Πέμπτη, Δεκεμβρίου 03, 2015

ΈΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ

Τεταμένη είναι και πάλι η κατάσταση στην Ειδομένη, καθώς οικονομικοί μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη επιχειρούν να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ, ενώ επιτίθενται με πέτρες σε πρόσφυγες στους οποίους επιτρέπεται η διέλευση.

Σύμφωνα με το Mega, στο σημείο κατευθύνονται αστυνομικές δυνάμεις από τη Θεσσαλονίκη.

Περίπου 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο σημείο τις τελευταίες ημέρες, χωρίστηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα. Η μια ομάδα έκλεισε τα σύνορα και ξεκίνησε πετροπόλεμος, με την άλλη ομάδα, αυτή των προσφύγων που τους επιτρέπεται η είσοδος στην ΠΓΔΜ.



«Κανένας δεν θα περάσει (τα σύνορα), εάν δεν περάσουμε κι εμείς» φωνάζουν οι οικονομικοί μετανάστες, αντιδρώντας στην απόφαση των αρχών της ΠΓΔΜ να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα μόνο των προσφύγων. 

Στο σταθμό της Ειδομένης βρίσκεται τρένο, στο οποίο θα μπορούν να επιβιβαστούν όσοι θέλουν να επιστρέψουν είτε στη Θεσσαλονίκη είτε στην Αθήνα.

Επεισόδια σημειώθηκαν και το βράδυ της Τετάρτης, όταν οικονομικοί μετανάστες από το Πακιστάν, το Μαρόκο και το Ιράν επιχείρησαν να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από σημείο όπου τα Σκόπια δεν έχουν ακόμη ανυψώσει φράχτη. 

Οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ απάντησαν με τη ρίψη χημικών, απωθώντας τους μετανάστες στην ουδέτερη ζώνη, ενώ σύμφωνα με το Reuters τουλάχιστον ένας αστυνομικός έριξε προειδοποιητικά πυρά στον αέρα. Κατά ορισμένες πληροφορίες, το επεισόδιο σημειώθηκε σε ελληνικό έδαφος. in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: