Πέμπτη, Νοεμβρίου 05, 2015

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΝΕΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Δεν κατεύνασε την οργή των Ρουμάνων η παραίτηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα, με χιλιάδες να βγαίνουν για δεύτερη νύχτα στο Βουκουρέστι ζητώντας βαθύτερες τομές για αναδιάρθρωση του «διεφθαρμένου κράτους». Οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν και σε άλλες πόλεις, κινητοποιώντας συνομλικά περίπου 30.000. 

Ο πρόεδρος της χώρας αναμένεται να ξεκινήσει την Πέμπτη τις διαδικασίες για νέα κυβέρνηση, της οποίας πιθανώς να ηγείται τεχνοκράτης. Ο απερχόμενος Πόντα όρισε τον υπουργό Άμυνας, Μιρσέα Ντούσα, μεταβατικό πρωθυπουργό, κάτι που πρέπει να εγκρίνει ο πρόεδρος.


Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα βρισκόταν υπό πίεση τους τελευταίους μήνες, έχοντας γίνει ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός που έμπαινε στο στόχαστρο ερευνών για υποθέσεις διαφθοράς. 

Σταγόνα όμως που ξεχείλισε το ποτήρι είχε γίνει η πολύνεκρη πυρκαγιά σε κλαμπ του Βουκουρεστίου την περασμένη Παρασκευή: Ο υψηλός απολογισμός της αποδίδεται από αρκετούς στο μη σεβασμό των κανόνων ασφαλείας, ο οποίος με τη σειρά του θεωρείται ενδεικτικός της «εκτεταμένης» διαφθοράς στη ρουμανική κρατική μηχανή. 

Μετά τις πολυποληθείς διαδηλώσεις με αφορμή την πυρκαγιά την Τρίτη, ο Πόντα -που δεχόταν επίσης πίεση και από τον πρόεδρο της χώρας Κλάους Ιοάνις, ο οποίος προέρχεται από διαφορετικό κόμμα- υπέβαλε την παραίτησή του, αναλαμβάνοντας την «πολιτική ευθύνη» για το υπόβαθρο της τραγωδίας. 

Την Τετάρτη το βράδυ όμως, οι διαδηλωτές επέστρεψαν στους δρόμους. Περίπου 15.000 βγήκαν στο κέντρο του Βουκουρεστίου με συνθήματα εναντίον της διαφθοράς και ζητώντας «ριζική εξυγίανση» των κρατικών δομών. 

Διαδηλώσεις με τα ίδια συνθήματα έγιναν και στην Κλουζ, την Τιμισοάρα και την Κωνστάντζα. Συνολικά, όποως αναφέρει το Reuters, σε όλη τη χώρα οι διαδηλωτές υπολογίζεται ότι έφτασαν τους 30.000 (οι συμμετέχοντες δίνουν υψηλότερους αριθμούς).   

. in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
5-11-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: