Τετάρτη, Ιανουαρίου 20, 2016

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΓΙΑ «ΕΚΔΙΩΞΗ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ»

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει σε αναφορά της ότι έχει στοιχεία πως οι κουρδικές δυνάμεις στο ημι-αυτόνομο βόρειο Ιράκ έχουν εξαπολύσει «συντονισμένη εκστρατεία» για να απομακρύνουν αραβικούς πληθυσμούς από την περιοχή. 

Oι Κούρδοι έχουν απορρίψει ως αβάσιμες παλιότερες ανάλογες κατηγορίες.

Η αναφορά, που βασίζεται σε επιτόπια έρευνα και μαρτυρίες και δημοσιεύτηκε την Τρίτη, μιλά για καταστροφή χωριών ως «αντίποινα» για φερόμενη υποστήριξη τοπικών πληθυσμών στην τζιχαντιστική ISIS. 


Οι πεσμέργκα, υποστηρίζει, έχουν προχωρήσει σε καταστροφές χωριές με μπουλντόζες, εμπρησμούς και ανατινάξεις κτιρίων. «Η απομάκρυνση αμάχων και η σκόπιμη καταστροφή σπιτιών και ιδιοκτησίων χωρίς στρατιωτικό λόγο μπορεί να ισοδυναμεί με εγκλήματα πολέμου» υποστηρίζει η αναφορά. 

Η οργάνωση αναφέρεται σε 13 χωριά και κωμοπόλεις, επικαλούμενη μαρτυρίες «πάνω από 100 ατόμων». Περιλαμβάνει και δορυφορικές εικόνες από περιοχές στη Νινευή, το Κιρκούκ και την Ντιγάλα.

Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι η κουρδική «εκστρατεία» είναι απόπειρα αντιστροφής ανάλογης διαδικασίας «εξαραβισμού» του βόρειου Ιράκ που είχε ξεκινήσει ήδη από τον Σαντάμ Χουσεΐν.  IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
20-1-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: