Παρασκευή, Ιανουαρίου 15, 2016

ΝΕΟ "ΕΜΠΟΔΙΟ" ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΠ ΠΡΙΝ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ

«Ναυμαχίες» μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΟΛΠ, αλλά και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου με τον υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα, με «φόντο» την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Την Πέμπτη, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις μετά το άνοιγμα των προσφορών για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών. Κατά πληροφορίες, τα 11 από τα 13 μέλη του συμβουλίου αποφάσισαν ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της αλληλογραφίας μεταξύ ΟΛΠ και ελληνικού Δημοσίου, δεν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης παραχώρησης.


Αυτό που επικαλούνται κάποια από τα μέλη του συμβουλίου του ΟΛΠ είναι ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν προχώρησε σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς για την εν λόγω σύμβαση.

Επίσης αποφασίστηκε η διεύρυνση σχετικής επιτροπής που είχε δημιουργηθεί το 2014 για το θέμα αυτό, ενώ ζητείται από το ΤΑΙΠΕΔ και τα εμπλεκόμενα υπουργεία αναδιαπραγμάτευση της εν λόγω σύμβασης και αν εγκρίνεται η τροποποίησή της, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 15.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ δεν ψήφισε και απείχε της διαδικασίας ενώ ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ, που ήταν αρνητικός, φέρεται να ανέφερε ότι έως τώρα με τη σύμβαση παραχώρησης έχει τηρηθεί η νομιμότητα από τα συναρμόδια υπουργεία.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η συνεδρίαση έγινε μετ' εμποδίων καθώς υπήρξε ένα τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας που αποδείχθηκε φάρσα, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησε με σημαντικές απουσίες, όπως του εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ και του δημάρχου Πειραιά.

Επίσης την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη αναμένεται να εξετάσει το ΤΑΙΠΕΔ την βελτιωμένη προσφορά από την Cosco για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Στην ανακοίνωσή του το Ταμείο δεν έκανε γνωστό ούτε το περιεχόμενο της έκθεσης των αποτιμητών, ούτε αυτό της προσφοράς της Cosco.

Ωστόσο δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι η προσφορά είναι κοντά στα 700 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 350 εκατ. ευρώ για επενδύσεις τα επόμενα πέντε χρόνια.

Εν τω μεταξύ την Τετάρτη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας άφησε νέες αιχμές κατά του ΤΑΙΠΕΔ για την διαγωνιστική διαδικασία.

Απαντώντας σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην ΕΡΤ, σχετικά με την κατάθεση μόνο μιας προσφοράς (από την Cosco) για τον ΟΛΠ είπε ότι «τη διαγωνιστική διαδικασία και την ευθύνη της, την έχει το ΤΑΙΠΕΔ. Νομίζω ότι καλό θα ήταν το ΤΑΙΠΕΔ να απαντήσει σε αυτό. Πάντως, εκείνο που μπορούμε πραγματικά να σχολιάσουμε είναι ότι, το να είναι μία μόνο προσφορά για ένα διεθνή διαγωνισμό, δεν είναι ότι καλύτερο.»

Πρόσθεσε, επίσης, ότι: «Δε θα αναφερθώ στο γεγονός ότι η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ δεν ήταν στις προγραμματικές μας στοχεύσεις, όμως οι εξελίξεις οδήγησαν στο να αποδεχθούμε αυτή την προοπτική και θα την υπηρετήσουμε με τον πιο συστηματικό τρόπο, για την μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους και του δημοσίου συμφέροντος, όπως σας είπα. Στην κατεύθυνση αυτή, το ρόλο πια τον έχει η κυβέρνηση και δε μπορεί να τον έχει το ΤΑΙΠΕΔ».

Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωση του Τομέα Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ σημειώνεται ότι «για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην εξελισσόμενη διαδικασία διάθεσης ποσοστού 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΟΛΠ ΑΕ, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά, στην τήρηση των διαφανών διαδικασιών και στη διασφάλιση του Δημοσίου συμφέροντος».

Διονύσης Βυθούλκας 
in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
15-1-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: