Σάββατο, Ιανουαρίου 30, 2016

ΌΛΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Με ανοιχτά όλα τα μέτωπα, αξιολόγηση, προσφυγικό, κοινωνικές αντιδράσεις, «υποδέχεται» σήμερα η κυβέρνηση στην Αθήνα τους επικεφαλής του κουαρτέτου, κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).
Σαφές δείγμα των κυβερνητικών προθέσεων - επιδιώξεων έδωσαν χθες και σήμερα:
Έναντι των θεσμών ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσκαλώτος ο οποίος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist εκτίμησε ότι αν δεν έχουμε έναν «λογικό συμβιβασμό» με τους θεσμούς, θα καθυστερήσει η έναρξη του ενάρετου κύκλου για την οικονομία.
Διακαής πόθος του Μαξίμου είναι η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς περί τα τέλη Μαρτίου.

Σε περίπτωση λελογισμένων απαιτήσεων από την πλευρά των θεσμών ο Πρωθυπουργός χθες, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στο Μαξίμου με ομάδα fund managers, μεταξύ των οποίων και οι Πρεμ Γουάτσα, Τζον Πόλσον και Γουίλμπουρ Ρος, Στιβ Τζόνσον, η οποία κράτησε περισσότερο από μιάμιση ώρα, σημείωσε ότι η ψήφιση των σχετικών νόμων, αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση.
Έναντι των αγροτών ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος, με συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της Ναυτεμπορικής, εμφανίστηκε έτοιμος να συζητήσει με τους εκπροσώπους τους βελτιώσεις στο ασφαλιστικό οι οποίες θα περιλαμβάνουν και την ύπαρξη μεταβατικού σταδίου για την προτεινόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Το αγροτικό αξιολογείται πολύ ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα με δεδομένο ότι την ερχόμενη Πέμπτη στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, επαγγελματίες  και αγρότες θα κάνουν «επίδειξη δύναμης» με τους τελευταίους  να μην αποκλείουν να κατέβουν με τα τρακτέρ στο Σύνταγμα. Ήδη χθες οι αγρότες του Κάστρου Βοιωτίας με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων αποφάσισαν κοινή κάθοδο στην μεγάλη απεργία της 4ης Φεβρουαρίου.
Σήμερα πάντως στις 14:00 είναι προγραμματισμένη στα Τέμπη η κρίσιμη σύσκεψη των εκπροσώπων των αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων που θα αποφασίσει τον τρόπο δράσης των αγροτών.
Έναντι της κοινωνίας ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος σε μια καθαρά συμβολικού χαρακτήρα κίνηση επισκέφτηκε το πρωί το Δημαρχείο Περάματος σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχουν ξεχασμένες περιοχές, πάντα υπάρχουν τρόποι να στηρίξεις τους πιο αδύναμους» και ανακοινώνοντας δέσμη μέτρων για την ενίσχυση του δήμου.
Τέλος, στο προσφυγικό - μεταναστευτικό κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμο το hotspot στη Λέρο και μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα άλλα δύο σε Σάμο και Χίο για τα οποία βέβαια η Αθήνα είχε δεσμευθεί ότι θα είναι έτοιμα μέχρι τέλους του 2015.
Καθυστερήσεις υπάρχουν και στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων relocation αφού οι 5.000 προσωρινές θέσεις στη βόρεια Ελλάδα και στην Αττική δεν είναι έτοιμες ενώ παραμένει άγνωστο το πότε θα ενεργοποιηθεί και το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για 20.000 πρόσφυγες. Πρόκειται για δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην λεγόμενη σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων τον περασμένο Δεκέμβριο.   in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
30-1-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: