Τετάρτη, Οκτωβρίου 14, 2015

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΙΟΥΣ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΥΣ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ: ΑΝΩΜΟΤΙ ΠΑΡΟΧΗ ΕΞΗΓΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΤΗΣ «Δ»

Οι οχτώ άνδρες της ομάδας Δέλτα που φέρονται να εμπλέκονται στις συμπλοκές έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων έδωσαν ανωμοτί παροχή εξηγήσεων. Σε περίπτωση που ο Εισαγγελέας ασκήσει ποινικές διώξεις σε βάρος των οκτώ αστυνομικών, τότε θα κληθούν ως κατηγορούμενοι πλέον να δώσουν απολογίες.

Άτεγκτη εμφανίζεται η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στην υπόθεση των καταγγελλόμενων ξυλοδαρμών ανήλικων και ενήλικων διαδηλωτών από αστυνομικούς το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου στα Εξάρχεια. Η εντολή του νέου υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα προς τον αρχηγό της Αστυνομίας είναι να χυθεί άπλετο φως στα όσα έχουν συμβεί.



Οι οχτώ άνδρες της ομάδας Δέλτα που φέρονται να εμπλέκονται στις συμπλοκές έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων έδωσαν ανωμοτί παροχή εξηγήσεων.

Πρόκειται για τους αστυνομικούς που είχαν υπογράψει τις εκθέσεις συλλήψεων από το σύνολο των περίπου 50 αστυνομικών της ίδιας υπηρεσίας που βρίσκονταν στο σημείο των συμπλοκών.

Πέντε από τους συλληφθέντες είχαν καταγγείλει υπέρμετρη αστυνομική βία και άγριους ξυλοδαρμούς από τους αστυνομικούς, κάτι που είχε προκαλέσει την διαταγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και την προκαταρκτική εξέταση από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

Προχθές στάλθηκε η δικογραφία στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ αναμένονται οι ιατροδικαστικές γνωματεύσεις από τις παραγγελίες εξέτασης που είχαν δώσει οι αστυνομικοί της αρμόδιας υπηρεσίας σε πέντε από τους συλληφθέντες.

Οι αστυνομικοί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης είχαν κληθεί ως ύποπτοι να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις. Σε περίπτωση που ο Εισαγγελέας ασκήσει ποινικές διώξεις σε βάρος των οκτώ αστυνομικών, τότε θα κληθούν ως κατηγορούμενοι πλέον να δώσουν απολογίες.

Στη δικογραφία εμπεριέχονται οι καταθέσεις οκτώ από τους συλληφθέντες που καταγγέλλεται ότι έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού, στις οποίες γίνεται αναφορά στην ιδιαίτερη βιαιότητα που ασκήθηκε πάνω τους, χωρίς να μπορούν να αναγνωρίσουν κάποιον από τους ένστολους δράστες, καθώς οι περισσότεροι ήταν «κρανοφόροι ή μασκοφόροι».

Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ καταθέτουν ότι δεν άσκησαν βία παρά τις επιθέσεις που δέχθηκαν, και η όποια αναγκαία βία ασκήθηκε στο πλαίσιο της δέσμευσης των συλληφθέντων. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ένας 13χρονος υπέστη κάταγμα και στα δύο χέρια, ενώ θύμα βάναυσης επίθεσης έπεσε και ο 17χρονος αδερφός του, κάτι που θα επιβεβαιωθεί ή όχι μετά την εξέτασή τους από ιατροδικαστή. Για τα δύο παιδιά κατάθεση στους αστυνομικούς έδωσε η μητέρα τους.

Για τις τέσσερις από τις εννιά περιπτώσεις των θυμάτων έχουν δοθεί εισαγγελικές παραγγελίες για να πραγματοποιηθούν ιατροδικαστικές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και πως προκλήθηκαν οι σωματικές βλάβες. Παράλληλα, όμως, υπάρχουν, σύμφωνα με την δικηγόρο κ. Αντωνία Λεγάκη, που εκπροσωπεί έναν 19χρονο φοιτητή από το Ρέθυμνο, οι ιατρικές γνωματεύσεις από τα νοσοκομεία όπου μεταφέρθηκαν οι νεαροί, οι οποίες πιστοποιούν τα τραύματα, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.
Αλέξανδρος Καλαφάτης  huffingtonpost.gr

ΠΡΕΖΑ TV
14-10-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: