οι νοσοκόμες έξω, οι ασθενείς ήταν οι πιο πολλοί δεμένοι. Αυτός που είχε βάλει τη φωτιά ήταν χωριστά κλειδωμένος. Ποιος του έδωσε αναπτήρα, δεν ξέρω. Μετά έσπαγαν τα παράθυρα για να τους βγάλουν» δήλωσε συγκλονισμένη στο ίδιο κανάλι μια συγγενής ασθενούς.

Μιά άλλη μάρτυρας , συγγενής νοσηλευόμενου, επιβεβαίωσε επίσης ότι οι ασθενείς ήταν καθηλωμένοι.  Όπως είπε, τα τρία θύματα, ήταν δεμένοι στα κρεβάτια τους και κλειδωμένοι στον θάλαμο, καθώς επρόκειτο για βαριά ψυχιατρικά περιστατικά. 

Όπως ανέφερε, ο ασθενής που ευθύνεται για τη φωτιά, τον οποίο χαρακτήρισε «επικίνδυνο», ήταν συνήθως δεμένος, ωστόσο σήμερα τον είχε επισκεφτεί η μητέρα του και για λίγη ώρα βρέθηκε εκτός του δωματίου του, βρήκε έναν αναπτήρα και έβαλε φωτιά στον θάλαμο. Οι άντρες της Πυροσβεστικής έσπασαν πολλά παράθυρα προκειμένου να καταφέρουν να προσεγγίσουν και να διασώσουν τους καθηλωμένους ασθενείς, ενώ οι νοσηλευτές αδυνατούσαν να βοηθήσουν, λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας και των αναθυμιάσεων.
Στον τόπο της πυρκαγιάς έσπευσαν 33 πυροσβέστες με 11 οχήματα. Άμεση υπήρξε και η ανταπόκριση του ΕΚΑΒ με 5 ασθενοφόρα, 2 μηχανές και 1 όχημα μικρού όγκου.
Άμεσα ειδοποιήθηκε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και ο υπουργός Υγείας ο οποίος αφού ενημερώθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, έδωσε οδηγίες για το συντονισμό της επιχείρησης και στη συνέχεια μετέβη επιτόπου, επικεφαλής υπηρεσιακών στελεχών.

Οι συνθήκες του δυστυχήματος διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές, ενώ ο υπουργός Υγείας διέταξε κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) από τον Ψυχιατρικό Τομέα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) για τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου των ασθενών. 

Ταυτόχρονα, συγκρότησε Επιτροπή υπό το γενικό γραμματέα του υπουργείου με στόχο την άμεση βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των ασθενών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Την ανάγκη της διερεύνησης των συνθηκών που στοίχισαν τη ζωή τριών ανθρώπων υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εκφράσει τη θλίψη του. Οι διαχρονικές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, καθώς και η μη ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης είναι το πολιτικό υπόστρωμα τέτοιων δυστυχημάτων, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια των τριών συνανθρώπων μας. «Ο αποτρόπαιος θάνατος που βρήκαν οι 3 ασθενείς, που νοσηλεύονταν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Δαφνί, που μόνο από την αυτοθυσία των εργαζομένων αποτράπηκαν τα χειρότερα, αναδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφαλείας ασθενών και εργαζομένων» αναφέρει σχετικό σχόλιο του κόμματος.

«Είναι σοκαριστική και προκαλεί πολύ μεγάλη θλίψη η είδηση για τον φρικτό, άδικο και παράλογο θάνατο που βρήκαν, εξαιτίας πυρκαγιάς, τρεις συνάνθρωποί μας στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στο Δαφνί, όπου νοσηλεύονταν. Πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν το ταχύτερο δυνατό οι ευθύνες γι' αυτό το τραγικό γεγονός» δήλωσε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
4-9-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: