Πέμπτη, Νοεμβρίου 05, 2015

ΑΡΠΑΖΟΥΝ 1,14 ΔΙΣ. ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑΣ

Σύμφωνα με το 3ο Μνημόνιο που συμφώνησαν οι Τσιπροκαμμένοι και ψήφισαν στη Βουλή μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι στις 14 Αυγούστου, το ΕΚΑΣ θα κοπεί σταδιακά από το Μάρτη του 2016 μέχρι το Δεκέμβρη του 2019. Είναι τόσο αισχροί τροϊκανοί και Τσιπροκαμμένοι που στη συμφωνία για το κόψιμο του ΕΚΑΣ βαφτίζουν τους χαμηλοσυνταξιούχους,  που παίρνουν ΕΚΑΣ 230 ευρώ το μήνα «ανώτερο 20% των δικαιούχων».


Δεν γνωρίζουμε αν σ’ αυτό το «ανώτερο 20% των δικαιούχων» συμπεριλαμβάνονται όλοι οι συνταξιούχοι ή μέρος αυτών που παίρνουν τα 230 ευρώ, γιατί τέτοια στοιχεία δε δημοσιοποιούνται από το υπουργείο Εργασίας. Οι συνταξιούχοι που ανήκουν στο «ανώτερο 20% των δικαιούχων», όσοι και αν είναι τελικά, παίρνουν ΕΚΑΣ υπό τις εξής προϋποθέσεις: να παίρνουν σύνταξη μέχρι 642 ευρώ το μήνα, να έχουν συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 9.884,11 ευρώ και συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 15.380,90 ευρώ. Αν δεν έχεις αυτές τις προϋποθέσεις, δεν παίρνεις το σύνολο ή τμήμα του ΕΚΑΣ. Υπάρχουν τέσσερις ακόμη κατηγορίες δικαιούχων του ΕΚΑΣ, που παίρνουν 172,5 – 115 - 57,5 και 30 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το πόσο είναι το ατομικό τους εισόδημα από συντάξεις.

Συνολικά οι συνταξιούχοι που παίρνουν ΕΚΑΣ (ανεξάρτητα από το σε ποια από τις πέντε κατηγορίες ανήκουν) είναι 195.897. Απ’ αυτούς μέσα σε 46 μήνες θα αφαιρεθούν συνολικά 1.138.177.571,8 ευρώ. Αυτοί οι χαμηλοσυνταξιούχοι αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα της εργατικής τάξης, που ακόμη και με το ΕΚΑΣ δεν μπορεί καλά-καλά να χορτάσει την πείνα του. Ανθρωποι που παράγουν τον κοινωνικό πλούτο, που τον καρπώνεται η αστική τάξη, λιμοκτονούν κυριολεκτικά και τώρα τους κόβουν κι αυτό το άθλιο βοήθημα του ΕΚΑΣ. Και οι τροϊκανοί με τους Τσιπροκαμμένους έχουν το θράσος να ισχυρίζονται ότι θέλουν να προστατεύσουν τους χαμηλοσυνταξιούχους!

Το ΕΚΑΣ θεσμοθετήθηκε το καλοκαίρι του 1996 από την «εκσυγχρονιστική» κυβέρνηση Σημίτη, προκειμένου να υπονομεύσει την απαίτηση του συνταξιουχικού κινήματος, που ζητούσε να επανέλθει η κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ στα 20 ημερομίσθια της ΕΓΣΣΕ και να αυξάνεται σύμφωνα με τις αυξήσεις  που καταχτούν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό καπιταλιστικό τομέα. Την αποδέσμευση της κατώτερης σύνταξης του ΙΚΑ από τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, που κατήργησε επίσης και τη διάταξη που συνέδεε την αύξηση των συντάξεων με την αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν οι συνταξιούχοι εργάτες και εργαζόμενοι την πενταετία 1991-1996 πάνω από 300 δισεκατομμύρια δραχμές, που τα καρπώθηκε η αστική τάξη.

Ετσι, η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ολοκληρώνει το έγκλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καταργώντας τον «φερετζέ» του ΕΚΑΣ, με τον οποίο η κυβέρνηση Σημίτη προσπάθησε να καλύψει κάπως το έγκλημα.

Και βέβαια, πρέπει να θυμίσουμε ότι η ίδια κυβέρνηση δεν εξαίρεσε τους χαμηλοσυνταξιούχους (υπέρ των οποίων κόπτεται) από το χαράτσι του 2% στις κύριες και 6% στις επικουρικές συντάξεις, που επιβλήθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Χαράτσι που ήρθε να προστεθεί στα πετσοκόμματα που έγιναν και στις χαμηλές συντάξεις με τα δύο προηγούμενα Μνημόνια.

Τέλος, πρέπει να θυμίσουμε, ότι η πρώτη κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων, στις 14 Αυγούστου, έξι μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών, μείωσε παράνομα την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ από 486 σε 392, 7 ευρώ, με την περιβόητη εγκύκλιο Χαϊκάλη.   
http://www.eksegersi.gr/


ΠΡΕΖΑ TV
5-11-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: