Πέμπτη, Νοεμβρίου 05, 2015

ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΑΝΕΛ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΕΣ-ΤΟΥΣ ΨΕΚΑΣΑΝ Η ΚΑΤΙ "ΑΛΛΟ";

Αποσύρθηκε η τροπολογία για τις μικρές ζυθοποιίες από το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, καθώς εκτός από τους βουλευτές της Αντιπολίτευσης, την καταψήφισαν και οι ΑΝΕΛ της συμπολίτευσης και την ψήφισαν μόνο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που όμως αριθμούν 145.

«Η διάταξη δεν περνά στην Ολομέλεια» ήταν η χαρακτηριστική φράση του προεδρεύοντα Γεράσιμου Μπαλαούρα.


Την απόσυρση του άρθρου 52 για την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στις μικρές ζυθοποιίες είχε ζητήσει κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης.

«Αρνούμαι να πιστέψω ότι υπάρχει ελληνική κυβέρνηση που στραγγαλίζει τις 30 περίπου μικρές ελληνικές επιχειρήσεις και παίζει το παιχνίδι των μεγάλων επιχειρήσεων» είπε ο κ. Μανιάτης.

Την απόσυρση της διάταξης που αφορά στην φορολόγηση της ελληνικής μπύρας, ζήτησε, και ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, «ώστε να μπορέσουν να σταθούν όρθιες οι ελληνικές επιχειρήσεις και να μην καλυφθεί και ο χώρος αυτός από τις μεγάλες πολυεθνικές».

Αλλά και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, είχε ξεκαθαρίσει τις προηγούμενες ημέρες ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το κόμμα του τη συγκεκριμένη τροπολογία.

Αντίθετη και η ΓΣΕΒΕΕ

Την απόσυρση του άρθρου 52 είχε ζητήσει με επιστολή προς τη κυβέρνηση και τους βουλευτές η ΓΣΕΒΕΕ. 

Στην επιστολή τονίζεται ότι οι μειωμένοι συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης μπύρας έχουν θεσπιστεί κατ΄εφαρμογή της 92/83 Οδηγίας από την ΕΕ για την ανάπτυξη των μικρών και ανεξάρτητων ζυθοποιείων σε μια ενιαία αγορά που κυριαρχείται από τη δεσπόζουσα θέση των πολυεθνικών εταιριών παραγωγής και αποσκοπεί στην εξισορρόπηση των όρων του ανταγωνισμού που επιβάλλουν τόσο το μέγεθος όσο και οι πρακτικές των πολυεθνικών εταιρειών.

Με το άρθρο 52 του πολυνομοσχεδίου, υπογραμμίζει η ΓΣΕΒΕΕ, η κυβέρνηση θεσπίζει ακόμα ένα καθαρά εισπρακτικό μέτρο το οποίο πλήττει πρωτίστως έναν παραγωγικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας. 

Στην Ελλάδα η αγορά μπύρας ελέγχεται από δύο πολυεθνικές εταιρίες, που κατέχουν το 80%, ενώ το υπόλοιπο κατανέμεται κατά 8% σε εισαγόμενες μπύρες και κατά 12% σε μικρά και μεσαία ανεξάρτητα ελληνικά ζυθοποιία, που συμβάλουν στην περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη.

Η βία να βρεθούν άμεσα έσοδα για το δημόσιο, καταλήγει στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ, οδηγεί σε πολιτικές που ακόμα και εάν βραχυπρόθεσμα έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα ως προς το σκέλος των δημοσίων εσόδων, μεσοπρόθεσμα οι επιπτώσεις τους θα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς για την βιωσιμότητα παραγωγικών μονάδων της χώρας μας, την απασχόληση και φυσικά στην μείωση των εσόδων   . in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
5-11-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: