Τετάρτη, Οκτωβρίου 14, 2015

ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΘ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να «κλείσουν» 120 κλινών εντατικής θεραπείας, μετά τη λήξη των συμβάσεων εργασίας των 170 νοσηλευτών του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων και παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων για άμεση επίλυση του προβλήματος. 
Σε συνάντηση που είχαν σήμερα εκπρόσωποι της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) με τον πρόεδρο του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων, ο κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμο το κείμενο της νέας προκήρυξης για την πρόσληψη 400 νοσηλευτών και 100 γιατρών (διετής σύμβαση), συνολικού κόστους 18.000.000 € προκειμένου να στελεχωθούν οι εντατικές. 
Ωστόσο, όπως είπε, απαιτείται Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία. Παράλληλα, η νέα παράταση των συμβάσεων που προκρίθηκε ως λύση «κρίνεται εξαιρετικά αδόκιμη από το σύνολο των συμβασιούχων νοσηλευτών, μιας και δεν προσφέρει καμία ουσιαστική λύση ούτε στο φλέγον ζήτημα των κλειστών κλινών, ούτε στο εργασιακό μέλλον των συναδέλφων», σύμφωνα με την ΕΝΕ. 

Η Ένωση εμμένει στη θέση της για πρόσληψη μονίμων νοσηλευτών - όπως άλλωστε είχε εξαγγείλει και ο πρωθυπουργός της χώρας από τον Απρίλιο - όμως «μέχρι αυτές να δρομολογηθούν σύμφωνα με τις χρονοβόρες διαδικασίες του ΑΣΕΠ, θεωρούμε ότι η άμεση έκδοση της προκήρυξης για την επόμενη διετία είναι μονόδρομος», καταλήγει. 
Σημειώνεται ότι μονάδες εντατικής θεραπείας σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν στελεχωθεί με συμβασιούχους νοσηλευτές μέσω προγράμματος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.  Πρόκειται για 120 κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) και ειδικών λοιμώξεων (ΜΕΛ) στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας και σύμφωνα με στοιχεία της ΕΝΕ, έχουν ήδη αποχωρήσει 101 νοσηλευτές από το ΕΣΥ. Περισσότεροι από τους μισούς (58 νοσηλευτές) απασχολούνταν σε ΜΕΘ της Αττικής. 
http://www.healthview.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
14-10-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: