Τρίτη, Δεκεμβρίου 22, 2015

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΤΑ FUNDS ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΤΣΑΚΙΣΟΥΝ

Της Νένας Μαλλιάρα
Μόνο funds τα οποία θα δεσμευτούν ότι θα βάλουν "φρέσκο" χρήμα στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, αναμένεται να λάβουν άδεια για τη δραστηριοποίησή τους στη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων στην εγχώρια αγορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, κατά τις επαφές των ενδιαφερομένων με την ΤτΕ και την κυβέρνηση, οι οποίες έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα, το "προαπαιτούμενο" της  ελληνικής πλευράς είναι η εισροή νέων κεφαλαίων στις επιχειρήσεις προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ανασύστασης επιχειρηματικών κλάδων που με τη σειρά τους θα συμβάλουν στην επανεκκίνηση της Οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, η δραστηριοποίηση των ξένων funds στη διαχείριση των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων αντιμετωπίζεται ως μορφή άμεσης ξένης επένδυσης και όχι απλά ως πώληση προβληματικού ενεργητικού των τραπεζών.

Οι πρώτες άδειες για την ίδρυση εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να δοθούν από την ΤτΕ το προσεχές δίμηνο. Μέχρι τότε, θα έχει εξειδικευτεί και το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και των στεγαστικών δανείων εκτός της πρώτης κατοικίας.  Επομένως, μέχρι να γίνουν οι πρώτες αδειοδοτήσεις, η κάθε τράπεζα ξεχωριστά θα έχει το χρόνο να εξειδικεύσει το πώς ακριβώς θα χρησιμοποιήσει τις επιλογές του θεσμικού πλαισίου με στόχο το βέλτιστο αποτέλεσμα: θα δημιουργήσει ξεχωριστό φορέα διαχείρισης σε συνεργασία με ξένο fund (joint venture), θα έχει σχέση αποκλειστικής συνεργασίας με την εταιρεία που θα ιδρύσει ξένο fund στην Ελλάδα, ή θα επιλέξει να εκχωρήσει δάνεια σε funds που θα λειτουργήσουν αυτόνομα στην ελληνική αγορά;  
Όπως αναφέρουν στελέχη τραπεζών στο Capital.gr, το μοντέλο διαχείρισης που θα ακολουθήσουν αρχικά οι τράπεζες θα ενεργοποιεί συνδυαστικά με τις συνεργασίες με τα funds, τις εσωτερικές δομές διαχείρισης των τραπεζών. Στόχος θα είναι η βελτιστοποίηση του τελικού αποτελέσματος με τη δημιουργία "ανταγωνισμού" μεταξύ των δύο δομών. Το σύστημα αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει για την επόμενη διετία κατά την οποία σταδιακά ολοένα και μεγαλύτερος όγκος προβληματικών δανείων θα περνάει στη διαχείριση των εξειδικευμένων funds.
Εν τω μεταξύ, βασικό θέμα προς ρύθμιση παραμένει το πώς θα διευθετηθούν επιχειρηματικά δάνεια που έχουν από κοινού οι τράπεζες και στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η ομαδοποίηση δανείων ανά κλάδο. Tο σύνολο των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων ανέρχεται σε 35 – 40 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ υπολογίζεται πως αφορούν κοινοπρακτικά δάνεια. Συνεπώς, για τα δάνεια αυτά θα πρέπει να δημιουργηθούν κοινοπρακτικά σχήματα με τη συμμετοχή ξένων και ελληνικών τραπεζών, τα οποία θα αναλάβουν τη διαχείριση ολόκληρων προβληματικών κλάδων. Αρχικό ζητούμενο των κοινοπρακτικών σχημάτων θα είναι η διαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες της κάθε υπερχρεωμένης επιχείρησης του κλάδου ούτως ώστε αυτοί να συμμετάσχουν και με δικά τους κεφάλαια στην αναδιάρθρωση της επιχείρησης. 
Σημειώνεται ότι η έκθεση που έχει υποβάλει η Nomura στο Υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τη δραστηριοποίηση των ξένων εταιρειών στη διαχείριση "κόκκινων" δανείων, προτείνει οι υφιστάμενοι μέτοχοι να συμμετέχουν με ποσοστό 8% του μεταφερόμενου δανείου προς αναδιάρθρωση.  
http://www.capital.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
22-12-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: