Τρίτη, Νοεμβρίου 10, 2015

«ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ» ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ

Τις δυνάμεις καταστολής επιστράτευσαν χτες κυβέρνηση και εργοδοσία, για να σπάσουν την απεργία στη «Γενική Ανακύκλωση ΑΕ» στα Γιάννενα, όπου με νέα 48ωρη οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις απολύσεις και στα σχέδια για μείωση των μισθών.
Οι δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν σε προσαγωγές τεσσάρων συνδικαλιστών από σωματεία της περιοχής που συμπαραστέκονται στους απεργούς, ενώ οι εργαζόμενοι σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα μπροστά από το εργοστάσιο, για να περιφρουρήσουν την απεργία τους, που συνεχίζεται.
Αργότερα το μεσημέρι, οι συνδικαλιστές αφέθηκαν ελεύθεροι. Για το θέμα έκανε τηλεφωνική παρέμβαση στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Μιλώντας στο webradio «902.gr», ο Χρήστος Λάζος από την Επιτροπή Αγώνα των απεργών κατήγγειλε την παρουσία των ΜΑΤ, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση, που στηρίζει ανοιχτά την εργοδοσία απέναντι στην πάλη των εργαζομένων για το δικαίωμα στη δουλειά.
Στο πλευρό των απεργών βρίσκονται σταθερά σωματεία, σύλλογοι και φορείς της πόλης, ενώ οι Σύλλογοι των ΟΤΑ, σε ένδειξη συμπαράστασης, αποφάσισαν να μη συλλέξουν και να μην παραδώσουν ανακυκλώσιμα υλικά για όσο διάστημα διαρκεί η απεργία.
Τους θέλουν πρόβατα για σφαγή
Η χτεσινή επέμβαση της αστυνομίας ήταν παράλληλα και ένα «μήνυμα» σε όποιον σηκώνει κεφάλι και αγωνίζεται ή δείχνει την αλληλεγγύη του εκεί που ξεσπάνε αγώνες, ιδιαίτερα μπροστά στην πανεργατική πανελλαδική απεργία της Πέμπτης 12/11.
Από αυτή τη σκοπιά, η πρόκληση κυβέρνησης και εργοδοσίας δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Γι' αυτό σωματεία και φορείς των Ιωαννίνων οργάνωσαν χτες το απόγευμα πικετοφορία στην πόλη, ενημερώνοντας πλατιά το λαό για τις εξελίξεις στην «Ανακύκλωση» και για την απεργία στις 12 Νοέμβρη, καλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Η απεργία για χτες Δευτέρα και σήμερα Τρίτη αποφασίστηκε σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην «Ανακύκλωση», που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από τις 2 Νοέμβρη.
Στη Γενική Συνέλευση, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε με εκπρόσωπο της εταιρείας. Εκεί τους ανακοινώθηκε ότι η εργοδοσία προχωράει σε 17 απολύσεις εργαζομένων, επικαλούμενη τη μείωση της πρώτης ύλης που έχουν για επεξεργασία.
Η αλήθεια, όμως, για τις απολύσεις φάνηκε ξεκάθαρα όταν ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας επεσήμανε ότι και οι εναπομείναντες εργαζόμενοι είναι πολλοί, αφού την ίδια στιγμή η εταιρεία λειτουργεί ίδιου μεγέθους εργοστάσιο στην Τρίπολη με μόνο 17 εργαζόμενους!
«Η θέση αυτή σημαίνει ότι οι 17 απολύσεις είναι μόνο η αρχή. Στόχος της είναι να μειώσει όσο περισσότερο μπορεί το κόστος με εντατικοποίηση της δουλειάς, για ν' αυξήσει τα κέρδη της» σημειώνει σε ανακοίνωση το Σωματείο.
Συνεχίζουν και στο Ηράκλειο
Με αποφασιστικότητα συνεχίζουν την κινητοποίηση οι εργαζόμενοι και στην «Ανακύκλωση» στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου η νέα εργοδότρια εταιρεία προσπαθεί να τους απολύσει και να προσλάβει νέους, πιο φτηνούς.
Οι εργαζόμενοι βρίσκονται καθημερινά στην πύλη της «Ανακύκλωσης» και τις επόμενες μέρες, μαζί με τη συμμετοχή τους στην απεργία της Πέμπτης, σχεδιάζουν μια σειρά από παρεμβάσεις για να μεγαλώσουν την πίεση στην εργοδοσία και τη δημοτική αρχή (έχει την ευθύνη της διαχείρισης του εργοστασίου), ώστε να ανακληθούν οι απολύσεις και να πιάσουν όλοι δουλειά, με τα ίδια δικαιώματα που είχαν έως τώρα. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνει και τριμερής στο υπουργείο Εργασίας.  http://www.rizospastis.gr/



ΠΡΕΖΑ TV
10-11-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: