Πέμπτη, Νοεμβρίου 05, 2015

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΙΣ 16.00 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ-ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ

Στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, γύρω από το συντριβάνι, χιλιάδες Πόντιοι από ολόκληρη τη χώρα, με τις παραδοσιακές φορεσιές τους και κρατώντας ψηλά τα λάβαρά τους, θα βροντοφωνάξουν το μεσημέρι της Πέμπτης την αγανάκτησή τους για τις δηλώσεις άρνησης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού από τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη.

Στο σημείο αυτό, στην «καρδιά» της Αθήνας και με φόντο το ναό της Δημοκρατίας, θα πραγματοποιήσει στις 16:00 το απόγευμα την πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας της η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ).



Μία συγκέντρωση που, εκτός από την αγανάκτησή της στον κ. Φίλη, θα φωνάξει την αντίδρασή της για την απόσυρση του κεφαλαίου «Παρευξείνιος Ελληνισμός» από τη διδακτέα ύλη της Γ' Λυκείου, του μόνου κεφαλαίου με σαφή αναφορά στη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού και στον εμπαιγμό που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι νεοπρόσφυγες Πόντιοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση με το κόψιμο των συντάξεών τους.

«Δεν μπορώ να εκτιμήσω αυτή τη στιγμή πόσο κόσμο θα έχει η συγκέντρωσή μας, διότι στα δέκα χρόνια λειτουργίας της ΠΟΕ είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται κάτι τέτοιο. Πάντως, θα έρθουν στην Αθήνα σύλλογοι από ολόκληρη τη χώρα, ενώ μας παίρνουν τηλέφωνο για να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση και πολλοί μη ποντιακοί φορείς. Θα συνεννοηθούμε με τη ΓΑΔΑ, ώστε να τοποθετηθούν τα λεωφορεία σε ένα συγκεκριμένο σημείο και εκεί να οδηγηθούν πάλι όσοι ήρθαν στην Αθήνα μετά το τέλος της συγκέντρωσης», είπε στο pontos-news ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδος και Νήσων, Γιώργος Βαρυθυμιάδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα δοθεί μεγάλη προσοχή στην περιφρούρηση της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, αν και δεν υπάρχουν φόβοι για προβοκάτσια.

«Καλέσαμε τον κόσμο να έρθει στη συγκέντρωση με τα λάβαρα και τις φορεσιές τους, ώστε να δείξουμε σε όλους ποιοι είμαστε. Είμαστε Πόντιοι που έχουμε προσβληθεί από τις δηλώσεις του κ. Φίλη και όχι κάποιοι μπαχαλάκηδες», τόνισε ο κ. Βαρυθυμιάδης.

Πυρρίχειος έξω από τη Βουλή
Ένα δίωρο αναμένεται να διαρκέσει συνολικά η κινητοποίηση σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΠΟΣ Νότιας Ελλάδος και Νήσων. Στην πλατεία θα τοποθετηθούν ηχητικά συστήματα και θα καλωσορίσει τον κόσμο ο κ. Βαρυθυμιάδης ως επικεφαλής του οικοδεσπότη και διοργανωτή ΣΠΟΣ. Την κεντρική ομιλία θα κάνει ο πρόεδρος της ΠΟΕ, Χρήστος Τοπαλίδης.

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι θα βγουν στην οδό Φιλελλήνων και θα ανέβουν στην πάνω πλατεία Συντάγματος, όπου, ως συμβολική κίνηση που θα δείξει την αποφασιστικότητα του ποντιακού ελληνισμού να αγωνιστεί για τα δίκαια αιτήματά του, χορευτές θα παρουσιάσουν έξω από τη Βουλή τον Πυρρίχειο χορό.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την κατάθεση ψηφίσματος στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, από αντιπροσωπεία της ΠΟΕ.

http://www.pontos-news.gr/article/142930/pampontiaki-diadilosi-simera-sto-syntagma

ΠΡΕΖΑ TV
5-11-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: