Παρασκευή, Ιανουαρίου 08, 2016

ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΒΑΖΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΟΡΜΠΑΝ, ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΝΟΡΑ

Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν επέκρινε τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό, και υποστήριξε πως «η επόμενη γραμμή άμυνας που πρέπει να ενισχύσουμε είναι τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας» -καλώντας σε στήριξη προς την ΠΓΔΜ ώστε να «ενισχύσει τις άμυνές της». Παράλληλα, ο Ορμπάν υποστήριξε την Πολωνία στη διένεξη με την ΕΕ εξαιτίας της νέας, «συγκεντρωτικού» χαρακτήρα νομοθεσίας στη Βαρσοβία.

Ο Ορμπάν, μιλώντας στην ουγγρική ραδιοφωνία την Παρασκευή, αμφισβήτησε πως η συμφωνία των «28» με την Άγκυρα θα καταφέρει να μειώσει τη ροή προσφύγων προς την Ευρώπη.


Ως εκ τούτου, είπε όπως μεταδίδει το Reuters, «πιστεύω πως η επόμενη γραμμή άμυνας που πρέπει να ενισχύσουμε βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας». 

Ο ούγγρος πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη πως η Βουλγαρία πρέπει να γίνει αποδεκτή στη ζώνη Σένγκεν. 

Στην ΠΓΔΜ, υποστήριξε, «πρέπει να δοθεί οικονομική υποστήριξη και άλλους είδους βοήθεια  ώστε να ενισχύσει τις άμυνές της», όπως μεταδίδει το Reuters. 

«Αφήστε ήσυχη την Πολωνία»

Όσον αφορά το ζήτημα της Πολωνίας, ο Ορμπάν είπε ανοικτά πως θα ασκήσει βέτο εάν οι Βρυξέλλες προχωρήσουν σε «επιτήρηση» σε βάρος της Βαρσοβίας με φόντο τις αμφιλεγόμενες κινήσεις της - την αλλαγή στη λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου και το πλαίσιο των ΜΜΕ. 

«Η ΕΕ δεν θα πρέπει να σκέπτεται να εφαρμόσει οποιουδήποτε είδους κυρώσεις σε βάρος της Πολωνίας, γιατί αυτό θα χρειαζόταν ομοφωνία και η Ουγγαρία δεν θα το υποστήριζε ποτέ» είπε ο Ορμπάν την Παρασκευή. 

Προηγουμένως πάντως, και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε απομακρύνει το ενδεχόμενο «επιθετικών» κινήσεων σε βάρος της Βαρσοβίας: «Δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο για το άρθρο 7, πρέπει η προσέγγισή μας να είναι εποικοδομητική» είχε πει ο Γιούνκερ.

Η νέα κυβέρνηση της Πολωνίας, από το αυτοδύναμο πλέον PiS υπό το δίδυμο Καζίνκσι - Σίντοου, έχει δείξει προθέσεις για πιο συγκεντρωτική διακυβέρνηση. Ο δε αρχηγός του πολωνικού PiS, Γιάροσλαβ Καζίνσκι, είχε ξεκάθαρα αναφέρει πως πρότυπο για την Πολωνία θα έπρεπε να είναι ένα «σύστημα τύπου Ορμπάν». 

Ο Ορμπάν είχε επισκεφθεί την Τετάρτη ανεπίσημα τον Καζίνσκι στο εξοχικό του δεύτερου στη νότια Πολωνία.  in.gr


ΠΡΕΖΑ TV
8-1-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: