Τρίτη, Νοεμβρίου 10, 2015

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΑΙ

Αυξάνονται διαρκώς οι ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία στη χώρα μας ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και οικογενειών και υπέρ των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. 

Οι ιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ για την Υγεία (Health at a Glance 2015) ανέρχονται στο 30% των συνολικών δαπανών Υγείας, φέρνοντας μάλιστα τη χώρα στις πρώτες θέσεις -μαζί με το Μεξικό, την Κορέα και τη Χιλή- σε υψηλές ιδιωτικές πληρωμές, όταν ο μέσος όρος ιδιωτικών δαπανών Υγείας (out of pocket) στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 19%.


Κάτω από το 10% των δαπανών Υγείας είναι ιδιωτικές στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μάλιστα, η «ακριβή» Υγεία εξαναγκάζει τους Έλληνες να μην αντιμετωπίζουν τα προβλήματα υγείας.

Ενδεικτικό είναι ότι το 2013, ένας στους δέκα Έλληνες που αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας δεν έλαβε θεραπεία, κυρίως λόγω κόστους. Στην έκθεση γίνεται ειδική αναφορά στους ασθενείς οι οποίοι αν και αντιμετώπισαν πρόβλημα υγείας, δεν έλαβαν θεραπεία. Στο διάστημα της κρίσης υπερδιπλασιάστηκε το ποσοστό των πολιτών που δήλωσαν ότι αν και αντιμετώπισαν πρόβλημα υγείας δεν έλαβαν θεραπεία.

Το 2013, το 10% των Ελλήνων δήλωσε αδυναμία να ανταποκριθεί στις ιατρικές του ανάγκες με το ποσοστό να φτάνει στο 15% μεταξύ των ατόμων με χαμηλό εισόδημα. Κατά μέσο όρο στις χώρες της Ευρώπης το σχετικό ποσοστό είναι μόλις στο 3%.   http://www.902.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
10-11-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: