Κυριακή, Ιανουαρίου 17, 2016

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΔΙΩΚΕΙ ΤΟΥΣ «ΠΡΟΔΟΤΕΣ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ

Τις τελευταίες μέρες στη Τουρκία εξελίσσεται ένα κυνήγι μαγισσών: μια διαδικασία αλά τούρκα Μακαρθισμού, μια εκστρατεία εκφοβισμού κατά των πανεπιστημιακών που κάλεσαν με επιστολή τους την κυβέρνηση να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις στις κουρδικές περιοχές. Η επιστολή υπεγράφη από περίπου 1200 ακαδημαϊκούς και αμέσως προκάλεσε ένα κύμα αντιδράσεων. Όπως πια συνηθίσαμε να βλέπουμε τα  τελευταία χρόνια, το σήμα το έδωσε ο πανίσχυρος πρόεδρος Ερντογάν όταν αποκάλεσε τους πανεπιστημιακούς «προδότες» και κάλεσε ή μάλλον έδωσε ευθέως εντολή στο δικαστικό σώμα να πράξει αναλόγως. Αμέσως μετά το Ανώτατο Συμβούλιο Πανεπιστημίων, η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης κατηγόρησε τους πανεπιστημιακούς για εξύβριση του τουρκικού έθνους και για συμμετοχή και υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης.
Την Παρασκευή προσήχθησαν περίπου 20 ακαδημαϊκοί και αναμένεται να υπάρξουν συλλήψεις. Τις επόμενες μέρες ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί. Οι διοικήσεις ιδιωτικών πανεπιστημίων ξεκίνησαν ένα κύμα απολύσεων, ενώ στα δημόσια πανεπιστήμια οι πρυτανείες καλούν τους υπογράφοντες να ανακαλέσουν τις υπογραφές τους. Φασιστικές οργανώσεις και τοπικοί παράγοντες στις επαρχιακές πόλεις έχουν κινητοποιηθεί κατά των εκεί πανεπιστημιακών και με απειλές στον τοπικό τύπο, στο ίντερνετ ή ακόμα και με επιθέσεις στα γραφεία των υπογραφόντων δημιουργούν ένα κλίμα τρομοκρατίας. Στα σόσιαλ μήντια κυκλοφορούν ονόματα των πανεπιστημιακών μαζί με απειλές – μία από τις οποίες προέρχεται απ’ τον γνωστό μεγαλομαφιόζο Σεντάτ Πεκέρ (κάτι σαν τον Εσκομπάρ της Τουρκίας) που γράφει ότι θα «λούσει τους πανεπιστημιακούς στο αίμα τους». Από την άλλη ένα κύμα αλληλεγγύης απλώνεται. Ο αριθμός των υπογραφών μετά τις απειλές και συλλήψεις δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε και έφτασε περίπου στις 2.000. Δικηγόροι, φοιτητές λογοτέχνες, κινηματογραφίστες κ.ά. έχουν βγάλει δικές τους επιστολές με υπογραφές στήριξης στους τούρκους πανεπιστημιακούς. Σε πολλές πόλεις υπήρξαν και κινητοποιήσεις, μικρές μεν, αλλά αν υπολογίσει κανείς το κλίμα τρόμου που καλλιεργείται, σημαντικές.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Η κυβέρνηση Ερντογάν ουσιαστικά καταλύει την ελευθερία λόγου και το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης. Ανάλογη επίθεση σε ακαδημαϊκούς και διανοούμενους είχε συμβεί μόνο επί της χούντας του Εβρέν όταν εκατοντάδες πανεπιστημιακοί είχαν διωχθεί από τα πανεπιστήμια. Η επιχείρηση αυτή του καθεστώτος δεν πρέπει να περάσει. Είναι κρίσιμη κάθε κίνηση αλληλεγγύης, και ειδικά σε διεθνές επίπεδο. Το καθεστώς του Ερντογάν πρέπει να αντιμετωπίσει μια ισχυρή πίεση από την παγκόσμια κοινή γνώμη. Οι πολίτες, ειδικά οι πανεπιστημιακοί της Ευρώπης πρέπει να αντιδράσουν σε αυτή τη βίαιη καταστολή των βασικών ελευθεριών στη Τουρκία. Η κοινότητα των πανεπιστημιακών της Ελλάδας πρέπει να καταδικάσει αυτή τη προσπάθεια και να δείξει έμπρακτα ότι είναι στο πλευρό των Τούρκων συναδέλφων της και της ελευθερίας. Ένα κείμενο υποστήριξης Ελλήνων πανεπιστημιακών θα ήταν ένα μικρό αλλά για όλους εμάς σημαντικό βήμα, ένα χέρι στήριξης στον αγώνα μας για δημοκρατία και ειρήνη. 

* Ο Φώτης Μπενλίσοϋ είναι ιστορικός και εκδότης

Φώτης Μπενλίσοϋ

πηγή: Ενθέματα


ΠΡΕΖΑ TV
17-1-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: