Πέμπτη, Ιανουαρίου 21, 2016

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΕΔΑΔ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Η «αμέλεια των αστυνομικών αρχών» και οι «καθυστερήσεις» στη διεξαγωγή της έρευνας και την ανάληψη δικαστικής δράσης εναντίον μαστροπών, οι οποίοι επί δύο χρόνια εξέδιδαν με τη βία μια γυναίκα από τη Νιγηρία έγινε η αιτία να καταδικαστεί η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης, για παραβίαση του Άρθρου 4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το οποίο απαγορεύει «τη σκλαβιά και την καταναγκαστική εργασία».

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η Ελλάδα καταδικάστηκε διότι καθυστέρησε να αναλάβει δράση για να προστατεύσει τη γυναίκα.


Η Ελλάδα πλέον υποχρεούται να καταβάλει στη γυναίκα, για ηθική βλάβη 12.000 ευρώ και 3.000 για δικαστικά έξοδα.

Η νεαρή Νιγηριανή σώθηκε από διάφορες διαδικασίες απέλασής της πριν τελικά καταφέρει να της χορηγηθεί άδεια παραμονής στην Ελλάδα.

Η προσφεύγουσα είχε εξαναγκαστεί να εκδίδεται από την άφιξή της στην Ελλάδα το 2004 σε ηλικία 22 ετών και τον Νοέμβριο του 2006 υπέβαλε μήνυση εναντίον των προαγωγών, αλλά η προσφυγή της είχε απορριφθεί ελλείψει επαρκών αποδεικτικών στοιχείων.

Στις αρχές του 2007 επέβαλε εκ νέου αίτημα να εξεταστεί η υπόθεσή της και παρέστη στη διαδικασία ως πολιτική αγωγή. Οι διώξεις άρχισαν τελικά το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου, αλλά ανεστάλησαν δύο χρόνια αργότερα καθώς οι δύο κατηγορούμενοι «δεν μπορούσαν να βρεθούν».

Αν και το Δικαστήριο είναι πεπεισμένο ότι οι ελληνικές αρχές «δεν έμειναν αδιάφορες» μετά την καταγγελία της νεαρής εναντίον των ανθρώπων που την εξανάγκασαν να εκδίδεται, τονίζει τόσο η προανάκριση όσο και η έρευνα παρουσίασαν «πολλές ανεπάρκειες» και «μεγάλες καθυστερήσεις». 

Ο φερόμενος ως προαγωγός της γυναίκας εντάχθηκε στον φάκελο των καταζητούμενων προσώπων, ωστόσο, σύμφωνα με τους δικαστές δεν «ανελήφθησαν απτά βήματα για τον εντοπισμό του και την προσαγωγή του ενώπιον της δικαιοσύνης».

Η απόφαση του ΕΔΑΔ δεν είναι οριστική και οι ελληνικές αρχές έχουν τρεις μήνες για να την αμφισβητήσουν και να ζητήσουν να εξεταστεί εκ νέου η υπόθεση. Ωστόσο το δικαστήριο δεν είναι υποχρεωμένο να συναινέσει στην επανεξέτασή της. 
http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
21-1-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: