Τρίτη, Ιανουαρίου 26, 2016

ΣΤΟΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΘΕΤΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Της Νένας Μαλλιάρα 
Στόχους για το ύψος των πλειστηριασμών στις οποίες θα προβεί έκαστη, θέτουν οι τράπεζες, έχοντας αποφασίσει να ενεργοποιήσουν όλα τα "όπλα" προκειμένου να ανακτήσουν οφειλές από "κόκκινα" δάνεια.
Οι πλειστηριασμοί θα αποτελέσουν πραγματικότητα για το 2016, καθώς πλέον οι τράπεζες καλούνται να διαχωρίσουν τους οφειλέτες δανειολήπτες σε συνεργάσιμους και μη, προσφέροντας κάθε δυνατή λύση σε όσους επιθυμούν να εξυπηρετούν τις οφειλές τους και "τιμωρώντας" όσους ανήκουν στην τάξη των στρατηγικών κακοπληρωτών. Με νομοθετημένο το "δίχτυ" κοινωνικής προστασίας για όσους είναι πραγματικά αδύναμοι να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, το τοπίο για τους υπόλοιπους δανειολήπτες αναμένεται να αλλάξει πλήρως μετά το Πάσχα, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει το ποιοι ανήκουν στους δυνάμενους αλλά μη συνεργάσιμους και ποιοι συνεργάζονται με την τράπεζά τους για την εξυπηρέτηση του δανείου τους. 

Ήδη τον Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2015 οι τράπεζες απέστειλαν στους δανειολήπτες τις πρώτες επιστολές με τις οποίες τους καλούν να σπεύσουν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους εφόσον βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 30 ημερών. Οι επιστολές "αγνοήθηκαν" από το 90% των δανειοληπτών. Φεβρουάριο και Μάρτιο, όμως, οι τράπεζες θα αποστείλουν τις τελικές επιστολές με τις οποίες θα καθιστούν σαφές ότι όποιος δεν προβεί σε ρύθμιση του δανείου του, ο πλειστηριασμός του ακινήτου του θα είναι μονόδρομος άμεσα.
Σημειώνεται ότι τα τελευταία 4 – 5 χρόνια οι τράπεζες δεν προχωρούσαν ουσιαστικά σε πλειστηριασμούς (και στους περισσότερους που συμμετείχαν δεν ήταν οι επισπεύδουσες), αλλά αυτό θα αλλάξει από φέτος. Προφανώς δεν θα υπάρξει καταιγισμός πλειστηριασμών, αφού σε μια τέτοια περίπτωση η κάθε τράπεζα θα βρισκόταν με 50.000 ακίνητα προς εκπλειστηρίαση, επωμιζόμενη υψηλότατο κόστος τόσο για το στάδιο από τη συντήρηση, φύλαξη και πληρωμή φόρων μέχρι τον πλειστηριασμό των ακινήτων. 
Επιπλέον, οι μαζικοί πλειστηριασμοί είναι απαγορευτικοί τόσο διότι θα δημιουργούσαν υπερπροσφορά ακινήτων και κατάρρευση των τιμών, όσο και διότι δεν θα τους "άντεχε" το δικαστικό σύστημα. 
Με βάση τις παραμέτρους αυτές, οι τράπεζες καταρτίζουν τώρα τους στόχους για το ύψος των πλειστηριασμών στις οποίες θα προχωρήσει η καθεμία ξεχωριστά και συνολικά ως τραπεζικό σύστημα. Όπως έχει επισημάνει το Capital.gr, οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν από "προκλητικούς" στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά και από την επαρχία όπου οι κλειστές κοινωνίες γνωρίζουν πολύ καλά ποιος έχει περιουσία να εξυπηρετήσει το δάνειό του και ποιος όχι. Σύμφωνα με τις τράπεζες, οι πρώτοι πλειστηριασμοί θα έχουν χαρακτήρα "παραδειγματισμού", λειτουργώντας και στη λογική της αποκατάστασης κουλτούρας πληρωμών.
Σημειώνεται ότι οι χρονιές "αιχμής" των πλειστηριασμών ήταν το 2008 και 2009, οπότε διενεργήθηκαν 43.000 και 52.000 πλειστηριασμοί αντίστοιχα. Έκτοτε, σημειώθηκε κατακόρυφη πτώση, με το 2013 να γίνονται 19.200 πλειστηριασμοί, το 2014 να υποχωρούν στις 16.000 και πέρσι (ακόμη δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία) πρακτικά να μηδενίζονται.  http://www.capital.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
26-1-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: