Τρίτη, Ιανουαρίου 19, 2016

Ν. ΠΑΠΠΑΣ: «ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΠΑΓΟ ΣΤΟΥΣ... ΕΣΚΙΜΩΟΥΣ;»

Ο υπουργός Επικρατείας υπενθύμισε πως ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες είναι υποχρέωση της χώρας

Μιλώντας στη Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, ο υπουργός Επικρατείας κατ' αρχάς χαιρέτισε την υπερψήφιση -νωρίτερα- της τροπολογίας για τη διεύρυνση των μελών του ΕΣΡ με πλειοψηφία ευρύτερη της κυβερνητικής.

«Αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει ότι εργαζόμαστε για την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων. Και με περηφάνια υπενθυμίζω ότι και το νομοσχέδιο για τα κανάλια που ψηφίσαμε τον Οκτώβριο, στις επίμαχες διατάξεις του, υπερψηφίστηκε και από κόμματα της αντιπολίτευσης. Είχα πει και τότε ότι "η ψήφιση του νόμου ήταν μόνο η αρχή. Κρίσιμη για την αδειοδότηση είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ"».


Όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, το ερώτημα σήμερα δεν είναι οι αρμοδιότητες του υπουργού, αλλά αν θέλουμε να προχωρήσει ή όχι η αδειοδότηση. «Να υπενθυμίσω ότι η διενέργεια του διαγωνισμού απορρέει και από τη Συμφωνία με τους εταίρους, είναι υποχρέωση της χώρας», πρόσθεσε.

Ο κ. Παππάς επισήμανε ότι η ΝΔ ισχυρίστηκε πως δεν χρειάζεται καν διαγωνισμός, καθώς «οι άδειες μπορούν να είναι άπειρες». Μάλιστα, σημείωσε ο ίδιος, «η εκπρόσωπος της -μιλώντας σε ραδιόφωνο- είπε ότι όποιος θέλει μπορεί να καταθέτει ένα φάκελο και να εκπέμπει».


Ο υπουργός Επικρατείας παρέπεμψε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του Euronews το οποίο επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. η οποία δεν έχει ποτέ διενεργήσει διαγωνισμό για τις άδειες ιδιωτικών καναλιών. Απαντώντας, δε, στις αιτιάσεις Λοβέρδου περί δήθεν ύπαρξης τεσσέρων επιστολών εκ μέρους της Κομισιόν οι οποίες αναφέρονται στις αρμοδιότητες που δίνει ο πρόσφατος νόμος στον υπουργό, διέψευσε την ύπαρξη τέτοιων επιστολών, διευκρινίζοντας ότι όλες αφορούν στο κατά πόσον η ΕΡΤ μπορεί να είναι πάροχος περιεχομένου τρίτων, πέραν του δικού της.


Σχετικά με τις αρμοδιότητες του υπουργού τόνισε ότι τον διαγωνισμό τον διενεργεί -σύμφωνα με τον ψηφισθέντα νόμο- το ΕΣΡ, το οποίο είναι αρμόδιο σε περίπτωση που ο φάκελος κάποιου διεκδικητή τηλεοπτικής άδειας δεν πληροί τους όρους της προκήρυξης (στην οποία θα προβεί η ίδια η ανεξάρτητη αρχή) να μην τον αποδεχθεί. Αρα, δεν τίθεται θέμα υπερ-αρμοδιοτήτων του υπουργού.

ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΙΡΕΣ ΑΔΕΙΕΣ;
Οσο για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, ο κ. Παππάς τόνισε ότι, δεδομένου του στόχου για εξασφάλιση εσόδων για τον προϋπολογισμό, οι άδειες δεν μπορεί να είναι άπειρες. «Δεν έχει νόημα να κάνεις ένα διαγωνισμό στη μέση του Βόρειου Πόλου για να πουλήσεις πάγο στους... Εσκιμώους!», τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι για να έχει αξία το προϊόν που βγάζεις σε δημοπρασία αυτό πρέπει να έχει το χαρακτήρα της σπανιότητας.


«Τι νόημα έχουν οι απεριόριστες άδειες; Τι νόημα έχει να διαιωνίσουμε ένα καθεστώς που μας εκθέτει ως πολιτικές ηγεσίες;», αναρωτήθηκε ο υπουργός Επικρατείας. «Κανέναν δεν τιμούν τα κανάλια που -για παράδειγμα- κοιμούνται περιφερειακά και ξυπνούν πανελλαδικά».


Σε όσους υποστηρίζουν ότι η αγορά πρέπει να ορίσει τον αριθμό των αδειών και κανένας άλλος, ο κ. Παππάς απάντησε ότι η αγορά έχει ήδη αποφανθεί, αφού τα περισσότερα κανάλια είναι ζημιογόνα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το πρόγραμμά τους είναι πολύ χαμηλού επιπέδου.


Απαντώντας και στις αιτιάσεις περί εκατοντάδων απολύσεων, ο υπουργός Επικρατείας εξήγησε ότι το πλαφόν των τουλάχιστον 400 εργαζομένων ανά κανάλι εθνικής εμβέλειας (που θέτει ο νόμος), σε συνδυασμό με την ύπαρξη και άλλων, θεματικών καναλιών οδηγεί σε αριθμό που υπερκαλύπτει τους περίπου 2.000 εργαζόμενους που απασχολούν σήμερα τα κανάλια.

http://www.toxwni.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
19-1-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: