Δευτέρα, Δεκεμβρίου 14, 2015

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ

Την Τρίτη θα συζητηθεί με την παγιωμένη διαδικασία του κατεπείγοντος στην Ολομέλεια της Βουλής το πακέτο προαπαιτούμενων, που κατατέθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Βουλή.

Ικανοποιώντας τις αξιώσεις της ΕΕ, των δανειστών και της ντόπιας πλουτοκρατίας, η κυβέρνηση συνεχίζει το αντιλαϊκό της έργο σε βάρος εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων, με κύριο στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας τραπεζών και funds.


Από τη λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ως σημεία αιχμής εκείνα των «κόκκινων δανείων» επιχειρήσεων και στεγαστικών (τα οποία δεν έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη) και του «νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων». Επίσης, την επιτάχυνση των χρηματοδοτούμενων έργων από το ΕΣΠΑ και την ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής χρημάτων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. 

Τα υπόλοιπα μέτρα που δεν περιέχονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ρυθμίσεις για τη ΓΓΔΕ, θα έρθουν το επόμενο διάστημα, με μορφή που ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί, είτε μέσω Προεδρικού Διατάγματος είτε μέσω υπουργικών αποφάσεων.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου η συζήτησή του θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας και αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ. Στην Ολομέλεια θα εισαχθεί και θα συζητηθεί την Τρίτη σε μία μόνο συνεδρίαση με την γνωστή και απαράδεκτη διαδικασία του κατεπείγοντος. 

Την Τετάρτη εξάλλου, την επομένη της ψήφισής του, συγκαλείται η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, προκειμένου να δώσει και τυπικά το «πράσινο φως» για την εκταμίευση δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ προς το ελληνικό κράτος.

Υπενθυμίζεται πως στις ρυθμίσεις για κόκκινα δάνεια, δεν περιλαμβάνονται προσωρινά, εκείνα των στεγαστικών δανείων για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών, καθώς το θέμα θα συζητηθεί το Γενάρη και οι ρυθμίσεις θα έρθουν μαζί με την επόμενη δέσμη των αντιλαϊκών μέτρων.

Στο ίδιο πακέτο θα ενταχθεί και το ζήτημα των «προβληματικών» δανείων για τις επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται ως «μικρομεσαίες», ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με τον προσδιορισμό των εν λόγω επιχειρήσεων.

Τα «κόκκινα δάνεια»

Τα κόκκινα δάνεια παραδίδονται στα «κοράκια» των funds και ανώνυμων εταιρειών οι οποίες έχουν έδρα στην Ελλάδα ή έχουν ανοίξει νόμιμα υποκαταστήματα στη χώρα μας.

Τα κέρδη τους είναι πλήρως εξασφαλισμένα, καθώς οι εταιρείες αυτές αγοράζουν τα δάνεια σε μικρότερη τιμή από την ονομαστική αξία του δανείου και έρχονται σε συνεννόηση με τον δανειολήπτη ή να τους τα ξεπληρώσει ή να προχωρήσουν σε κατάσχεση.

Προβλέπεται άρση του τραπεζικού απορρήτου, διορία 12 μηνών στους δανειολήπτες για να διευθετήσουν τα δάνειά τους αλλά και δυνατότητα ανάθεσης της διαχείρισης και εξυπηρετούμενων δανείων, μόνο όμως μαζί με απαιτήσεις από μη εξυπηρετούμενα δάνεια του ίδιου οφειλέτη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Το πιστωτικό ίδρυμα θα μπορεί να ενισχύσει άμεσα τη ρευστότητά του εισπράττοντας άμεσα ένα τμήμα της αμοιβής του, το οποίο είναι αμφίβολο αν θα το εισέπραττε με αναγκαστική εκτέλεση και σε κάθε περίπτωση θα το εισέπραττε πολύ αργότερα». Το γεγονός ότι στις πλάτες των δανειοληπτών εταιρείες και τράπεζες κερδίζουν αποδεικνύεται και από την παρακάτω παράγραφο του νομοσχεδίου που αναφέρει: «Από την άλλη πλευρά, ο δανειολήπτης θα μπορεί να λάβει από τον εκδοχέα πολύ ευνοϊκότερες προτάσεις ρύθμισης, από ό,τι θα μπορούσε να λάβει από το πιστωτικό ίδρυμα, διότι ο εκδοχέας θα έχει αγοράσει την απαίτηση σε τιμή μικρότερη της ονομαστικής της αξίας και επομένως μία πρόταση ρύθμισης, που θα ήταν ζημιογόνα για το πιστωτικό ίδρυμα και δεν θα μπορούσε να προταθεί από αυτό, θα είναι κερδοφόρα για τον εκδοχέα».

Στο νομοσχέδιο καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την αδειοδότηση των «Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων και των Εταιρειών Μεταβίβασης Απαιτήσεων» (εταιρειών και funds που θα αναλάβουν τη διαχείριση κόκκινων δανείων) το ελάχιστο ύψος του μετοχικού κεφαλαίου των οποίων πρέπει να είναι 100.000 ευρώ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη μεταβίβαση απαιτήσεων από συμβάσεις χορήγησης κάθε μορφής δανείων και πιστώσεων, τα οποία έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και άρση του τραπεζικού απορρήτου αλλά και το «ότι απαιτήσεις από δάνεια ή και πιστώσεις που εξυπηρετούνται δύνανται να ανατίθενται προς διαχείριση μόνο μαζί με απαιτήσεις κατά των ίδιων οφειλετών».

Μισθολόγιο Δημοσίων Υπαλλήλων

Οι διατάξεις του δεύτερου κεφαλαίου επανακαθορίζουν το μισθολογικό καθεστώς που διέπει τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΟΤΑ α' και β' βαθμού, των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ καθώς και του προσωπικού των ΔΕΚΟ.

Ο βασικός μισθός για υπαλλήλους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης καθορίζεται σε 780 ευρώ, ενώ για τους υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε 780 ευρώ επί συντελεστή 1,10 (858 ευρώ), για εκείνους με Τεχνολογική Εκπαίδευση σε 780 ευρώ με συντελεστή 1,33 (1.037 ευρώ) και για Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση 780 ευρώ επί 1,40 (1.092 ευρώ).

Ουσιαστικά η συγκυβέρνηση με το νέο μισθολόγιο, προχωρά σε παραπέρα μείωση των μισθών. Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2016 που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη συγκυβέρνηση, αποτυπώνει ακριβώς αυτή την τάση, αφού οι «μισθολογικές δαπάνες» μειώνονται κατά 18,3 εκατ. ευρώ. Η παραπέρα μείωση του «μισθολογικού κόστους» προβλέπεται ρητά και από το Μεσοπρόθεσμο του 2015 όπως και από το 3ο Μνημόνιο.

Το ξεπάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων (χρονοεπίδομα), σε συνδυασμό με τη χορήγηση του μισθολογικού κλιμακίου κάθε τρία αντί για δύο χρόνια που ήταν μέχρι τώρα (για τις κατηγορίες Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), οδηγεί αυτόματα σε ονομαστική μείωση των αποδοχών.

Ταυτόχρονα, για όσους παίρνουν τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά», η μισθολογική ωρίμανση θα εξακολουθεί να είναι παγωμένη, ώσπου να εξισωθούν οι αποδοχές των υπαλλήλων αυτών με όσους δεν παίρνουν την «προσωπική διαφορά».

Επίσης, η σύνδεση του νέου μισθολογίου με το νέο Ασφαλιστικό,σε συνδυασμό με την αύξηση των εισφορών των εργαζομένων (6,67%) για παροχές Υγείας - Ασφάλιση, την κατάργηση των ΒΑΕ σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων (επίδομα 150 ευρώ) θα οδηγήσει σε ονομαστική μείωση των μισθών.

Claw back στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την εφαρμογή του claw back και στις δαπάνες των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ που πρακτικά περιορίζει τη δαπάνη για τα φάρμακα, σε βάρος ασθενών και ασφαλισμένων.   

Το μέτρο του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής χρημάτων προς το κράτος, έως τώρα ίσχυε στις φαρμακευτικές δαπάνες των νοσοκομείων του ΕΣΥ, άλλων κρατικών δομών παροχής υπηρεσιών υγείας και των ιδιωτικών κλινικών.

Προβλέπει ότι θα λειτουργεί μηχανισμός αυτόματης επιστροφής των χρημάτων, όταν θα ξεπερνούν τα καθορισμένα όρια τα οποία μειώνονται σταδιακά μέχρι το 2018. Συγκεκριμένα καθορίζονται σε 570 εκ. Ευρώ για το 2016, σε 550 εκατ. Ευρώ για το 2017 και 530 εκατ. Ευρώ για το 2018. 

Να θυμίσουμε πως η ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη όπως και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, αφορά κυρίως φάρμακα υψηλού κόστους. Ενδεχομένως, ο μειωμένος προϋπολογισμός των νοσοκομείων να οξύνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα στην επάρκεια και στην έγκαιρη προμήθεια αυτών των φαρμάκων για ανθρώπους με χρόνιες, σπάνιες, σοβαρές ασθένειες.

   http://www.902.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
14-12-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: