Σάββατο, Σεπτεμβρίου 26, 2015

OHE: 5.000 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΙΡΑΚ

Καθημερινά, 5.000 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ φτάνουν στην Ελλάδα, σημειώνει ο ΟΗΕ. 

Συνολικά, 8.000 πρόσφυγες φτάνουν στην Ευρώπη καθημερινά, αριθμός που αναμένεται να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα, αναφέρει ο Αμίν Άουαντ, επικεφαλής της διεύθυνσης της UNHCR, η οποία είναι αρμόδια για τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική.

«Δεν βλέπω να υποχωρεί, δεν βλέπω να σταματά. Αν μη τι άλλο, δίνει μία ένδειξη ότι ίσως αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου» σημείωσε ο Αουαντ.


Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ιράκ αναμένεται να χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια μέχρι το τέλος του έτους. 

Μάλιστα, ο ΟΗΕ ανέφερε ότι αναμένει ένα κύμα περίπου 500.000 προσφύγων από τη Μοσούλη, εάν ο ιρακινός στρατός επιχειρήσει την ανακατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος. 

Η προσφυγική ροή αναμένεται να συνεχιστεί στη διάρκεια του χειμώνα, εάν ο καιρός είναι καλός και τα σύνορα παραμείνουν ανοιχτά, σημειώνει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Περίπου μισό εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν φτάσει φέτος στην Ευρώπη. 

Την Παρασκευή άνοιξε η Κροατία το πέρασμα στα σύνορα με τη Σερβία, μετά τις έντονες επικρίσεις από Βελιγράδι και ΕΕ.

Δεν τα βρήκαν Αυστρία - Ουγγαρία


Καμία συγκεκριμένη προσέγγιση στις διαφορετικές θέσεις των δύο χωρών στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, ούτε και εκτόνωση στην ένταση που επικρατεί τελευταία εξαιτίας της στις σχέσεις μεταξύ τους, δεν έφεραν οι συνομιλίες που είχαν πριν το μεσημέρι στη Βιέννη, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.

Ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος είναι το γεγονός ότι μετά τις συνομιλίες υπήρξαν ξεχωριστές δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, του μεν Φάιμαν στην αυστριακή καγκελαρία, του δε Ορμπάν στο κτίριο της ουγγρικής πρεσβείας στην αυστριακή πρωτεύουσα, με τους δύο να τονίζουν, πάντως, την αναγκαιότητα να υπάρχει βάση συζήτησης μεταξύ γειτόνων και συνεργασίας στο καθημερινό έργο των αρχών των δύο χωρών.

Στις δηλώσεις του, ο ούγγρος πρωθυπουργός επισήμανε ότι αποτελεί υποχρέωσή του η εφαρμογή των κανονισμών της Συνθήκης του Σένγκεν και του Δουβλίνου, ενώ υπεραμύνθηκε της αναγκαιότητας των φρακτών που έχει υψώσει στα σύνορά της η χώρα του.

Σημείωσε πως αποτελεί επίσης αναγκαιότητα το κλείσιμο από την Ουγγαρία των συνόρων της με την Κροατία, στο οποίο όμως δεν θα προχωρήσει χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με την Αυστρία, από την οποία ο ίδιος εκτιμά ότι θα γίνει αποδεκτό.

Θεωρεί επίσης πως η τελική απόφαση για τα κροατο-ουγγρικά σύνορα θα παρθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ, όπως σημείωσε αυτή τη στιγμή δεν σχεδιάζει έναν φράχτη ανάμεσα στην Ουγγαρία και στη Σλοβενία.

Ο Ορμπάν δεν συνάντησε τον αρχηγό της αυστριακής Ακροδεξιάς, όπως εκτιμάτο αρχικά. Σε ανακοίνωσή της το βράδυ της Πέμπτης, η ουγγρική πρεσβεία διέψευσε ότι θα υπάρξει τέτοια συνάντηση.  IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
26-9-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: