Τρίτη, Σεπτεμβρίου 22, 2015

H ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΔΙΧΑΣΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ

Η προεργασία πάντως δεν δίνει καλά σημάδια: Οι διαβουλεύσεις διπλωματών πριν τη Σύνοδο δεν κατάφεραν μετά από δέκα ώρες να καταλήξουν σε πρόοδο. Την ίδια στιγμή, «επί του εδάφους», η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, με την Ουγγαρία να εφαρμόζει δρακόντεια μέτρα και να εγκρίνει ακόμη και χρήση πλαστικών σφαιρών. Την Τρίτη, στις Βρυξέλλες προσέρχονται αρχικά οι υπουργοί των «28» με φόντο τα πρόσφατα ναυάγια -τα πολιτικά, στις απανωτές συναντήσεις που προσέκρουσαν στις αντιρρήσεις χωρών την ανατολικής ΕΕ, και τα κυριολεκτικά στα νερά της Μεσογείου. Την Τετάρτη θα ακολουθήσει η άτυπη Σύνοδος Κορυφής που συγκλήθηκε εκτάκτως. Η πίεση πέφτει κυρίως στη σύνοδο των υπουργών πριν τη συνάντηση των ηγετών. 


Η Κομισιόν είχε προτείνει, για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού για ανακατανομή προσφύγων σε όλα τα μέλη της ΕΕ με υποχρεωτικό χαρακτήρα βάσει ποσοστώσεων. Η νέα ώθηση της πρότασης, με φόντο το χάος στα εδάφη της ανατολικής ηπείρου και τις χιλιάδες προσφύγων που έχουν καταλήξει «μπαλάκι» μεταξύ των χωρών, είχε την στήριξη του Παρισιού και του Βερολίνου, όμως η αντίσταση των Ουγγαρίας, Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβακίας (οι λεγόμενοι «Τέσσερις του Βίζεγκραντ») δεν κάμφθηκε. 

Πλέον, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές στον ευρωπαϊκό Τύπο βάσει όσων αναφέρουν διπλωμάτες, η επιδίωξη αναφοράς σε υποχρεωτικό ή και μόνιμο χαρακτήρα φαίνεται να εγκαταλείπεται ενώπιον των αντιδράσεων. Στόχος είναι τουλάχιστον να μείνει ο αριθμός των 120.000 και να βρεθεί ένα σχήμα βάσει του οποίου θα ανακατανεμηθεί, χωρίς αναφορά σε «υποχρεωτικά» ή «εθελοντικά» μέτρα και επικεντρωμένο στην παρούσα φάση. 

Το βράδυ της Δευτέρας, διπλωμάτες των «28» είχαν διαβουλεύσεις για την προετοιμασία των συναντήσεων στις Βρυξέλλες. Οι διαβουλεύσεις κράτησαν δέκα ώρες αλλά, σύμφωνα μεταξύ άλλων με τη γερμανική Welt, οι διπλωμάτες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινή γραμμή. 

Η επιτακτικότητα του ζητήματος φάνηκε με τη νέα παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο οποίος χαρακτήρισε απαραίτητη τη συμφωνία για τους πρόσφυγες. Μάλιστα, η υπηρεσία του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι ακόμη κι ο στόχος των 120.000 δεν αρκεί: «Σε αυτό το στάδιο, ένα σχέδιο ανακατανομής δεν θα είναι αρκετό για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση» ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Ήδη, σημείωσε, έχουν φτάσει φέτος 477.906 πρόσφυγες.

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα εκπροσωπήσει την Τετάρτη και τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, εξαιτίας της παρουσίας του δεύτερου στη Νέα Υόρκη.

«Απαλλαγή» έναντι χρημάτων - Επικρίσεις απέναντι στην Ελλάδα

Συγκεκριμένα η ελληνική πλευρά, δεν αναμένεται να βρει στις Βρυξέλλες μέτωπο «απόλυτης κατανόησης». Από πρωτεύουσες της ανατολικής Ευρώπης έχουν εκφραστεί τις τελευταίες εβδομάδες σποραδικές επικρίσεις για την στάση της Αθήνας, την οποία κατηγορούν πως επιτρέπει απρόσκοπτα τη διέλευση προσφύγων και μεταναστών για τον λεγόμενο «βαλκανικό διάδρομο». 

Την παραμονή της συνάντησης των υπουργών, η Κροατία είχε επανέλθει με τον υπουργό Εσωτερικών Ρ.Όστογιτς να λέει ότι η Σύνοδος θα πρέπει να καλέσει «την Αθήνα να σταματήσει τη ροή μεταναστών». «Είναι εντελώς απαράδεκτο να αδειάζει η Ελλάδα τα κέντρα υποδοχής προσφύγων και να τους στέλνει στην Κροατία μέσω πΓΔΜ και Σερβίας» είπε τη Δευτέρα ο κροάτης υπουργός. 

Την Τρίτη, η Κροατία επανήλθε για να επιτεθεί αυτή τη φορά στη Γερμανία: Η πρόεδρος της Κροατίας επέκρινε το Βερολίνο για την απόφασή του, μετά την υποδοχή χιλιάδων, να κλείσει τα σύνορα, λέγοντας πως «η κυρία Μέρκελ συμπεριφέρθηκε σαν να μην είχε καταλάβει ότι τραβώντας απότομα το φρένο θα προκαλούσε καραμπόλα και χάος».

Το Λουξεμβούργο, που προεδρεύει της ΕΕ, έχει προσπαθήσει να παρουσιάσει νέες προτάσεις ώστε να επιτευχθεί συμβιβασμός. Ψηλά στις προτάσεις για λύση βρίσκεται η πρόβλεψη για σχήμα που θα «ανταλλάσσει» πρόσφυγες με καταβολή χρηματικών ποσών από χώρες που δεν τους δέχονται.

Ακόμη και σε αυτό, δεν υπάρχει συμφωνία σε διάφορα σημεία: Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορεί μία χώρα να επιλέγει να πληρώσει ποσά αντί να υποδεχθεί πρόσφυγες και ποιες χώρες θα ευνοηθούν από το σχήμα. 

Ορισμένοι εγείρουν ένα μεικτό σχήμα -«απαλλαγή» μόνο μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσοστό του αριθμού των προσφύγων που θα προβλεπόταν για το εκάστοτε μέλος- ή περιορισμούς για συγκεκριμένες συνθήκες κρίσης. Στο τραπέζι έχει μπει επίσης το ενδεχόμενο χρονικού «διαλείμματος», που θα φτάνει το εξάμηνο, για χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση μεγαλύτερης πίεσης από όση μπορούν να διαχειριστούν.

Καίριο ζήτημα επίσης, που δείχνει και τον πραγματικό κίνδυνο για την ίδια τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι το πώς θα ληφθούν αποφάσεις μεταξύ των «28» για την απάντηση στο προσφυγικό. Στην προηγούμενη συνάντηση, οι υπουργοί είχαν φτάσει στο σημείο να αρθρώσουν ακόμη και το ενδεχόμενο να ληφθούν απόφαση βάσει της πλειοψηφικής αρχής -έσχατο μέτρο για τα τραπέζια της ΕΕ.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως οι «28» θα έπαιρναν απόφαση χωρίς ομοφωνία - η αρχή της πλειοψηφίας είναι πολιτικά επικίνδυνο όπλο, επειδή στην ουσία παρακάμπτει τις αντιστάσεις μικρών ομάδων χωρών (με στόχο εν προκειμένω τους «Τέσσερις του Βίζεγκραντ»). Αν η συνάντηση των υπουργών της Τρίτης έφτανε σε τέτοιο σημείο, το κλίμα στη Σύνοδο της Τετάρτης θα ήταν βαρύ.  

Παρίσι: Η κρίση αμφισβητεί τα θεμέλια της Ευρώπης

Αυτό προστίθεται στο μέτρο της επιλεκτικής επαναφοράς συνοριακών ελέγχων μεταξύ των κρατών-μελών, το (συμβλολικά ισχυρότερο) σύμπτωμα μέχρι στιγμής της απειλής στην ευρωπαϊκή ενότητα. Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λορέν Φαμπιούς, παρενέβη σε αυτό το πλαίσιο πριν τις συναντήσεις στις Βρυξέλλες κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου πως η «προσφυγική κρίση αμφισβητεί τα θεμέλια της Ευρώπης». 

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σε πέντε ευρωπαϊκές εφημερίδες (Repubblica, Figaro, Pais, Soir, Trubune de Geneve) την Τρίτη, ο γάλλος ΥΠΕΞ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «λύση δεν μπορεί να δοθεί με κλείσιμο των συνόρων, ούτε με επιστροφή στους εθνικούς εγωισμούς».    

«Η Ευρώπη έχει περάσει κι άλλες κρίσεις, όμως τώρα τίθεται εν αμφιβόλω ο ίδιος ο λόγος ύπαρξης και η λειτουργία της» υπογράμμισε. 

Ο γάλλος υπουργός ανέφερε ως άμεσα αναγκαία μέτρα την σύσταση κέντρων ταυτοποίησης (τα «hot spot») στις χώρες εισόδου, η διοργάνωση ενός συστήματος «ισότιμης κατανομής», μαζί με την βοήθεια σε τρίτες χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος. Παράλληλα, «απαιτείται επίσης η εντιμότητα να πούμε ότι, μαζί με την απαραίητη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, δεν μπορούμε να ανοίξουμε ορθάνοιχτα τις πόρτες για τους οικονομικούς μετανάστες». 

Ως σημαντικό τμήμα της λύσης του προσφυγικού, ο Φαμπιούς υπογράμμισε την εξεύρεση ειρηνικής διεξόδου στον συριακό εμφύλιο. Λύση, κατά το Παρίσι, είναι η σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία εκ των πραγμάτων θα στηριζόταν σε στελέχη του σημερινού καθεστώτος της Δαμασκού, για την οποία όμως έθεσε, ρητορικά, το ερώτημα «πώς θα ήταν δυνατόν να συμμετέχει ο Άσαντ, μετά τα όσα έχουν γίνει». 

«Δεν υποβαθμίζω την αγριότητα της ISIS... αλλά το να πιστεύει κανείς ότι μπορείς να επιτευχθεί ενότητα στη Συρία γύρω από τον κύριο υπεύθυνο όλης αυτής της δυστυχίας είναι αυταπάτη» είπε.  

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός
in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
22-9-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: