Τρίτη, Δεκεμβρίου 08, 2015

1,3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΥΠΟΠΤΑ ΑΦΜ!

του Μάνου Κακλαμάνου

Mια τεράστια βάση δεδομένων, με το σύνολο των ΑΦΜ (φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων) που έχουν εμπλακεί σε όλες τις λίστες ύποπτων για φοροδιαφυγή -Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, Μπόργιανς κ.λπ.- έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών ως ένα «υπερ-όπλο» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Αυτή η βάση, που συνολικά περιλαμβάνει 1,3 εκατομμύρια ύποπτα ΑΦΜ, θα λειτουργήσει ως «εργαλείο» με το οποίο θα γίνουν οι διασταυρώσεις και των 10.588 ονομάτων Ελλήνων καταθετών σε ελβετικές τράπεζες που περιλαμβάνει η καινούρια λίστα (Μπόργιανς), την οποία παρέδωσαν στην Ελλάδα οι φορολογικές αρχές της βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

Ηδη, το υπουργείο Οικονομικών -σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και με αιχμή τη γενική γραμματεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς- έχει δομήσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο, τεσσάρων συγκεκριμένων βημάτων, βάσει του οποίου θα διενεργούνται στο εξής οι έλεγχοι κατά της φοροδιαφυγής. Αυτή ακριβώς η συγκροτημένη προεργασία δίνει στον υπουργό Αναπληρωτή Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, την αισιοδοξία να τονίζει στους στενούς του συνεργάτες ότι «το επόμενο διάστημα θα έχουμε εκπλήξεις στον τομέα της φοροδιαφυγής».


Μάλιστα, δεδομένου ότι στον προϋπολογισμό του 2016 συμφωνήθηκε να μην περιληφθούν καθόλου έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής (αφού θεωρείται ότι αυτά δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν), τα ποσά που θα προκύψουν δεν θα περιλαμβάνονται σε κανένα «στόχο».

Αρα, θα μπορούν άμεσα να αξιοποιηθούν για την ελάφρυνση των μέτρων και το ποσό των 5,7 δισ. ευρώ που έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό να μειωθεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου!

ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΒΗΜΑΤΑ

Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο που έχει καταρτισθεί στο υπουργείο Οικονομικών για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων εφαρμόζεται, για πρώτη φορά, στη λίστα Μπόργιανς, που περιλαμβάνει λογαριασμούς Ελλήνων καταθετών σε ελβετικές τράπεζες, με συνολικό υπόλοιπο 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα το 2006 και 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα το 2008. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα λίστα θα ελεγχθεί σε τέσσερα βήματα:

1. Σε αντίθεση με τη λίστα Λαγκάρντ, που επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ πήγαινε από υπουργικό γραφείο σε υπουργικό γραφείο και, τελικά, «παράπεφτε» από τα «γαλαζοπράσινα» συρτάρια, η λίστα Μποργιανς δεν πέρασε καν μπροστά από τα μάτια του Τρ. Αλεξιάδη και του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου. Από τις 9πμ της ίδιας ημέρας που παραλήφθηκε, δόθηκε ξεκάθαρη εντολή να παραδοθεί κατευθείαν στους οικονομικούς εισαγγελείς.
Μάλιστα, παρά την εντολή, οι υπηρεσίες καθυστέρησαν να παραδώσουν τη λίστα, επικαλούμενες διάφορα νομικά θέματα, με συνέπεια ο οικονομικός εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανάσιου, που μετέβη στο υπουργείο για να την παραλάβει να αποχωρήσει -αρχικά- άπρακτος. Μετά από νέα παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας, τελικά η λίστα παραδόθηκε στις 10 το βράδυ! Αυθημερόν -έστω και με μικρή καθυστέρηση- δηλαδή, ενώ η λίστα Λαγκάρντ «βολόδερνε» τρία χρόνια, παρότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις γνώριζαν ότι τα αδικήματα παραγράφονταν στις 31/12/2015 (προθεσμία που πήρε ένα χρόνο παράταση με νομική ρύθμιση Αλεξιάδη).

2. Ο έλεγχος θα γίνει με όπλα: α) ειδικό λογισμικό, β) ειδική εκπαίδευση των ελεγκτών, γ) ειδική ομάδα νομικής στήριξης που θα λύνει τα όποια νομικά θέματα προκύπτουν, αλλά και θα προστατεύει τους ελεγκτές από απειλές για αγωγές και νομικές πιέσεις, δ) πλήρη συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων: οικονομικών υπηρεσιών, οικονομικών εισαγγελέων, οικονομικής αστυνομίας (έχει, ήδη, συμφωνηθεί με τον υπουργό αναπληρωτή Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, να συνδράμει στην τιτάνια προσπάθεια) κ.λπ., ε) συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα προόδου, τα οποία θα επιβεβαιώνονται μηνιαίως.

3. Με την απευθείας παράδοση της λίστας στους οικονομικούς εισαγγελείς διασφαλίστηκε η προστασία της από κάθε είδους παρεμβάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ήδη, έχουν σπάσει τα τηλέφωνα στα γραφεία των υπουργείων που θα χειριστούν τη λίστα. «Φίλοι», «ενδιαφερόμενοι», «λογιστές», «παλιοί συμφοιτητές» και κάθε είδους μεσολαβητές προσπαθούν να εκμαιεύσουν πληροφορίες για τα ονόματα που περιλαμβάνει η λίστα. Πέφτουν, όμως, σε τοίχο.

4. Το νομοσχέδιο που φέρνει ο Τρ. Αλεξιάδης προς ψήφιση για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων θα λειτουργήσει ως η τελευταία ευκαιρία νομιμοποίησης για όσους από τα 1,3 εκατ. ΑΦΜ θέλουν να γλιτώσουν την τσιμπίδα του ελέγχου. Μετά, όποιο αδήλωτο περιουσιακό στοιχείο εντοπίζεται οπουδήποτε και οποτεδήποτε θα δεσμεύεται και άμεσα θα αρχίζει ο έλεγχος.


500 εκατ. ευρώ περισσότερα έσοδα το Νοέμβριο!

Ηδη αποδίδει ο μηχανισμός που έχει «χτίσει» ο υπουργός Αναπληρωτής Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, για την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Ετσι, μετά την εντυπωσιακή επίδοση του Οκτωβρίου 2015 (όταν συγκεντρώθηκαν 714 εκατ. ευρώ περισσότερα από τον περσινό Οκτώβριο) και ο Νοέμβριος εκπλήσσει θετικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι και τον προηγούμενο μήνα τα έσοδα ξεπέρασαν κατά περίπου 500 εκατ. τα αντίστοιχα του Νοεμβρίου 2014.

Ολα αυτά, μάλιστα, σε σύγκριση με το έτος του πολυδιαφημισμένου «success story» του Σαμαρά, οι επιδόσεις του οποίου γίνονται… σκόνη ήδη από την πρώτη χρονιά της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Παρά τα capital controls, παρά τη σκληρή διαπραγμάτευση και τον πόλεμο από τους δανειστές και τους «γαλαζοπράσινους» φίλους τους, παρά τις εκλογές κ.ο.κ.! Κατά τα άλλα, κάποιοι επιμένουν στα ψέματα ότι δήθεν το 2015 «καταστράφηκε η ελληνική οικονομία»…

Οπως τονίζει ο Τρ. Αλεξιάδης στους στενούς του συνεργάτες, είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ το δημόσιο εισέπραξε 918 εκατ. ευρώ (από το σύνολο των 2,65 δισ. που αναμένονται συνολικά). Αντίστοιχα, πέρσι από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ είχαν εισπραχθεί 200 εκατ. ευρώ λιγότερα!

δημοσιεύθηκε Στο ΧΩΝΙ της Κυριακής, 6 Δεκεμβρίου

http://www.toxwni.gr/xoni-apokleistika/item/83932-1-3-ekatommyria-ypopta-afm

ΠΡΕΖΑ TV
8-12-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: